Новости и события
 • TESTELE VOLVO CARS PENTRU TEHNOLOGIA DE VOLANTĂ CONFIRMĂ ECONOMISIRI DE COMBUSTIBIL DE PÂNĂ LA 25 PROCENTE

  25.04.2013

  „Testarea acestui sistem complet experimental pentru recuperarea energiei cinetice a fost efectuată în timpul anului 2012. Rezultatele arată că această tehnologie, în combinaţie cu un turbomotor cu patru cilindri, are potenţialul de a reduce consumul de combustibil până la 25 procente, în comparaţie cu un turbomotor cu şase cilindri la un nivel de performanţă comparabil," spune Derek Crabb, Vice-preşedintele Powertrain Engineering la Volvo Car Group, „Oferind şoferului 80 cai putere suplimentari, sistemul face maşina cu un motor cu patru cilindri să accelereze ca unul cu o unitate cu şase cilindri.”

  Sistemul experimental, cunoscut sub numele de KERS (Sistem de recuperare a energiei cinetice) cu volantă, este montat pe osia posterioară. În timpul decelerărilor, energia de frânare face ca volanta să se învârtă până la 60.000 rotaţii pe minut. Atunci când maşina este pusă din nou în mişcare, rotaţia volantei este transferată la roţile posterioare prin intermediul unei transmisii special proiectate.

  Motorul cu combustie, care acţionează roţile frontale, este oprit imediat ce începe frânarea. Energia din volantă poate fi utilizată pentru a accelera vehiculul atunci când este pus din nou în mişcare sau pentru a acţiona motorul atunci când ajunge la viteză de croazieră.

  Cel mai eficient în traficul de oraş
  „Energia stocată a volantei este suficientă pentru a acţiona maşina pentru perioade scurte de timp. Acest lucru are un impact major asupra consumului de combustibil. Calculele noastre indică faptul că este posibilă oprirea motorului cu combustie în jumătate din timpul condus, conform noului ciclu de conducere european," explică Derek Crabb.

  Din moment ce volanta este activată prin frânare, iar durata de stocare a energiei - adică durata de timp în care volanta se roteşte - este limitată, tehnologia este cel mai eficientă în timpul condusului care implică opriri şi porniri repetate. În alte cuvinte, economisirile de combustibil vor fi cel mai semnificative în timpul condusului în trafic urban aglomerat şi în timpul condusului activ.

  Dacă energia din volantă este combinată cu capacitatea totală de combustie a motorului, aceasta îi va oferi maşinii 80 cai putere suplimentari, datorită creşterii line a cuplului motor, adică o accelerare rapidă, ajungând de la 0 la 100 km/h în câteva secunde. Maşina experimentală, un Volvo S60, accelerează de la 0 la 100 km/h în 5,5 secunde.

  Fibră de carbon pentru o soluţie uşoară şi compactă
  Asistenţa de propulsie a volantei a fost testată cu un Volvo 260 în anii 1980, iar, mai recent, diferiţi producători au evaluat volantele confecţionate din oţel. Totuşi, deoarece o unitate din oţel este mare şi grea şi are o capacitate de rotaţie limitată, aceasta nu este o opţiune viabilă.

  Volanta utilizată de Volvo Cars în sistemul experimental este confecţionată din fibră de carbon. Are o greutate de aproximativ şase kilograme şi un diametru de 20 centimetri. Roata din fibră de carbon se roteşte în vid pentru a minimiza pierderile la frecare.

  „Suntem primul producător care a aplicat tehnologia de volantă la osia posterioară a unei maşini dotate cu motor cu combustie care acţionează roţile frontale. Următorul pas, după finalizarea cu succes a acestor teste, este de a evalua modul în care tehnologia poate fi implementată în viitoarele noastre modele de maşini," a încheiat Derek Crabb.

  Volvo Car Group a finalizat testarea tehnologiei de volantă cinetică pe drumurile publice - iar rezultatele confirmă că aceasta este o soluţie facilă, ieftină şi foarte eficientă pentru economisirea combustibilului.
  Inapoi