Новости и события
 • Douăzeci de ani de când Volvo a debutat cu modelul 850 Estate la BTCC

  25.04.2014

  Au trecut 20 de ani de când Volvo și-a marcat întoarcerea pe pista de curse – cu un estate! Această provocare avea să ducă la mulți ani încununaţi de succes în cadrul BTCC – dar mai ales la o victorie totală  în 1998. „Când m-am înscris pentru Volvo și TWR , în perioada Crăciunului din 1993, nu știam nimic despre planurile estate,” a spus Rickard Rydell. „Dacă aș fi știut, probabil aș fi ezitat. Norocul meu că nu am știut.”

  Proiectul „Volvo revine” a fost lansat în mod tangibil în aprilie 1994, când două automobile puternice Volvo 850 Estate s-au aliniat la linia de start pe pista din Thruxton, din sudul Angliei.  Acesta a fost începutul de sezon pentru cele mai renumite serii de maşini standard, Campionatul de Turisme al Marii Britanii (BTCC).

  Alături de Tom Walkinshaw Racing – TWR – Volvo a făcut o investiție semnificativă în clasă, iar idea de a folosi automobile estate a fost un succes încă de la început. În acest fel, au atras cea mai mare atenție și au pus sub provocare,  în sensul bun, imaginea Volvo, în special în Regatul Unit. Volvo a vrut să demonstreze că se putea combina utilul  cu plăcutul!

  În spatele volanului uneia dintre mașini stătea Rickard Rydell în vârstă de 26 de ani, care, în ciuda vârstei atât de fragede, avea experiență îndelungată în karting, Formula 3000 și Formula 3. În cealaltă mașină se afla coechipierul său Jan Lammers, un tânăr olandez de 37 de ani care participase la mai multe clase, inclusiv Formula 1.

  „Este greu de crezut că au trecut 20 de ani,” spune astăzi Rickard Rydell. „Parcă nici nu au fost. Dar acum, uitându-mă înapoi, este clar că ne-am concentrat pe clasa potrivită la momentul potrivit.”

  TWR, care a fost principalul competitor al lui Volvo din seriile Campionatului European în perioada anilor 1980, când 240 Turbo concura cu Rover SD1, încheiase un contract pe trei ani și era responsabil pentru dezvoltarea tehnică a mașinii de curse. Volvo ar fi fost responsabil pentru suportul tehnic, marketing și PR.

  Decizia de a concura cu două mașini estate a fost luată cu câteva luni înainte de start, dar a nu a fost făcută publică până în ultimul moment. Când vestea a fost lansată, mulți au crezut că este o glumă. Un estate de dimensiuni mari nu este o  mașină ideală pentru pistă – cu o masă mare în spatele axei spate și un centru de greutate mai ridicat, este mai dificil de luat virajele decât cu un saloon.

  „Dar aerodonamica modelului estate era puțin mai bună decât cea a modelului saloon,” spune Rickard Rydell. Totuşi, factorul decisiv a fost acela că modelul estate ar fi atras  mai mult atenția.

  Conform Regulamentului FIA clasa 2, mașinile de concurs trebuiau să aibă la bază un model de serie. Aspectul caroseriei nu putea fi modificat, cu toate că, pentru a face cursele mai captivante, volumul cilindric al motorului a fost limitat la doi litri, turația maximă a motorului la 8.500 rpm iar greutatea minimă la 950 kg pentru mașinile cu tracțiune pe față. Supraalimentarea nu a fost permisă sub nicio formă.

  Volvo și TWR au folosit motorul de cinci cilindri ca punct de plecare, care la 850 Turbo avea un volum de 2,3 litri și 225 cp. La versiunea de curse – fără turbo și cu un volum de 2 litri – acesta scotea  aproximativ 290 cp. Cutia manuală de transmisie cu cinci viteze de la o mașină standard a fost înlocuită cu una secvenţială cu  șase viteze. Volvo a fost prima echipă care a incorporat un convertor catalitic la mașinile sale – o dotare care avea să fie curând obligatorie, conform regulametelor clasei.

  „Nu am avut timp să testăm mașina pe pistă înainte de lansarea de la Thruxton din 4 aprilie” spune Rickard Rydell. „Eu și Jan Lammers am avut ocazia să conducem câteva sute de metri până la intrarea în atelierul de dezvoltare TWR, dar doar atât!”

  Încă de la început, primul sezon a fost desemnat ca un an de testare pentru șoferi, echipă și mașini, și nu s-au așteptat să ajungă atât de sus în clasament. Ca urmare, aceștia au fost invitați de PR să conducă un estate.

  „Volvo 850 estate a fost de departe cea mai mare mașină din serie,” explică Rickard Rydell. „Competitorii noştri, care au luat parte într-o mare măsură la consolidarea imaginii lor sportive, nu au fost prea încântați când au aflat că trebuie să concureze cu un estate. Au existat și câteva sarcasme din partea altor șoferi – dar nu asta era problema. Pentru a le închide gura, am condus cu un câine ciobănesc împăiat în portbagaj în timpul turului de paradă!”

  La 21 septembrie 1994, când seriile s-au apropiat de finalul celor 21 de etape din Donington Park, ei au putut privi înapoi, din perspectiva publică, spre un sezon de success – chiar dacă Volvo a ieșit pe locul 14.

  „Am învățat foarte multe în perioada sezonului și am îmbunătățit mașina continuu,” spune Rickard Rydell. „Cel mai bun rezultat al nostru a fost locul cinci la Oulton Park, deși erau mai multe coloane scrise despre noi decât despre orice altă echipă!”

  Încă din anul următor, rezultatele s-au îmbunătățit în mod semnificativ iar Rickard Rydell a termina campionatul t  pe locul trei și a repetat succesul în 1996. Totuși, ei au condus un estate 850 numai în primul sezon, trecând la modelul saloon în anii următori. Chiar dacă o caroserie estate se bucură de o deportanță la spate mai bună decât un saloon, opțiunea adăugării  unui spoiler suplimentar în spate a fost introdusă în 1995. Acest lucru nu aducea niciun avantaj modelului estate, chiar dacă ar fi fost o diferență importantă pentru un saloon. Volvo a optat pentru un S40 în 1997 iar Rickard a terminat locul patru, înainte de a câștiga întreaga serie în 1998.

  Volvo chiar revenise în cursă!

  Au trecut 20 de ani de când Volvo și-a marcat întoarcerea pe pista de curse – cu un estate! Această provocare avea să ducă la mulți ani încununaţi de succes în cadrul BTCC – dar mai ales la o victorie totală  în 1998. „Când m-am înscris pentru Volvo și TWR , în perioada Crăciunului din 1993, nu știam nimic despre planurile estate,” a spus Rickard Rydell. „Dacă aș fi știut, probabil aș fi ezitat. Norocul meu că nu am știut.”
  Inapoi