Новости и события
 • Volvo Car Corporation îmbunătăţeşte siguranţa cu autovehicule care comunică

  22.10.2012

  Iată de ce Volvo Car Corporation s-a alăturat tehnologiei CAR 2 CAR Communication Consortium, împreună cu alţi producători şi furnizori auto europeni. Scopul este de a avea o platformă comună pentru comunicare CAR 2 CAR gata în termen de cinci ani.


  "În viitor, vom avea un schimb avansat de informaţii vitale între vehicule, cum ar fi poziţia, viteza şi direcţia lor", spune Erik Israelsson, Lider de Proiect Cooperative STI (Sisteme de Transport Inteligente), la Volvo Car Corporation.
   


  Volvo Car Corporation a semnat recent un memorandum de înţelegere cu membrii CAR 2 CAR Communication Consortium privind punerea în aplicare a tehnologiei standardizate de comunicare între autovehicule începând din 2016 şi ulterior.
   


  Scopul este ca intercomunicarea să funcţioneze între toate maşinile, indiferent de marcă. Comunicarea are loc prin intermediul unei reţele fără fir (similare cu WLAN) şi utilizează sistemele existente, cum ar fi sistemul de navigare prin GPS. Tehnologiei CAR 2 CAR i-a fost acordată o frecvenţă separată, astfel maşinile pe o rază dată sunt legate în mod automat împreună şi pot face schimb de informaţii cu privire la parametrii, cum ar fi poziţia, viteza şi direcţia lor. Instalarea emiţătoarelor în infrastructura rutieră, cum ar fi semnele de circulaţie şi semafoarele, extinde în continuare reţeaua de comunicaţii.
   


  "Există un potenţial considerabil în acest domeniu, precum şi oportunităţi pentru mai multe beneficii în multe sfere depăşind siguranţa rutieră, cum ar fi fluxul mai uniform de trafic şi un plus de confort pentru participanţi la trafic", relatează Erik Israelsson.
   


  Câteva exemple pentru domenii de aplicare a tehnologiei noi:
   


  Recomandarea vitezei optime la lumină verde
  Prin intermediul unui emiţător în semafor, sunt furnizate informaţii despre viteza optimă pentru o maşină de menţinere a trecerii printr-o succesiune de lumini verzi, evitându-se astfel frânare inutilă la roşu. La lumini roşii, şoferul, de asemenea, poate primi informaţii despre cât timp e nevoie ca lumina să devină verde.
   


  Avertizarea vehiculelor de urgenţă
  Avertizează şoferul de prezenţa în apropiere a vehiculelor de urgenţă, permiţându-i să creeze trecerea liberă în prealabil şi fără a fi luat prin surprindere. Acest lucru poate reprezenta un beneficiu seara şi în timpul nopţii, în zonele urbane, unde vehiculele de urgenţă îşi folosesc mai rar sirenele din respect pentru locuitorii din apropiere, şi dacă, de asemenea, în maşină cântă tare muzica.
   


  Avertizarea lucrărilor rutiere
  Avertizează şoferul despre lucrările rutiere. Maşinile de construcţii şi echipamentele agricole pot transmite informaţii vehiculelor mergând mult înainte. Şoferii pot primi astfel informaţii despre limitele de viteză schimbate şi rutele modificate în apropierea zonei lucrărilor. Sistemul poate, de asemenea, ţine şoferul informat despre distanţa rămasă până la sfârşitul zonei lungi de lucrări rutiere.
   


  Avertizarea unui vehicul lent
  Vehiculele lente sau deteriorate pe carosabil transmit un avertisment pentru alţi participanţi la trafic. Primirea informaţiilor mult în prealabil poate reduce riscul de surprize neplăcute în trafic şi, astfel, poate reduce accidentele.
   


  Avertizarea ambuteiajului
  Avertizează şoferul despre opririle din trafic sau cozile. Întrucât vehiculele în spate sunt avertizate că mai departe este o oprire, există un risc mai mic de accidente.
   


  Informaţii meteorologice
  Emite o avertizare cu privire la vreme locală urâtă, cum ar fi ploaie, ninsoare sau drumuri îngheţate.
   


  Semnalizare interioară
  CAR 2 CAR oferă informaţii despre limitele de viteză regulate sau temporare. Aceste informaţii sunt furnizate de unităţi de comunicare de-a lungul drumului, care pot transmite informaţii despre parametrii, cum ar fi semnele de circulaţie şi amplasarea lor pe traseu.
   


  Lumină electronică de frânare de urgenţă
  Vehiculele care se deteriorează pe drum creează situaţii periculoase, atât pentru şoferi, cât şi pasageri din vehiculul afectat, precum şi pentru ceilalţi participanţi la trafic. CAR 2 CAR avertizează dacă un vehicul brusc încetineşte.
   


  Indicarea apropierii de motocicletă
  Motocicliştii sunt printre cei mai vulnerabili utilizatori de drumuri şi în vederea îmbunătăţirii siguranţei CAR 2 CAR informează alţi utilizatori ai drumurilor, în cazul în care în apropiere este o motocicletă.
   


  Avertizarea deplasării la roşu
  Semafoarele care comunică cu maşini permit alertarea conducătorului auto care nu a observat lumina roşie, de exemplu, prin activarea în maşină a unui sunet proeminent şi a unui semnal luminos. Această tehnologie permite, de asemenea, avertizarea conducătorului auto care trece la verde, dacă un alt vehicul este pe cale de a-i traversa calea din greşeală.
   


  "Când sistemul va fi montat în maşinile viitoare, va fi un beneficiu important pentru conducătorii auto şi infrastructura de generaţie următoare, şi acesta va contribui la îmbunătăţirea siguranţei traficului", spune Erik Israelsson.
   
   


  CAR 2 CAR Communication Consortium este o organizaţie fondată în comun de un număr de producători auto europeni sprijiniţi de furnizori, institute de cercetare şi alţi parteneri.

  Permiterea vehiculelor de a comunica între ele şi cu mediul de trafic deschide posibilităţi fantastice. Pot fi partajate şi schimbate informaţii vitale - făcând conducerea mai sigură şi mai confortabilă.
  Inapoi