Новости и события
 • Producătorul auto Volvo țintește poziția de lider în tehnologiile de condus autonom

  20.09.2012
  Intrarea în domeniul condusului autonom – mașini cu auto-pilot – este următorul pas uriaș pe care producătorul auto Volvo îl face spre dezvoltarea celor mai sigure mașini din lume.

  Condusul autonom deschide calea spre o mai mare libertate în spatele volanului. Acesta asigură posibilitatea șoferilor de a face atceva în condiții de siguranță, cum ar fi expedierea mesajelor text sau citirea unei cărți în timp ce mașina este pe auto-pilot.

  Atenția producătorului Volvo s-a îndreptat mai intâi spre dezvoltarea sistemului de condus autonom în cozile lente iar, pe termen mai lung, trenuri rutiere pe autostrăzi.  

  „Scopul nostru este să câstigăm poziția de lider în domeniul condusului autonom prin trecerea de la concepte la pionieratul sistemelor care vor ajunge la clienți. Realizarea acestor tehnologii suficient de sigure pentru a fi folosite pe drumurile publice este crucială pentru creșterea încrederii clienților în mașinile cu auto-pilot”, spune Marcus Rothoff, Manager Caracteristici Produs, Sprijin pentru Șoferi la producătorul auto Volvo.

  Condusul autonom – cu manevrarea volanului, accelerației și frânei automate la o mașină care necesită un minim de interacțiune umană – este deja extrem de prezent în lumea modernă a transportului.

  „Aproape nimeni nu se gandește de două ori înainte de a zbura cu un avion care funcționează pe pilot automat. Dar fiind într-o mașină care se conduce singură în timp ce șoferul citește o carte este înca un gând revoluționar pentru mulți oameni”, spune Marcus Rothoff.

  Reacții pozitive ale clientilor
  Desigur că atenția producătorului Volvo asupra nevoilor oamenilor la proiectarea vehiculelor include analiza atitudinii consumatorilor față de mașinile cu auto-pilot.

  Studii recente demonstrează că aproape jumătate dintre respondenți ar fi de acord să folosească mașini cu auto-pilot (conform Accenture 2011). Aproape 50 la sută dintre șoferii cu varsta între 18 și 37 de ani ar cumpăra cu siguranță sau posibi o mașină cu capacități depline de condus autonom (J.D. Power 2012).

  În 2011, producătorul auto Volvo a invitat o serie de proprietari de mașini premium să evalueze tehnologiile viitorului de sprijin în șofat pe pista de teste a companiei – și unul din oaspeți a comentat în mod spontan: „Un sprijin perfect pentru condusul pe Autobahn. Dacă ceva ar putea să mă facă să expediez mesaje text din mașină, asta este.”

  Una din concluziile cercetării este că în special consumatorii mai tineri sunt dispuși să plătească pentru un sistem care să ajute în cazul neatenției generate de nevoia de a sta mereu conectați chiar și în mașină. Condusul autonom ar crea posibilitatea dorită de a putea expedia mesaje text în condiții de siguranță, de a actualiza statusul pe contul de Facebook sau de a citi o carte în timpul condusului.

  O necesitate de a atrage cumpărători tineri
  Nevoia producătorului auto de succes de a încanta noua generație de consumatori a fost subiectul principal pentru Președintele și CEO’ul producătorului Volvo, Stefan Jacoby, în prezentarea susținută la Conferința de Noutăți Auto Europa din 2012 în Monaco. El a spus:

  „Adolescenții privesc mașinile altfel, cu un ochi mai puțin tradițional decât noi, părinții lor. În timp ce noi considerăm scaunul șoferului un simbol al libertății și mobilității, ei văd doar singurul loc în care nu pot fi mereu conectați. Și mulți dintre ei consideră că o conectare continuă e mai importantă decât a avea un permis auto și o mașină.”

  „Această opinie este o provocare incitantă pentru producatorul auto Volvo. Trebuie să proiectăm mașini inteligente care să preia condusul în timp ce vă puteți concentra la altceva, cum  ar fi expedierea mesajelor text ori comunicarea pe Facebook”, a continuat Stefan Jacoby. „Personal, sunt convins că majoritatea proprietarilor de automobile de mâine nici nu ar lua în considerare cumpărarea unei mașini fără sistem de condus autonom.”

  Alte avantaje
  Posibilitatea ca un șofer să se concentreze pe altceva decât condusul asigură o serie de alte avantaje:
  • Posibilitatea de zero accidente și răniri în timpul condusului autonom.
  • Reducerea cu până la 50 la sută a consumului de combustibil în anumite condiții.
  • Posibilitatea de a scurta durata călătoriei prin îmbunătățirea fluxului în trafic.

  „Permiterea mașinii de a acționa în mod automat este esentială când ne îndreptăm spre viziunea că mașinile viitorului nu vor cauza deloc accidente. Sistemele noastre actuale de auto-frânare, suportul în încadrarea în banda de mers (lane keeping) și menținerea vitezei constante de mers (adaptive cruise control) pot fi considerate ca primii pași în directia condusului autonom. Acum ne îndreptăm spre tehnologii cu un grad mai ridicat de autonomie a condusului în condiții normale de trafic,” spune Marcus Rothoff.

  Condusul autonom în cozile din trafic
  Unul dintre proiectele în condusul autonom lansate de producătorul auto Volvo, este un sistem care urmează automat vehicolul din fața în cadrul cozilor lente.

  „Are aplicabilitate considerabilă de a ușura viața șoferului. Prima noastră generație a tehnologiei se concentrează pe condusul în cozile lente. Mașina urmează vehicolul din față din aceeași bandă de trafic. Totuși, șoferul e mereu sub control. Șoferul poate prelua controlul mașinii din nou în orice moment,” spune Marcus Rothoff.

  Urmează trenul rutier pe autostrăzi
  Proiectul European SARTRE (Auto-trenuri sigure pentru mediu) s-a axat pe posibilitatea atractivă de a-ți lua mâinile de pe volan și ochii de la drum în mașina în timpul călătoriilor lungi pe autostradă.

  Volvo este singurul producător auto care participă la proiectul care a fost finalizat cu success în 2012. 

  Grupul SARTRE a inclus un camion în frunte, urmat de patru vehicule conduse autonom cu viteze de până la 90 km/oră – uneori cu distanța de doar patru metri între mașini.

  „Auto-trenul este ce e mai bun din două lumi. Vă puteți bucura de posibilitățile de a face alte lucruri în paralel oferite de transportul în comun de la volanul propriei mașini”, spune Erik Coelingh, specialist tehnic la Volvo.

  Auto-parcarea
  Producătorul auto Volvo ia în considerare și alte variante de condus autonom:

  Cum ar fi să iți lași mașina la intrarea din parcarea aeroportului să își găsească singură un loc liber? Sau poate ți-ar placea o experiență de condus total automat într-o zonă inchisă, cum ar fi un parc safari – permițându-ți să te concentrezi pe obținerea de instantanee superbe cu leii în loc să șofezi.  

  „Implementarea cu succes a condusului autonom în zone închise sau pe drumuri publice necesită parteneriate cu alte părți interesate. Anumite aspecte legale trebuie, de asemenea, rezolvate,” spune Marcus Rothoff. El adaugă:

  „Însă suntem convinși că sistemul de condus autonom va duce șofatul la un nou nivel. Iar noi intenționăm să fim în frunte dezvoltând tehnologiile de la concept la consumator.”


  Intrarea în domeniul condusului autonom – mașini cu auto-pilot – este următorul pas uriaș pe care producătorul auto Volvo îl face spre dezvoltarea celor mai sigure mașini din lume.
  Inapoi