Новости и события
 • O maşină Volvo rară împlineşte 60 ani: Volvo Sport

  28.05.2014

  Pe 2 iunie 1954, cabrioletul cu două locuri, Volvo Sport, şi prima maşină a companiei, şi-a făcut debutul. Dar greutatea redusă şi tehnologia Volvo fiabilă nu au fost suficiente - producţia a fost întreruptă după ce au fost construite numai 67 exemplare. Sau să fi fost 68?

  Numele maşinii era scurt şi simpatic - Sport - şi avea o caroserie scurtă şi îndesată, cu un grilaj mare care semăna cu o turbină. Ampatamentul era cu 20 centimetri mai scurt decât la un Volvo PV 444, care avea aproximativ aceeaşi mecanică. Sub capotă se ascundea o versiune tunată de 1,4 litri a motorului PV 444, cu carburatori dubli şi 70 cai putere. Viteza maximă era specificată la 155 km/h.

  Volvo Sport a reprezentat rezultatul direct al mai multor călătorii de recunoaştere făcute în SUA de fondatorul companiei şi de Directorul General Assar Gabrielsson în prima parte a anilor 1950. În misiunea sa de a afla cât mai multe despre piaţă înainte de lansarea maşinii Volvo pe cealaltă parte a Atlanticului, el a cunoscut mai multe persoane din lumea maşinilor. O companie cu care a intrat în contact direct a fost Glasspar din Montecito, California. Aceasta construia din 1951 carene pentru bărci şi caroserii pentru maşini sport, utilizând un nou material - fibra de sticlă.

  Gabrielsson era foarte interesat în procesul de producţie şi dorea să afle cum ar funcţiona materialul în Suedia. Mai mult, el a observat în SUA că exista un mare interes pentru maşinile sport mici şi europene - aşa că Volvo trebuia să construiască una!

  În 1953, Glasspar a fost însărcinat cu proiectarea unei caroserii, cu producerea mulajelor, construirea primului prototip şi instruirea personalului Volvo pentru proiectarea şi producţia caroseriilor din fibră de sticlă. Înapoi în oraşul natal Gothenburg, inginerii Volvo au primit o comandă pentru dezvoltarea unui şasiu cadru adecvat, care ar fi potrivit pentru caroserie.

  Timp scurt de dezvoltare
  Proiectul a progresat într-un ritm rapid. Până la începutul anului 1954, Glasspar livrase primul prototip care putea fi condus către Volvo, deşi încă era departe de a fi complet dezvoltat. De exemplu, nu avea plafon iar ferestre laterale care puteau fi coborâte. Prototipurile au fost criticate dur în timpul testării interne. Şasiul era prea slab, plasticul se crăpa, portierele nu se închideau bine, iar cutia de viteze cu trei trepte era departe de a fi una sportivă.

  Până la momentul prezentării la Aeroportul Torslanda, mai fuseseră finalizate alte două prototipuri, iar Volvo putea să demonstreze că lua în serios proiectul său de maşini sport. Celor prezenţi li s-a spus că maşina va fi scoasă pe piaţă în 1955 şi că se va produce o primă serie de 300 maşini, toate pentru export.

  Imediat după prima prezentare, Volvo a iniţiat un tur de demonstraţie cu cele trei maşini, vizitând toţi distribuitorii Volvo din Suedia.

  Începutul a ceva nou
  În primăvara anului 1956, au fost livrate primele maşini către clienţi din ţări precum Africa de Sud, Brazilia, Maroc şi SUA. Totuşi, au fost livrate maşini şi către clienţii suedezi - politica originală ca Volvo Sport să fie o maşină doar pentru export tocmai fusese reevaluată. Până în acel moment, maşina fusese reproiectată în mai multe privinţe iar acum avea plafon şi ferestre care puteau fi coborâte. Dar cutia de viteze încă rămăsese la trei trepte.

  Producţia şi vânzările erau lente, iar, în primul an, au fost construite numai 44 maşini. În 1957 au fost construite alte 23 dar, după ce noul desemnat Director General Gunnar Engellau a condus un Volvo Sport în decursul unui weekend, el a decis că producţia trebuie să înceteze imediat. Maşina nu îndeplinea cerinţele de calitate de la Volvo iar compania pierdea bani la fiecare maşină produsă.

  Numărul total de maşini produse a fost de 67, dar cercetările ulterioare arată că este posibil ca, din greşeală, două maşini să fi primit numărul de şasiu 20. Asta ar însemna că s-au construit 68 de maşini Volvo Sport. În mod surprinzător, multe dintre aceste maşini încă mai există - se cunosc locaţiile a aproximativ 50 dintre acestea.

  În ciuda eşecului lui P1900 - după cum era cunoscută maşina la nivel intern - Volvo tot a câştigat experienţă utilă de pe urma acestui proiect. La scurt timp după întreruperea producţiei Volvo Sport, Directorul General Gunnar Engellau a comandat o nouă maşină sport - confecţionată din oţel. Patru ani mai târziu, Volvo P1800 era gata - şi un succes mult mai mare pentru Volvo.

  Pe 2 iunie 1954, cabrioletul cu două locuri, Volvo Sport, şi prima maşină a companiei, şi-a făcut debutul. Dar greutatea redusă şi tehnologia Volvo fiabilă nu au fost suficiente - producţia a fost întreruptă după ce au fost construite numai 67 exemplare. Sau să fi fost 68?
  Inapoi