Новости и события
 • Designul maşinii dovedit a fi la acelaşi nivel cu emoţiile umane de bază: experimentul în premieră al Volvo Cars demonstrează puterea emotivă a design-ului maşinii

  28.11.2013
  Primul experiment ştiinţific de acest tip a demonstrat că design-ul deosebit al maşinii poate evoca o gamă puternică de sentimente care sunt la acelaşi nivel cu emoţiile umane de bază. Experimentul ştiinţific, realizat de Volvo Car Group (Volvo Cars) în colaborare cu specialişti EEG Myndplay, a testat respondenţii pentru a analiza cum reacţionează creierul la nivel emoţional faţă de design-ul maşinii şi cum ne face estetica design-ului să ne simţim de fapt.

  EEG reprezintă înregistrarea activităţii electrice de-a lungul scalpului şi măsoară fluctuaţiile de tensiune rezultate din debitele de curent ionic din neuronii creierului. Experimentul a dovedit că oamenii reacţionează emoţional la forma unei maşini, bărbaţii fiind aproape genetic programaţi să aprecieze design-ul aerodinamic cu linii aspectuoase.

  Experimentul a fost realizat pentru a coincide cu lansarea Volvo Concept Coupé, prima interpretare expresivă a noii strategii de design Volvo, care are ca scop realizarea unei conexiuni mai emotive cu marca. Participanţilor li s-a cerut să evalueze o serie de imagini în timp ce purtau o cască EEG cu senzor uscat, care măsura activitatea undelor cerebrale din cortexul pre-frontal al creierului. Imaginile au inclus noul Volvo Concept Coupé împreună cu design-uri de maşini percepute ca fiind „neplăcute” şi „demodate”, imagini cu copii fericiţi/care plâng şi bărbaţi şi femei consideraţi a fi „frumoşi”.

  Thomas Ingenlath, vicepreşedinte senior al departamentului de design al Volvo Cars, a declarat: „Acest studiu dovedeşte în sfârşit ceea ce am bănuit mereu. Un design frumos al maşinii stârneşte reacţii emoţionale puternice, de la o dispoziţie pozitivă până la o senzaţie de putere.”
   
  • Bărbaţii au experimentat mai multe emoţii privind imagini cu maşini cu design frumos, decât au făcut-o privind o imagine a unui copil plângând.
  • Femeile au arătat o intensitate emoţională faţă de imaginea copilului plângând, care aproape a dublat-o pe cea a participanţilor bărbaţi.
  • 74% dintre bărbaţi au susţinut că un design bun îi face să se simtă optimişti
  • Numai 33% dintre femei au acordat imaginilor cu design-ul maşinii o notă mai mare decât unei imagini cu un bărbat atractiv.
  • 60% dintre bărbaţi au susţinut că atunci când conduc o maşină frumoasă se simt încrezători şi puternici
   
  Dr. David Lewis, un lider din Regatul Unit în neurologia de consum şi comunicare a declarat: „Aprecierea unui design plăcut din punct de vedere estetic este o experienţă care combină înţelegerea şi emoţiile. Acestea sunt atât de strâns legate încât este imposibil să fie diferenţiate. Experienţa estetică implică o unitate de încântare senzorială, interpretare plină de înţeles şi implicare emoţională."
   
  Un studiu realizat în paralel de OnePoll a arătat că 43% dintre bărbați au spus că forma şi design-ul maşinii au reprezentat aspectul cel mai atrăgător în loc de interior, gadget-uri, roţi şi motor. Partea frontală a maşinii a fost cea mai atractivă caracteristică pentru bărbaţi, în comparaţie cu reacţia femeilor, care au acordat cele mai multe puncte părţii posterioare a maşinii.
   
  Singura imagine faţă de care bărbaţii şi femeile au avut aceeaşi reacţie a fost cea a copilului care plânge. Ambele categorii au exprimat cea mai mare intensitate emoţională şi cel mai mare scor negativ dintre toate imaginile. Femeile au avut cea mai emoţională reacţie faţă de copilul care plângea, în timp ce bărbaţii au arătat mai multe emoţii privind imaginile unei maşini cu design aspectuos, decât imaginea copilului trist.

  Faceţi clic aici pentru a explora Volvo Concept Coupé în 3D şi pentru a vă crea propria hartă termică personalizată: www.EmotionOfDesign.com

  Metoda experimentului
  Onepoll – Studiul cu 2000 de respondenţi a fost realizat de OnePoll  www.onepoll.com

  Studiul Volvo „Emoţia design-ului” a fost elaborat pentru a măsura reacţia emoţională a subiecţilor la vizualizarea unei serii de imagini. Pentru a măsura reacţia emoţională a participanţilor, o singură cască MyndPlay EEG cu senzor uscat a fost aşezată pe FpZ (mijlocul frunţii) şi Fp1 (partea stângă prefrontală a frunţii) pentru a măsura activarea în cortexul prefrontal stâng. Experimentul a căutat în special activarea şi efectele din frecvenţele Beta şi Gamma. Experimentul a utilizat algoritmii existenţi de atenţie şi meditaţie şi scorurile utilizatorilor pentru a realiza referinţa încrucişată a rezultatelor. Participanţilor li s-a cerut să noteze ce simt faţă de fiecare imagine imediat după prezentarea suportului vizual.

  Pentru a măsura reacţia emoţională faţă de stimulul emoţional pozitiv cunoscut, în experiment a fost inclusă şi o imagine a unui copil zâmbind. Pentru a măsura cum răspund subiecţii la vechiul design în comparaţie cu noul design, în experiment a fost inclusă şi o imagine a unei maşini vechi de 30 de ani. O imagine goală a fost adăugată pentru a normaliza şi măsura linia de referinţă. Un studiu ulterior a fost realizat ca studiu de monitorizare, în care am adăugat alţi stimuli pozitivi cunoscuți pentru a măsura reacţia la stimulare. În scopuri de validare a stimulării, în timpul celui de-al doilea experiment, am utilizat monitoare ECG pentru a măsura creşterea ritmului cardiac în cazul anumitor imagini.

  S-a realizat referinţa încrucişată a datelor, iar acestea au fost analizate în comparaţie cu experimentele anterioare pentru a calibra şi fundamenta rezultatele şi descoperirile.
   
  Pentru mai multe informaţii sau pentru a solicita un interviu, contactaţi:
  Emma Tills
  Emma.tills@uk.ogilvypr.com
  Număr de telefon fix: +44 207 309 1044
   
  Rola de înregistrare alternativă este disponibilă în mod gratuit şi fără restricţii de drept de autor şi poate fi descărcată prin http://www.ogilvybroadcastpr.com
  Nume utilizator: VolvoExperiment
  Parolă: Volvo
  Primul experiment ştiinţific de acest tip a demonstrat că design-ul deosebit al maşinii poate evoca o gamă puternică de sentimente care sunt la acelaşi nivel cu emoţiile umane de bază. Experimentul ştiinţific, realizat de Volvo Car Group (Volvo Cars) în colaborare cu specialişti EEG Myndplay, a testat respondenţii pentru a analiza cum reacţionează creierul la nivel emoţional faţă de design-ul maşinii şi cum ne face estetica design-ului să ne simţim de fapt.
  Inapoi