Новости и события
 • Volvo Car Group iniţiază proiectul pilot scandinav care utilizează comunicare pe bază de sistem cloud pentru a face condusul mai uşor.

  19.03.2014

  Volvo Car Group (Volvo Cars), Administraţia suedeză de transport (Trafikverket) şi Administraţia norvegiană a drumurilor publice (Statens Vegvesen) îşi unesc forţele într-un proiect pilot în care informaţiile despre frecarea pe drumuri de la maşini individuale sunt partajate pe baza unui sistem de tip cloud.

  Datele în timp real referitoare la porţiunile alunecoase de pe drum sunt utilizate pentru a avertiza maşinile din apropiere, în timp ce contribuie şi la eficientizarea întreţinerii drumurilor pe timp de iarnă.

  „Proiectul pilot este unul dintre primele exemple practice ale modului în care comunicarea dintre vehicule prin reţeaua mobilă le permite acestora să «vorbească» între ele, precum şi cu mediul din trafic. Acest lucru poate contribui la creşterea nivelului de siguranţă din trafic,“ spune Erik Israelsson, lider de proiect la ITS-ul (Sistem de transport inteligent) de cooperativă de la Volvo Cars.

  „Avem 50 maşini de testare pe drumuri, iar în iarna următoare, flota va creşte considerabil. Obiectivul nostru este de a face tehnologia disponibilă pentru clienţi, în decursul a câţiva ani,“ adaugă acesta.

  Utilizarea reţelei mobile
  Atunci când maşina de testare Volvo detectează o porţiune de pe drum care este acoperită de gheaţă sau alunecoasă, informaţia este transmisă la baza de date Volvo Cars prin intermediul reţelei de telefonie mobilă. O avertizare instantanee este apoi transmisă celorlalte maşini care se apropie de zona alunecoasă, oferindu-le şoferilor posibilitatea de a lua măsuri imediate pentru a evita o situaţie critică.

  Şoferul este notificat prin intermediul unei avertizări pentru drumuri alunecoase din cluster-ul de instrumente. Aplicaţia din maşină va fi proiectată astfel încât să adapteze avertizarea şoferului pentru a se potrivi nivelului de gravitate, pe baza vitezei maşinii şi a condiţiilor de drum existente.

  Întreţinerea îmbunătăţită a drumurilor pe timp de iarnă
  Informaţiile referitoare la porţiunile acoperite de gheaţă sunt transmise administratorului de drumuri, în completarea staţiilor de măsurare existente de-a lungul drumului. Datele îl pot ajuta pe administratorul de drumuri şi pe antreprenorii săi contractaţi să planifice şi să realizeze mai bine întreţinerea drumurilor pe timp de iarnă, precum şi să abordeze cu rapiditate condiţiile modificate.

  „Atunci când administratorul de drumuri accesează informaţiile obţinute de la un număr mare de maşini, datele pot fi utilizate pentru a eficientiza întreţinerea drumurilor pe timp de iarnă. Informaţiile pot ajuta la îmbunătăţirea continuă a siguranţei rutiere pentru toţi utilizatorii drumurilor. Acest lucru ar putea reduce şi utilizarea sării, atunci când nu este necesară, şi pentru a minimiza impactul asupra mediului,“ spune Erik Israelsson.

  Volvo Cars recunoaşte că menţinerea integrităţii utilizatorilor finali este un aspect important al sistemului. Informaţiile împărtăşite cu administratorul de drumuri nu vor include datele vehiculelor unice. Informaţiile agregate sunt utilizate numai pentru a descrie condiţia actuală a reţelei de drumuri.

  Strategia de conectivitate ambiţioasă
  Volvo Cars investeşte în mod strategic şi iniţiază parteneriate pentru a crea soluţii pe bază de sistem tip cloud, iar avertizarea pentru drumurile alunecoase este prima funcţie de siguranţă din cloud-ul Volvo. Dezvoltarea comunicării sofisticate prin reţeaua mobilă face parte din obiectivul companiei de a oferi clienţilor o experienţă cu conexiune completă.

  „Acesta este doar începutul. În viitor, vom avea un schimb crescut de informaţii vitale între vehicule,“ spune Erik Israelsson. „Există un potenţial considerabil în acest domeniu, inclusiv pentru un tragic mai sigur, un condus mai confortabil şi un flux de trafic îmbunătăţit.“

  „Focusul strategic asupra conectivităţii în cadrul noii noastre arhitecturi scalabile a produsului deschide drumul pentru mai multe soluţii de siguranţă pe bază de sistem tip cloud. Acest lucru ne va aduce mai aproape de viziunea noastră referitoare la siguranţă de a nu mai exista persoane ucise sau rănite grav într-o maşină Volvo nouă, până în anul 2020,“ conchide Erik Israelsson.

  Volvo Car Group (Volvo Cars), Administraţia suedeză de transport (Trafikverket) şi Administraţia norvegiană a drumurilor publice (Statens Vegvesen) îşi unesc forţele într-un proiect pilot în care informaţiile despre frecarea pe drumuri de la maşini individuale sunt partajate pe baza unui sistem de tip cloud.
  Inapoi