Новости и события
 • Volvo Cars realizează cercetări pentru senzorii pentru şoferi, în scopul de a crea maşini care ajung să îşi cunoască şoferii

  17.03.2014

  Prin sisteme care pot recunoaşte şi distinge dacă un şofer este obosit sau neatent, maşina viitorului poate deveni şi mai sigură. Exemple în acest sens implică tehnologia care detectează ochii închişi sau direcţia privirii şoferului.

  „Aceasta îi va permite şoferului să se poată baza puţin mai mult pe maşina sa şi să ştie că îl va ajuta atunci când are nevoie,“ explică Per Landfors, inginer la Volvo Cars şi lider de proiect pentru funcţiile de asistenţă pentru şoferi.

  Prin montarea unui senzor pe bord pentru monitorizarea aspectelor precum direcţia privirii şoferului, cât de deschişi sunt ochii acestuia, precum şi poziţia şi unghiului capului, este posibilă dezvoltarea sistemelor de siguranţă precise, care detectează starea şoferului şi care pot ajusta corespunzător maşina. Acest lucru înseamnă şi că maşina se va asigura că nu părăseşte banda sau că nu se apropie prea mult de maşina din faţă atunci când şoferul nu este atent, dar şi că va putea să îl trezească pe şofer, în cazul în care acesta adoarme.

  „Din moment ce maşina este capabilă să detecteze dacă un şofer nu este atent, sistemele de siguranţă pot fi adaptate mai eficient. De exemplu, sistemele de asistenţă ale maşinii pot fi activate mai târziu dacă şoferul este concentrat, precum şi mai devreme, dacă atenţia şoferului este direcţionată în altă parte,“ explică Per Landfors.

  Unele dintre sistemele actuale care pot fi incluse sunt asistenţa pentru păstrarea benzii, sistemul de avertizare asupra coliziunii cu frânare complet automată şi pilotul automat adaptiv cu sistem Queue Assist.

  Tehnologia se bazează pe un senzor montat pe bord, în faţa şoferului. LED-uri de dimensiuni mici îl luminează pe şofer cu lumină din spectrul infraroşu, care este apoi monitorizată de senzor. Lumina din spectrul infraroşu se află imediat în afara lungimilor de undă percepute de ochiul uman, ceea ce înseamnă că persoana din spatele volanului nu o va observa deloc.

  Senzorii pentru şoferi implică şi alte posibilităţi. Prin monitorizarea mişcărilor oculare, maşina ar putea să ajusteze atât luminile interioare, cât şi cele exterioare, pentru a urmări direcţia privirii şoferului. Maşina ar putea să regleze şi setările pentru scaune, de exemplu, doar prin recunoaşterea persoanei care stă în spatele volanului.

  „Acest lucru ar putea fi realizat de senzorul care măsoară distanţele dintre anumite puncte de pe faţă, pentru a-l identifica pe şofer, de exemplu. Totuşi, în acelaşi timp, este esenţial să reţinem că maşina nu salvează imagini şi nici nu are o funcţie de supraveghere a şoferului,“ clarifică Per Landfors.

  Tehnologia este deja instalată în maşinile de testare. De asemenea, Volvo Cars realizează cercetări împreună cu parteneri, inclusiv Universitatea de Tehnologie Chalmers şi Volvo AB, pentru a identifica metode eficiente pentru detectarea oboselii şi a neatenţiei.

  Analiza stării șoferului, cunoscută şi ca estimarea stării şoferului, în care senzorii pentru şofer au un rol important, este un domeniu care poate fi esenţial pe viitor pentru maşinile cu condus autonom. Maşina va trebui să aibă capacitatea de a determina singură dacă şoferul este capabil să preia controlul atunci când nu mai există condiţii pentru condusul autonom. Un senzor pentru şoferi ar putea fi util în acest sens.

  Această tehnologie este una dintre numeroasele iniţiative care aduc Volvo Cars mai aproape de obiectivul său pentru 2020 - de a nu mai exista persoane ucise sau grav rănite într-un Volvo nou.

  Prin sisteme care pot recunoaşte şi distinge dacă un şofer este obosit sau neatent, maşina viitorului poate deveni şi mai sigură. Exemple în acest sens implică tehnologia care detectează ochii închişi sau direcţia privirii şoferului.
  Inapoi