Новости и события
 • Lucrările de pionierat ale Volvo Cars pentru protecţia pietonilor câştigă Premiul Global NCAP Innovation

  31.05.2013

  La conferinţa ESV, Prof. Lotta Jakobsson a ţinut o prezentare despre realizările extraordinare ale Volvo Cars în cadrul protecţiei pietonilor. Ea a prezentat o lucrare cu tema Tehnologia airbag pentru pietoni în noul Volvo V40.

  „Scopul primului airbag pentru pietoni din lume este de a ajuta la protejarea acestor utilizatori de drumuri în anumite situaţii atunci când intră în impact cu capota şi cu zona din jurul parbrizului, unde poate exista un risc serios de rănire a capului,” spune Lotta Jakobsson.

  Abordarea unei provocări globale
  În China, 25 procente din oamenii ucişi în trafic sunt pietoni. În Europa, valoarea ajunge la 14 procente, iar în SUA la 12 procente. Mult mai mulţi pietoni sunt răniţi. Cele mai grave răni ale capului care implică pietoni şi maşini sunt cauzate de structura dură de sub capotă, marginea joasă a parbrizului şi de montanţii din faţă.

  În 2010, Volvo Cars a contracarat statisticile, lansând sistemul de detecţie a pietonilor cu frânare completă automată. Sistemul poate evita o coliziune cu un pieton la viteze de până la 35 km/h în cazul în care şoferul nu reacţionează la timp. La viteze mai mari, accentul se pune, pe cât posibil, pe reducerea vitezei maşinii înainte de coliziune.

  Pentru a reduce consecinţele în cazul în care o coliziune cu un pieton nu poate fi evitată, Volvo V40, lansat în 2012, este dotat cu prima tehnologie airbag pentru pietoni din lume.

  Capota se ridică cu zece centimetri
  Şapte senzori încorporaţi în partea frontală a maşinii transmit semnale la o unitate de control. Atunci când maşina intră în contact cu un obiect, unitatea de control evaluează semnalele şi, dacă înregistrează un obiect în formă de picior de om, airbag-ul pentru pietoni este declanşat.

  Articulaţiile capotei sunt echipate cu mecanisme de eliberare pirotehnice care, atunci când se activează sistemul, îndepărtează un cui şi eliberează partea posterioară a capotei. În acelaşi timp, airbag-ul se umflă. În timpul secvenţei de umflare, airbag-ul ridică capota. Aceasta este ridicată cu zece centimetri şi rămâne în această poziţie ridicată.

  Spaţiul suplimentar dintre capotă şi componentele dure din compartimentul motorului lasă spaţiu capotei pentru a se deforma, absorbind energia şi reducând impactul asupra capului şi pieptului pietonului.

  „Airbag-ul are o funcţie dublă. Ridică capota pentru a crea spaţiu. Apoi ajută la amortizarea impactului prin acoperirea pieselor dure din jurul parbrizului,” explică Lotta Jakobsson.

  Cel mai bun punctaj Euro NCAP din istorie
  În 2012, noul Volvo V40 a obţinut o clasificare de cinci stele Euro NCAP şi a câştigat titlul de Cel mai bun din clasă Euro NCAP din clasa familiilor mici - cu cel mai bun rezultat general înregistrat vreodată de organizaţie. V40 a obţinut un nou record în evaluarea pietonilor, atingând 88 procente din scorul total.

  „Câteva studii au documentat faptul că sistemele noastre de evitare a coliziunilor au determinat reduceri semnificative ale accidentelor din traficul real. Prin introducerea continuă a noilor sisteme preventive şi de protecţie, ne îndreptăm constant înspre obiectivul nostru ca până în 2020 să nu mai existe persoane rănite sau ucise de noul Volvo,” a încheiat Lotta Jakobsson.

  Lucrările de pionierat ale Volvo Car Group pentru sistemul de protecţie a pietonilor au fost recompensate cu Premiul 2013 Global NCAP Innovation. Premiul a fost acceptat astăzi de Prof. Lotta Jakobsson, Specialist tehnic senior pentru siguranţă la Centrul de siguranţă Volvo Cars, în cadrul conferinţei Enhanced Safety of Vehicles (ESV) din Seul, Coreea de Sud.
  Inapoi