Новости и события
 • Volvo Car Group iniţiază proiectul pilot suedez unic în lume cu maşini cu conducere autonomă pe drumuri publice

  04.12.2013

  Volvo Cars va avea rol de conducător în cadrul primului proiect pilot din lume de conducere autonomă la scară largă, în care 100 de maşini Volvo cu condus autonom vor utiliza drumurile publice din oraşul Gotheburg din Suedia, în condiţii de condus cotidiene.
   
  Proiectul inovator „Drive Me - Maşini cu condus autonom pentru mobilitate durabilă" este o iniţiativă comună dintre Volvo Car Group, Administraţia suedeză de transport, Agenţia suedeză de transport, Parcul ştiinţific Lindholmen şi oraşul Gothenburg.
   
  Proiectul „Drive Me” este susţinut de Guvernul suedez. Obiectivul acestuia este de a localiza cu precizie beneficiile pe care condusul autonom le aduce societăţii şi de a poziţiona Suedia şi Volvo Cars în poziţie de lider în dezvoltarea mobilităţii viitoare.
  „Vehiculele autonome reprezintă o parte integrantă a viziunii Volvo Cars şi a guvernului suedez de a nu exista fatalităţi de trafic. Acest pilot public reprezintă un pas important către acest gol,” spune Håkan Samuelsson, preşedinte şi director general executiv al Volvo Car Group. „Ne va oferi o înţelegere a provocărilor tehnologice, în timp ce obţinem un feedback semnificativ de la clienţi adevăraţi care conduc pe drumuri publice.”
   
  Pilotul va implica maşini cu condus autonom care utilizează aproximativ 50 kilometri de drumuri selectate din Gothenburg şi din jurul acestuia. Aceste drumuri reprezintă artere obişnuite pentru navetişti şi includ condiţii de autostradă şi cozi frecvente.
   
  „Scopul nostru este ca maşina să poată gestiona singură toate scenariile de trafic posibile, inclusiv părăsirea fluxului de trafic şi găsirea unui «adăpost» sigur, în cazul în care şoferul nu poate relua controlul, din orice motiv,” explică Erik Coelingh, specialist tehnic la Volvo Car Group.
   
  Zonele de focus
  Proiectul „Drive Me” va pune accentul pe un număr de zone, cum ar fi:
  • Modul în care vehiculele autonome aduc beneficii societăţii şi beneficii economice, prin îmbunătăţirea eficienţei traficului, a mediului de trafic şi a siguranţei rutiere
  • Cerinţele de infrastructură pentru condusul autonom
  • Situaţii tipice de trafic, adecvate pentru vehiculele autonome
  • Încrederea clienţilor în vehiculele autonome
  • Modul în care şoferii din jur interacţionează fără dificultăţi cu o maşină autonomă
  Proiectul va începe în 2014, cu cercetarea clienţilor şi dezvoltarea tehnologiei, precum şi dezvoltarea unei interfeţe pentru utilizator şi a funcţionalităţii de tip cloud. Se aşteaptă ca primele maşini să ajungă pe străzile din Gothenburg până în 2017.

  Unirea forţelor
  Recunoaşterea faptului că urbanizarea în creştere continuă să pună presiuni pe sistemele de transport din cadrul şi din jurul zonelor urbane din toată lumea, „Drive Me” abordează nevoia de unire a forţelor cu scopul de a dezvolta o societate şi mobilitate durabilă.

  „Pilotul public ne va oferi o înţelegere semnificativă a beneficiilor pe care societatea le obţine atunci când vehiculele autonome devin o parte naturală a mediului de trafic. Vehiculele inteligente sunt o parte din soluţie, dar este necesară şi o abordare mai largă a societăţii, pentru a oferi mobilitate personală durabilă în viitor. Considerăm că această cooperare trans-funcţională poate da un impuls acestei dezvoltări,” spune Erik Coelingh.

  Muncă de echipă unică
  „Suedia a dezvoltat o cooperare unică între autorităţi, industrie şi comunitatea academică. Acest lucru a rezultat într-o poziţie de lider global în cadrul siguranţei de trafic. Vehiculele autonome şi o infrastructură mai inteligentă ne vor aduce cu un pas mai aproape chiar şi de un trafic mai sigur şi un mediu îmbunătăţit. Aceasta va contribui şi la apariţia de locuri de muncă şi de oportunităţi noi,” spune Catharina Elmsäter-Svärd, ministrul suedez pentru infrastructură.

  Îmbogăţirea vieţii urbane
  Proiectul „Drive Me” va ajuta la definirea rolului vehiculelor autonome în planificarea urbană viitoare. Prin deschiderea drumului pentru o utilizare mai eficientă a terenurilor, acestea pot contribui la reducerea investiţiilor în infrastructură. De asemenea, vehiculele autonome pot îmbunătăţi viaţa urbană şi în alte moduri, cum ar fi prin reducerea emisiilor şi, astfel, îmbunătăţind calitatea aerului şi siguranţa în trafic.

  Faptul că Gothenburg a devenit arena pentru acest pilot public unic este o demonstrare puternică a obiectivului oraşului de a iniţia dezvoltarea sistemelor de transport urban care sunt eficiente, curate şi sigure.

  Beneficii individuale
  Condusul autonom va aduce beneficii semnificative pentru consumatori. Acesta va schimba fundamental modul în care privim condusul maşinilor. Ca şofer în viitor, veţi putea să vă planificaţi condusul cu o combinaţie de condus autonom şi activ, făcându-vă călătoria zilnică mai eficientă.

  Condusul autonom va deschide drumul pentru o gestionare mai eficientă a timpului în spatele volanului. Veţi putea interacţiona în siguranţă prin telefon sau tablete sau puteţi doar să vă relaxaţi.

  „Tehnologia autonomă utilizată în pilot vă permite să predaţi condusul maşinii, atunci când circumstanţele vă permit,” spune Håkan Samuelsson.

  Pregătit pentru condus autonom
  Vehiculele din proiectul pilot sunt definite ca maşini cu un grad ridicat de autonomie, conform definiţiei oficiale date de Institutul federal pentru cercetarea autostrăzilor (BASt) din Germania. În termeni practici, acest lucru înseamnă că responsabilitatea este predată vehiculului, care poate gestiona toate funcţiile de condus la discreţia şoferului. Se aşteaptă ca şoferul să fie disponibil pentru control ocazional, însă cu un timp de tranziţie suficient de confortabil.

  Cele 100 maşini Volvo conduse de clienţi vor fi modele noi dezvoltate pe baza viitoarei arhitecturi scalabile a produsului (SPA) a companiei. Arhitectura este pregătită pentru introducerea continuă a sistemelor noi de suport şi de siguranţă, în totalitate până la tehnologiile care permit condusul cu grad ridicat de autonomie. Primul model SPA va fi noul model Volvo XC90, care va fi introdus în 2014.

  Parcare autonomă inclusă
  Proiectul include şi parcare complet automată, fără ca şoferul să se afle în maşină. Acest lucru permite şoferului să părăsească maşina la intrarea în parcare, în timp ce vehiculul găseşte un loc liber şi parchează singur.

  „Abordarea noastră se bazează pe principiul că maşinile cu condus autonom trebuie să aibă capacitatea de a se deplasa în siguranţă în mediile cu maşini ne-autonome şi cu utilizatori de drumuri neprotejaţi,” spune Erik Coelingh.

   

  Volvo Cars va avea rol de conducător în cadrul primului proiect pilot din lume de conducere autonomă la scară largă, în care 100 de maşini Volvo cu condus autonom vor utiliza drumurile publice din oraşul Gotheburg din Suedia, în condiţii de condus cotidiene.
  Inapoi