Wyzwanie przestrzeni

We współczesnych zatłoczonych miastach stale rośnie znaczenie inteligentnego wykorzystania przestrzeni. Przyglądamy się, jak architekci i designerzy potrafią pokonać ograniczenia i pomysłowo ją zaprojektować. 

SARAH JAPPY, PAŹDZIERNIK 2017

Poznajcie Beatrice Simonsson

Ruchoma przestrzeń

VOLVO XC40

"Jestem przekonana, że każdy, kto wsiądzie do XC40, będzie zaskoczony tym, jak wiele rzeczy można zmieścić w tym samochodzie," mówi Beatrice Simonsson, liderka zespołu projektantów w Volvo. "Jest tu mnóstwo zmyślnych schowków, które zaprojektowaliśmy w rezultacie badania miejskiego stylu życia. Byliśmy wręcz zaszokowani liczbą rzeczy, które ludzie zabierają ze sobą do samochodu. Ktoś nawet stale woził w bagażniku zestaw do grilla." 

Rozwiązania opracowane przez Beatrice i jej zespół obejmują zarówno drobiazgi - jak umieszczony przy przednim schowku skłądany haczyk na torebkę czy siatkę z zakupami - jak i duże, pojemne kieszenie, np. w tunelu środkowym. "Zmieści się tam pełnowymiarowe pudełko chusteczek higienicznych, tego właśnie oczekują nasi klienci," mówi Beatrice. "Z kolei pod ekranem centralnym jest miejsce na telefon, gdzie można go wygodnie ładować bezprzewodowo. Unikamy plątaniny kabli, a po aparat można łatwo sięgnąć w każdej chwili."

Zgłaszane przez klientów zapotrzebowanie na wygodne i praktyczne schowki zaowocowało zaprojektowaniem długich i głębokich kieszeni w drzwiach. Każda z nich jest w stanie pomieścić trzy litrowe butelki. Pomysł ten zawdzięczamy w dużej mierze wentylowanemu głośnikowi niskotonowemu zamontowanemu za deską rozdzielczą. Ten typ głośnika po raz pierwszy trafił do seryjnego samochodu; znika w ten sposób potrzeba montowania głośników w przednich drzwiach.

“Inteligentnie zaprojektowana przestrzeń jest elastyczna i łatwa do wykorzystania," dodaje Beatrice. Dlatego Volvo XC40 dostępne jest także z elektrycznie sterowaną pokrywą bagażnika, wyposażoną w funkcję hands-free. Nie trzeba już odkładać na bok dźwiganych toreb, by dostać się do bagażnika - wystarczy jeden ruch stopą pod tylnym zderzakiem, by pokrywa uniosła się - lub zamknęła - automatycznie. Do dyspozycji jest też dodatkowa, składana podłoga bagażnika, pozwalająca wykorzystać go w zależności od potrzeb, a oparcia tylnych siedzeń można złożyć jednym naciśnięciem guzika. “Volvo XC40 jest pełne praktycznych rozwiązań – dzięki czemu życie w mieście staje się prostsze,” dodaje Beatrice."

Riverside House, Tokyo

Przestrzeń do życia

RIVERSIDE HOUSE, TOKIO

Tokio to jedno z najgęściej zaludnionych miast świata. Tu maksymalne wykorzystanie przestrzeni jest dla architekta absolutnym priorytetem. Kota Mizuishi wraz z zespołem z Mizuishi Architect Atelier sprostał niezwykłemu wyzwaniu projektując intrygujący Riverside House. Klinowaty kształt budynku, wykończonego arkuszami ze stali galwanizowanej, aluminium, drewnem brzozowym i płytami gipsowymi, podyktowany został rozmiarami bardzo ciasnej działki, na której go postawiono. 

Parter budynku zajmują szafy zamontowane wzdłuż ścian głównego pokoju. Z kolei na piętrze wąskie ścianki działowe wyznaczają różne strefy, łącząc się z krawędziami dachu. Interesujące, że - zważywszy wielkość domu - znalazło się tam miejsce na kuchnię i jadalnię z sufitem na dwóch poziomach oraz na okna po obu stronach przestrzeni mieszkalnej. Zmieścił się nawet dodatkowy pokój po wschodniej stronie oraz antresola zaopatrzona w dwa okna dachowe, przez które widać niebo i rzekę. 

Dom, w którym mieszka para z dzieckiem, powstał na trójkątnej działce, w miejscu, gdzie droga krzyżuje się z rzeką. Kota zaznacza, że dom został zaprojektowany z uwzględnieniem otoczenia, zwłaszcza rzeki. Kota tłumaczy: “Mimo, że działka jest nieduża, chciałem, by każda część domu otwierała się na przestrzeń wokół i rozmaicie współgrała z rzeką."

The Friggatto, Stockholm

Przestrzeń innowacyjna

FRIGGATTO, SZTOKHOLM

Friggatto to kolejny przykład twórczego, szwedzkiego myślenia. Ten niezwykły budynek - dzieło sztokholmskiej pracowni Full Scale Studio (stanowiącej część szkoły architektury uniwersytetu KTH) - to w istocie dwie oddzielne struktury, które można przesuwać w zależności od potrzeb wykorzystania przestrzeni. Jego części składowe - dom 15-metrowy (Friggebod) i 25-metrowy (Attefallshus) - mogą być rozdzielane i łączone na nowo. W ten sposób latem mogą stanowić wygodne mieszkanie otwarte na zewnątrz, a zimą dużą przestrzeń zamkniętą. 

Friggebod zbudowany jest z płyt styropianowych i szwedzkiej sklejki jodłowej. Sklejka od zewnątrz jest smołowana, zaś od wewnątrz pokryta czarną skórą. Tę lekką konstrukcję umieszczono następnie na stalowej szynie i kołach. Jedna osoba przesuwa Friggebod z niejakim wysiłkiem, ale dla dwóch czy trzech osób to czynność zupełnie prosta. Część Attefallshus została zaprojektowana jako otwarte studio z miejscem do pracy, kuchnią i wejściem. Płyty ze sklejki jodłowej zostały użyte także do zbudowania ścian, dachu i belek stropowych. Podłoga wykonana jest z ponownie przetworzonego mahoniu, z wbudowanymi specjalnymi lukami na narzędzia.

To budynek pomyślany tak, by w minimalnym stopniu ingerował w środowisko. Przy obróbce fasady zespół wykorzystał tradycyjną japońską metodę impregnowania drewna, zatem nie było konieczności stosowania farb czy chemikaliów.