Новости и события
 • Conducere autonomă conform Volvo Car Group: beneficii atât pentru societate, cât şi pentru consumatori

  04.12.2013

  În ciuda îmbunătăţirilor masive realizate pentru siguranţa în trafic, 1,2 milioane de oameni sunt ucişi în trafic în fiecare an. În 2007, acest lucru a impulsionat compania Volvo Cars, fiind singurul producător de maşini în acest caz, să lanseze o viziune de siguranţă, declarând că nimeni nu ar trebui să mai fie ucis sau rănit grav într-o maşină Volvo, până în anul 2020. Viziunea companiei este că maşinile nu trebuie să intre în coliziune.

  „Tehnologiile de pionierat care implică o utilizare extensivă a sistemelor de asistenţă pentru şofer ne vor ajuta să ne realizăm viziunea legată de siguranţă, precum şi să aducem beneficii puternice pentru societate şi consumatori,” spune Håkan Samuelsson, preşedinte şi director general executiv al Volvo Car Group.

  Societatea modernă se confruntă cu provocări viitoare semnificative de a îmbunătăţi siguranţa şi a reduce poluarea şi emisiile globale de CO2. Condusul autonom poate reduce consumul cu până la 50 procente în anumite situaţii. Mobilitatea afectată şi aglomeraţia pot fi adăugate la lista de provocări.

  „Abordarea de lungă durată a Volvo Cars, cu omul fiind elementul central, şi angajamentul pentru siguranţă ne oferă un punct de pornire diferit de alţi producători de automobile, atunci când abordăm domeniul condusului autonom,” spune Håkan Samuelsson.

  Permiterea maşinii să acţioneze autonom este crucială atunci când ne îndreptăm spre viziunea care spune că, în viitor, maşinile nu vor intra deloc în coliziune. Sistemele prezente pentru frânare automată, asistenţa pentru păstrarea benzii şi autopilotul adaptiv sunt exemple ale primilor paşi făcuţi către condusul autonom. Acum, Volvo Cars se îndreaptă către tehnologii cu un grad mai ridicat de condus autonom în situaţii normale din trafic.

  Condus autonom în cozile de trafic
  Prima funcţie autonomă va fi introdusă în viitorul model Volvo XC90, până la finalul anului 2014: Autopilotul adaptiv (ACC) cu asistenţă de direcţie urmăreşte în mod automat vehiculul din faţă, atunci când sunteţi într-o coadă. Alte funcţii includ detectarea marginii drumului şi a barierelor cu asistenţă de direcţie, care detectează dacă maşina este pe cale să iasă de pe drum şi care preia, în mod autonom, controlul direcţiei, pentru a readuce vehiculul înapoi pe bandă.

  Deschiderea drumului pentru maşini cu un grad ridicat de autonomie - o nouă dimensiune a condusului
  Următorul pas îl reprezintă tehnologia care urmăreşte maşina din faţă la viteze ridicate, permiţând şoferului să îşi ia mâinile de pe volan, în timp ce încă supraveghează condusul. În schimb, acest lucru deschide calea pentru introducerea maşinilor cu un grad ridicat de autonomie care predau responsabilitatea vehiculului, care gestionează toate funcţiile de conducere la discreţia şoferului.

  Această tehnologie sofisticată de condus autonom va fi testată şi evaluată în cadrul proiectului „Drive me” în oraşul nativ Gothenburg al producătorului suedez Volvo Car Group. În 2017, 100 clienţi se vor alătura proiectului, utilizând 100 maşini Volvo cu condus autonom pe drumuri publice selectate şi în jurul oraşului.

  Proiectul unic în lume este un parteneriat între Volvo Car Group, Administraţia suedeză de transport, Agenţia suedeză de transport, Parcul ştiinţific Lindholmen şi oraşul Gothenburg. Proiectul „Drive Me” este susţinut de Guvernul suedez. Acesta va fi deja iniţiat în 2014, prin evaluarea şi dezvoltarea comună a vehiculelor de testare.

  Beneficii puternice pentru consumatori
  Condusul autonom va aduce beneficii semnificative pentru consumatori. Acesta va schimba fundamental modul în care privim condusul maşinilor. Ca şofer în viitor, veţi putea să vă planificaţi condusul cu o combinaţie de condus autonom şi activ, permiţând o utilizare eficientă a călătoriei dvs. zilnice. Aţi putea interacţiona în siguranţă prin telefon sau tablete sau puteţi doar să vă relaxaţi. Prin aceasta, condusul autonom deschide în siguranţă drumul pentru o gestionare mai eficientă a timpului în spatele volanului.

  Condusul autonom - cu direcţia, accelerarea şi frânarea controlate automat de un vehicul care necesită foarte puţină interacţiune umană - este deja prezent în societatea modernă de transport.

  „Sunt foarte puţini cei care se gândesc de două la faptul că se află într-un avion care zboară pe autopilot, dar să fie într-o maşină care conduce singură în timp ce şoferul citeşte o carte încă este un gând revoluţionar pentru mulţi oameni,” spune Håkan Samuelsson.

  În ciuda îmbunătăţirilor masive realizate pentru siguranţa în trafic, 1,2 milioane de oameni sunt ucişi în trafic în fiecare an. În 2007, acest lucru a impulsionat compania Volvo Cars, fiind singurul producător de maşini în acest caz, să lanseze o viziune de siguranţă, declarând că nimeni nu ar trebui să mai fie ucis sau rănit grav într-o maşină Volvo, până în anul 2020. Viziunea companiei este că maşinile nu trebuie să intre în coliziune.
  Inapoi