Новости и события
 • Noul Volvo XC90 va transforma experiența de condus din interiorul maşinii

  03.06.2014

  • Butoanele vor fi înlocuite de un ecran tactil asemănător cu o tabletă
  • Tehnologie inovatoare, intuitivă şi uşor de folosit
   
  Proiectanţii şi inginerii din spatele noului model Volvo XC90, care va fi divulgat mai târziu în acest an, au re-conceput în totalitate modul în care şoferii îşi conduc maşinile, prin eliminarea gamei normale de butoane şi înlocuirea lor cu un ecran tactil asemănător cu o tabletă, un afişaj la nivelul capului şi elemente de control pentru deget incluse pe volan.

  Rezultatul este cel mai modern sistem de control din interiorul maşinii de pe piaţă, care este mult mai uşor de utilizat, oferindu-le şoferilor posibilitatea să stea cu ochii pe drum, cât mai mult posibil, în timp ce operează sau fac modificări în sistem. De asemenea, acesta utilizează spaţiul interior al maşinii într-un mod mult mai eficient şi oferă o gamă de beneficii suplimentare, precum aplicaţii integrate pe bază de sistem cloud pentru redarea muzicii şi alte servicii, cum ar fi prima aplicaţie din lume integrată Park and Pay şi abilitatea de a include şi utiliza dispozitivele Apple iOS în afişajul ecranului tactil.

  „În timp ce maşinile devin din ce în ce mai mult conectate la Internet şi pot oferi o gamă mai largă de funcţii şi servicii de divertisment, modul în care şoferul interacţionează cu sistemele maşinii devine din ce în ce mai important. Este esenţial ca aceste servicii să fie oferite într-un mod care nu reduce nivelurile de siguranţă şi într-un mod simplu de înţeles şi optimizat pentru condus,“ a spus Dr. Thomas M. Müller, vice-preşedinte al departamentului tehnic pentru elemente electrice/electronice şi propulsie electrică al Volvo Car Group.

  Sistemul tipic de control pentru şofer, disponibil în multe alte maşini de primă clasă de pe piaţă, poate avea 30 sau mai multe butoane distribuite pe un bord, făcând dificilă localizarea şi operarea acestuia de către şofer, şi implicând riscul de a distrage atenţia acestuia.

  Sensus - înţelegere instinctivă
  Noua interfaţă Volvo, care face parte din „Sensus“, încorporează cele mai recente componente hardware şi software pentru ecrane tactile şi permite şoferilor să îşi construiască o înţelegere instinctivă a modului în care funcţionează sistemul, a locului în care se află controalele şi a modului de operare al acestora.

  „Interacţiunea lină, fără distrageri, a fost expresia dominantă pentru proiectanţii şi inginerii noştri. Sistemul de control din interiorul maşinii este conceput pentru a sta cu ochii pe drum şi cu mâinile pe volan cât mai mult posibil,“ a spus Thomas Ingenlath, vicepreşedinte senior al departamentului de design al Volvo Cars.

  Noul sistem de control din interiorul maşinii este doar un exemplu al modului în care noul XC90 a fost conceput pe baza nevoilor persoanelor care îl vor conduce.

  Cum funcţionează noul sistem de control din interiorul maşinii?
  Ecranul tactil înlocuieşte selecţia tradiţională de butoane şi controale din cadrul central cu un singur panou de control elegant. Acest panou central interacţionează cu un grup de instrumente digitale adaptive din faţa şoferului, în timp ce informaţiile vitale sunt proiectate pe afişajul la nivelul capului, pe partea inferioară a parbrizului. Interfaţa cu utilizatorul include şi controale pentru degetul mare incluse pe volan şi control vocal de ultimă generaţie.

  „Utilizarea ecranului este atât de logică încât vă va intra foarte repede în reflex,“ spune Dr. Peter Mertens, vice preşedinte al Departamentului de cercetare şi dezvoltare la Volvo Car Group. „Informaţiile, navigarea şi media sunt în poziţie superioară şi sunt uşor de verificat. Controalele pentru telefon, pictogramele de aplicaţii şi controalele pentru climatizare sunt în poziţie inferioară iar atingerea şi utilizarea acestora este confortabilă. Toată această logică se bazează pe cercetarea extensivă a utilizării şi a experienţei utilizatorului, precum şi pe cele mai recente tehnologii.“

  Aspectul ecranului tip portret poate fi descris ca o stivă de „dale“ flexibile, fiecare afişând o funcţionalitate esenţială. Navigarea este prima, urmată de media şi telefon. O bandă de notificare subţire este localizată deasupra dalelor, în timp ce elementele de control digital pentru climatizare formează „fundaţia“ stivei.

  Atunci când una dintre dalele de pe ecranul tactil se extinde prin interacţiune, celelalte sunt comprimate, dar rămân vizibile şi sunt accesibile instant. Astfel, ecranul tactil este extrem de uşor de utilizat, nefiind nevoie de a accesa un meniu principal atunci când comutaţi între funcţii.

  „Grupul de instrumente digitale adaptive şi afişajul la nivelul capului se asigură că cele mai relevante informaţii sunt întotdeauna disponibile, atunci când şoferul are nevoie de acestea,“ a spus Dl. Ingenlath.

  Experienţă conectată complet
  Noul model XC90 oferă clienţilor o experienţă complet conectată, mulţumită soluţiei de tip cloud pe bază Ericsson şi a sistemului de navigare de la HERE, care oferă posibilitatea de a actualiza conţinut de la distanţă şi de a simplifica întreaga experienţă a maşinii.

  Sensus include o selecţie largă de aplicaţii pe bază de cloud cu un aspect şi un sentiment de marcă. Selecţia de servicii bazate pe cloud, care poate varia în funcţie de piaţă, include radio prin Internet, navigare conectată, găsirea şi plătirea parcării, descoperirea de restaurante noi la destinaţie, redarea fără întrerupere a muzicii preferate şi multe altele.

  „XC90 îl va anunţa pe şofer când este momentul să viziteze service-ul şi va recomanda o programare la reprezentanţa Volvo. Aplicaţia Connected Service Booking (Programări de service prin conexiune) reprezintă primul pas în integrarea completă a atelierelor de reprezentanţă în eco-sistemul conectat,“ a spus Dr. Müller.

  Integrare neîntreruptă ca într-un smartphone
  XC90 devine şi prima maşină Volvo care oferă Apple CarPlay, care aduce funcţii şi servicii selectate familiare pentru utilizatorii de iPad, iPhone şi iPod direct în maşină, prin intermediul afişajului ecranului tactil din consola centrală. Utilizatorii vor recunoaşte imediat pictogramele bine-cunoscute pentru aplicaţiile de bază Apple, precum telefon, mesagerie, muzică şi navigare.

  „Interfaţa de utilizator curată şi intuitivă de la Apple este o potrivire perfectă cu abordarea de design scandinav de la Apple şi cu accentul pe care noi îl punem pe funcţionalitate fluidă.“


   

  • Butoanele vor fi înlocuite de un ecran tactil asemănător cu o tabletă
  • Tehnologie inovatoare, intuitivă şi uşor de folosit
  Inapoi