Новости и события
 • Volvo Car Torslanda – 50 ani de accent pus pe oameni

  23.04.2014

  • Festivităţile pentru cea de a 50-a aniversare a Volvo Car Torslanda pun accentul pe angajaţi – oamenii care se află în spatele dezvoltării continue.
  • Una dintre cele mai flexibile fabrici de maşini din lume, Volvo Car Torslanda stabileşte un reper pentru ceilalţi producători.

  Când s-a deschis noua fabrică în urmă cu cincizeci de ani, aceasta a obţinut cu rapiditate o poziţie specială în regiune – atât datorită dimensiunii sale, cât şi pentru că maşinile fabricate în acel loc erau simboluri ale progresului şi dezvoltării. Atunci, construcţia noii fabrici Torslanda a costat 240 milioane coroane suedeze. Acest lucru a fost necesar, având în vedere că cererea pentru maşini Volvo a crescut extrem de mult iar capacitatea de producţie nu mai putea să ţină pasul cu cererea, în incinta existentă. Fabrica Torslanda a fost una dintre cele mai moderne fabrici din lume.

  La 50 ani după deschiderea fabricii Torslanda, Volvo Cars inaugurează acum noua fabrică de caroserii TA3. Aceasta face parte din misiunea Volvo Cars de a pune accentul pe SPA (arhitectură scalabilă a produsului), care prevede investiţii cu o valoare totală mai mare de 70 miliarde coroane suedeze. Cu SPA, Volvo Cars dobândește capacitate de producţie şi produse care aduc compania într-o poziţie excelentă pentru viitor.

  Pentru regiunea Gothenburg, fabrica Torslanda a fost un fel de loc de muncă unic. Este dificilă calcularea numărului total al angajaţilor din cursul anilor, dar această valoare cu siguranţă depăşeşte sutele de mii. Atunci când fabrica avea cea mai mare nevoie de forţă de muncă, mai mult de 11.000 oameni lucrau în unitatea Torslanda în fiecare zi. În 1945 s-au produs 5000 maşini. În 1974, la doi ani după ce Volvo Car Torslanda a deveni operaţională, acea valoare a crescut la 270.000

  Pentru multe femei din anii 1960 şi '70, fabrica a reprezentat o oportunitate de a intra pe piaţa forţei de muncă şi de a ajunge până în poziţii manageriale. Astăzi, femeile constituie puţin peste 20 procente din forţa totală de muncă.

  Chiar de la început, fabrica Torslanda a stabilit standardul pentru tehnologia de producţie, îmbunătăţirea calităţii şi mediul de lucru. Dedicaţia şi participarea angajaţilor în dezvoltarea staţiei a fost un factor crucial pentru succes atunci, la fel cum este şi acum.

  Cooperarea strânsă cu sindicatele a fost indispensabilă pentru crearea unui loc de muncă sigur şi stimulativ. De asemenea, şi reprezentanţii sindicali au avut o funcţie socială importantă prin primirea cu braţele deschise a imigranţilor din ultimul timp în companie. Grupuri mari din Finlanda şi din fosta Iugoslavie, de exemplu, puteau să vorbească cu reprezentanţii lor sindicali locali în limba maternă.

  Linia de producţie din trei unităţi ale fabricii a fost la tehnologie înaltă, conform standardelor din acel moment, deşi multe operaţiuni esenţiale erau realizate manual. Aproximativ 90 bucăţi de piese din tablă erau primite pentru procesul de asamblare a caroseriei şi erau îmbinate pentru a crea o caroserie sigură cu aproximativ 10.000 suduri. Fiecare angajat era, mai mult sau mai puţin, specializat în domeniul său şi, practic, făcea aceleaşi operaţiuni în fiecare zi. Încă mai trebuiau să treacă zece ani până la dezvoltarea producţiei automate şi a roboţilor industriali.

  Astăzi, aproximativ 780 maşini părăsesc linia de asamblare din Volvo Car Torslanda în fiecare zi, construite de o forţă de muncă aproximativ de aceeaşi dimensiuni ca la inaugurarea fabricii originale. Maşinile sunt construite cu ajutorul unui sistem de producţie care are solicitări imense pentru competenţa şi abilităţile profesionale ale fiecărui angajat. Volvo Car Torslanda se distinge de alte fabrici de maşini din lume prin faptul că aici se construiesc nu mai puţin de şapte modele diferite în aceeaşi linie de producţie, iar astfel de flexibilitate necesită un proces complex.

  O abordare, cunoscută şi ca sistemul Andon, este utilizată pentru a asigura calitatea în cadrul întregului proces de producţie. Obiectivul sistemului este de a simplifica procesul de producţie şi de a face mai facilă supravegherea pentru oamenii care lucrează pe linia de asamblare. Un aspect al abordării Andon este că fiecare angajat poate da alarma, trăgând de un cordon galben, în cazul în care apare o problemă. O comisie de echipă prezintă obiectivul fiecărei zile şi nivelul de calitate, în scopul de a identifica orice zone posibile în care poate fi necesară îmbunătăţirea.

  Jimmy Sjöö lucrează în fabrica Torslanda din 1964 şi a experimentat direct modul în care atât maşinile, cât şi modul de construire al acestora, s-au schimbat în 50 ani.

  „În cei 50 ani în care am lucrat la fabrica Torslanda, am văzut dezvoltări extraordinare în fiecare privinţă Am trecut de la măiestria personală din era Amazon la procese de producţie avansată din prezent, odată cu dezvoltarea de modele noi. Sunt foarte mândru şi bucuros că am lucrat cu atât de mulţi colegi talentaţi şi dedicaţi în timpul pe care l-am petrecut la Volvo Cars.“

  Practic fiecare maşină produsă este construită ca răspuns la o comandă de la un client specific de oriunde din lume. Acest lucru este reflectat în sarcinile pe care le fac angajaţii care, astăzi, sunt mai variate şi, prin urmare, necesită o experienţă mai mare şi o perspectivă mai dominantă din partea tuturor celor implicaţi.

  Pentru a securiza competenţa necesară pentru viitor, este important să continuăm monitorizarea nevoilor şi a cererilor pe care tehnologia de producţie modernă le impune în diferite discipline. Astăzi, aceasta este realizată în strânsă cooperare cu GTC, Göteborgs Tekniska College, care realizează cea mai mare parte din pregătire în incinta din Volvo Car Torslanda.

  În momentul în care noua fabrică de caroserii va fi inaugurată simultan cu cea de-a 50-a aniversare a Volvo Car Torslanda, Volvo Cars va face un pas către următoarea generaţie de modele şi tehnologie de construcţie a maşinilor. Noua arhitectură distribuită de model, SPA, permite o variaţie şi mai mare, utilizând o paletă standardizată de modele, concepută pentru mai multe modele diferite. Noul XC90 este primul model care are la bază platforma SPA şi care va fi inaugurat spre finele anului în curs.

  Sistemul de producţie din Torslanda este atât flexibil, cât şi eficient. Angajaţii au şi aici un rol crucial în dezvoltarea următoarei generaţii de tehnici de construire a automobilelor. În pofida imensei complexităţi tehnice, întregul proces de construcţie pune omul pe primul plan. Noile procese cer cunoştinţe noi şi implicare considerabilă din partea tuturor părţilor implicate. Fără diversitatea colectivă şi competenţa forței de muncă, dezvoltarea nu ar putea avea loc.

  Cu toate că rezultatul final este tot un Volvo pregătit de drum, au avut loc multe schimbări din 1964. Constructorii de automobile de astăzi şi de mâine au o responsabilitate mult mai mare şi competenţe mult mai vaste decât colegii lor de acum 50 de ani. În timp ce Volvo Car Torslanda face un pas important în viitor cu inaugurarea noii fabrici de caroserii TA3,  acest pas este făcut din postura uneia dintre cele mai importante fabrici de automobile din lume.

  • Festivităţile pentru cea de a 50-a aniversare a Volvo Car Torslanda pun accentul pe angajaţi – oamenii care se află în spatele dezvoltării continue.
  • Una dintre cele mai flexibile fabrici de maşini din lume, Volvo Car Torslanda stabileşte un reper pentru ceilalţi producători.
  Inapoi