Новости и события
 • Volvo Car Group testează magneţii rutieri pentru poziţionarea precisă a maşinilor cu condus autonom

  07.03.2014
  Volvo Car Group a finalizat un proiect de cercetare a magneţilor pe carosabil pentru a ajuta maşina să îşi determine poziţia. Cercetarea, care a fost finanţată prin cooperare strategică cu Administraţia Suedeză de Transport (Trafikverket), reprezintă o potenţială modalitate pentru implementarea vehiculelor cu condus autonom.

  Poziţionarea sigură şi extrem de precisă este una dintre problemele cruciale din cadrul dezvoltării maşinilor cu condus autonom.

  În timp ce tehnologiile de poziţionare consacrate, precum GPS şi camerele, au limitări în anumite condiţii, magneţii integraţi în drum rămân neafectaţi de obstacolele fizice şi de condiţiile meteorologice nefavorabile.

  „Magneţii creează o «cale ferată» invizibilă care, efectiv, pavează drumul pentru o imprecizie de poziţionare de cel mult un decimetru. Am testat tehnologia la diferite viteze iar, până acum, rezultatele au fost promiţătoare,” spune Jonas Ekmark, Şeful departamentului de siguranţă preventivă de la Volvo Car Group.

  Volvo Cars are rol de conducător în cadrul proiectului pilot de conducere autonomă la scară largă, în care 100 de maşini Volvo cu condus autonom vor utiliza drumurile publice din oraşul Gotheburg din Suedia, în condiţii de condus cotidiene.

  „Obiectivul nostru este ca maşina să poată funcţiona în totalitate singură. Poziţionarea precisă, de încredere, este o cerinţă necesară pentru o maşină autonomă,” explică Jonas Ekmark. El adaugă: „Este absolut posibilă implementarea vehiculelor autonome fără modificarea infrastructurii actuale. Totuşi, această tehnologie adaugă posibilităţi interesante, precum completarea marcajelor rutiere cu magneţi.”

  Ajută la prevenirea accidentelor cu părăsirea părţii carosabile
  În paralel cu potenţialul de pe teren al condusului autonom, magneţii integraţi în drum vin cu un număr de alte posibilităţi:
  • Încorporarea poziţionării bazate pe magneţi în sisteme de siguranţă preventivă poate ajuta la prevenirea accidentelor cu părăsirea părţii carosabile.
  • Magneţii ar putea facilita precizia întreţinerii drumurilor pe timp de iarnă, ceea ce, în schimb, ar putea preveni avarierea obiectelor acoperite de zăpadă, precum barierele şi semnele aflate lângă marginea drumului.
  • De asemenea, există posibilitatea unei utilizări mai eficiente a spaţiului drumurilor, din moment ce poziţionarea precisă ar putea permite îngustarea benzilor.

  Precis, sigur şi rentabil
  Echipa de cercetare de la Volvo Cars a construit o pistă de testare cu o lungime de 100 metri, în cadrul unităţilor de testare ale companiei din Hällered, în afara oraşului Gotheburg din Suedia. O serie de magneţi rotunzi din ferită (40x15 mm) a fost localizată la 200 mm sub suprafaţa drumului. Maşina a fost dotată cu un număr de senzori magnetici de teren.

  Programul de cercetare a fost conceput pentru a evalua problemele cruciale, precum distanţa de detectare, fiabilitatea, durabilitatea, costul şi impactul asupra întreţinerii drumurilor.

  „Experienţa noastră de până acum arată că magneţii din ferită sunt o soluţie eficientă, sigură şi relativ ieftină, atât în ceea ce priveşte infrastructura, cât şi tehnologia senzorilor integraţi. Următorul pas este să realizăm teste în traficul real,” explică Jonas Ekmark.

  Claes Tingvall, Directorul pentru siguranţa în trafic de la Administraţia Suedeză de Transport, este de acord: „Rezultatele testului sunt foarte interesante, în special atunci când adăugăm potenţialul pentru siguranţă îmbunătăţită, precum şi avantajele pentru dezvoltarea vehiculelor autonome. O implementare la scară largă a magneţilor rutieri ar putea face parte din obiectivul Suediei de a deschide drumul pentru o tehnologie care contribuie la o mobilitate durabilă,” spune Claes Tingvall.

  Volvo Car Group a finalizat un proiect de cercetare a magneţilor pe carosabil pentru a ajuta maşina să îşi determine poziţia. Cercetarea, care a fost finanţată prin cooperare strategică cu Administraţia Suedeză de Transport (Trafikverket), reprezintă o potenţială modalitate pentru implementarea vehiculelor cu condus autonom.
  Inapoi