Новости и события
 • Volvo Car Torslanda sărbătoreşte ultimii 50 ani, privind înspre viitor

  23.04.2014

  În timp ce Volvo Car Torslanda îşi sărbătoreşte aniversarea de 50 ani pe 24 aprilie, fabrica se află în mijlocul celui mai mare proces de renovare din istoria acesteia.

  Sărbătorirea a 50 ani de producţie la Volvo Car Torslanda are loc simultan cu inaugurarea unei noi fabrici de caroserii. Noua unitate de construcţii de caroserii face parte din investiţia în SPA (arhitectură scalabilă a produsului), care reprezintă baza pentru dezvoltarea şi producţia scalabile şi flexibile ale viitoarelor modele.

  Investiţiile Volvo Cars în SPA, între 2011 şi 2015, vor depăşi 70 miliarde coroane suedeze. Jumătate din această investiţie este în Suedia, iar o treime din investiţiile suedeze sunt destinate expansiunii şi actualizărilor fabricilor de producţie din Suedia.

  Conform lui Lars Wrebo, vicepreşedinte senior al departamentului de achiziţie şi producţie, aceste investiţii reprezintă oportunităţi majore pentru Volvo Cars Torslanda pe viitor.

  „Vorbim despre un proiect uriaş care, în termeni financiari, este la acelaşi nivel ca şi construcţia podului Oresund, care face legătura între Suedia şi Danemarca. Avantajul faptului că Volvo Car Torslanda a primit mandatul de a construi noul model XC90, este că experienţa angajaţilor noştri va fi benefică şi pentru dezvoltarea viitoarelor modele,“ explică acesta.

  Istoria fabricii Volvo Car Torslanda a început în 1957. Cererea pentru maşini a crescut rapid, odată cu creşterea standardului de viaţă. Fabrica veche din Lundby nu a putut fi extinsă în continuare, astfel că, doi ani mai târziu, în martie 1959, au fost achiziţionate patru milioane de metri pătraţi de teren în Sörredsdalen, pe insula Hisingen, la şapte kilometri de vechea fabrică. Aceasta a fost cea mai mare achiziţie de teren din istoria Suediei, iar la 4 noiembrie în acel an, a început construcţia viitoarei fabrici Volvo Car Torslanda.

  La 24 aprilie 1964 a fost inaugurată noua fabrică – o unitate de dimensiuni uriaşe, la standarde contemporane, cu o suprafaţă totală de 180.000 metri pătraţi. Clădirea fabricii, cu cele trei unităţi, avea o lungime de peste un kilometru, iar gardul care împrejmuia unitatea avea o lungime de cel puţin 4,2 kilometri.

  Planul de producţie a fost stabilit pentru 110.000 maşini pe an, într-o operaţiune cu un singur schimb, 150.000 maşini pentru două schimburi şi până la 200.000 maşini anual în operaţiune la scară completă. Fabrica a reuşit să producă 1600 caroserii sau maşini simultan, în diferite etape de producţie.

  Investiţia totală a fost de 240 milioane coroane iar proiectul a putut fi finalizat în mare parte mulţumită cooperării strânse cu statul suedez. Statutul special al Volvo Cars de exportator vital al Suediei şi semnificaţia considerabilă a companiei atât la nivel regional, cât şi naţional, a însemnat că noua fabrică era un subiect prioritar pentru întreaga naţiune.

  Fabrica era alcătuită din trei unităţi: TA, TB şi TC, care încă mai găzduiesc diferite părţi ale procesului de producţie. În prezent, producţia de caroserii din TA şi atelierul de vopsit din TB sunt în mare parte procese automate, în timp ce asamblarea finală şi ajustarea finală din TC încă mai implică operaţiuni manuale.

  Timp de mulţi ani, Volvo Car Torslanda a fost cel mai mare loc de muncă unic din Suedia, cu până la 11.000 angajaţi. Astăzi, dezvoltarea sistemelor de producţie noi şi automatizarea înseamnă că forţa de muncă totală este de aproximativ 3000 oameni.

  În prezent, abordarea bine stabilită Lean şi tehnologia modernă permit un proces de producţie care este stabilit în totalitate de comenzile care vin de la clienţi din toată lumea. Cu ajutorul unui sistem logistic optimizat, în fabrică se construiesc numai acele maşini care au fost comandate efectiv de către clienţi, la specificaţiile exacte solicitate de fiecare client.

  SPA este o arhitectură de maşină flexibilă şi scalabilă care va acoperi majoritatea viitoarelor modele de la Volvo Car Group. Acest lucru permite crearea unei game de modele alcătuită din module standardizate şi sisteme şi componente scalabile, toate produse în cadrul unui sistem de producţie flexibil. De asemenea, SPA face ca Volvo Car Group să fie independent din punct de vedere tehnic ca şi producător şi elimină toate legăturile cu fostul proprietar - astfel încât, în doar câţiva ani, această platformă va constitui aproximativ două treimi din volumul total de vânzări al companiei. Obiectivul este ca aproximativ 40 procente din toate piesele să fie identice în toate modelele viitoare de la Volvo, indiferent de dimensiune.

  „Inaugurarea TA3 şi accentul pe care îl punem pe SPA demonstrează cât de determinată este compania să actualizeze producţia în Torslanda şi, prin extensie, să dezvolte viitorul Volvo Cars în general,“ spune Lars Wrebo.

  Câteva etape importante majore
  1964 Fabrica Torslanda inaugurată de Regele Gustav VI Adolf
  1973 Primul robot pentru suduri punctuale devine operaţional
  1976 Trei milioane de maşini construite
  1981 Căldura în exces de la BP reduce în mod semnificativ consumul de petrol din fabrică
  1988 Începe construcţia pentru un nou atelier de vopsit, care este optimizat în cel mai ecologic mod din lume, în momentul în care acesta devine operaţional, în 1992
  1995 Fabrica Torslanda aleasă ca cea de a treia fabrică de maşini din Europa şi primeşte certificare ISO 9002
  1998 Fabrica Torslanda primeşte certificare de mediu conform ISO 14001
  2001 Investiţii majore pentru producţia actualului model XC90 şi creşterea semnificativă a capacităţii
  2005 Un nou record de producţie, 184.293 maşini într-un an
  2008 Şase milioane de maşini produse
  2012 Începe construcţia pentru o nouă fabrică de caroserii, TA3
  2014 În decursul istoriei de 50 ani a fabricii, s-a construit un total de 6.834.729 maşini
  2014 Pe 24 aprilie, noua fabrică de caroserii va fi inaugurată iar Volvo Car Torslanda va sărbători 50 ani

  În timp ce Volvo Car Torslanda îşi sărbătoreşte aniversarea de 50 ani pe 24 aprilie, fabrica se află în mijlocul celui mai mare proces de renovare din istoria acesteia.
  Inapoi