Prikaz žene koja stoji pokraj svog Volvo XC60 modela kraj okeana

UČINKOVITA SNAGA VOLVO PROIZVODNJE

Električna vozila - budućnost mobilnosti

Čisti električni automobili, plug-in hibridi i blaga hibridna tehnologija će promijeniti način na koji se krećete.

Vrijeme za promjene

Tokom 2017. godine obvezali smo se elektrificirati svaki automobil koji imamo u ponudi kako bismo se pripremili za novu eru koja će uslijediti nakon motora s unutrašnjim izgaranjem. Ta era počinje sada. Budite dio promjene. Radimo na električnom pogonu od 70-ih godina prošlog stoljeća i puno toga smo već naučili preko lansiranja testnih C30 baterija za električna vozila 2010. godine do lansiranja prvog na svijetu plug-in hibridnog dizelskog vozila 2012. godine.
Volvo XC40 model se puni putem zidne kutije

Tehnologija

Na cijelu našu ponudu primjenjujemo najnoviju tehnologiju kako bismo učinili prelaz na električna vozila što ugodnijim.

Blagi hibrid

Blagi hibrid omogućava neometano i učinkovitije iskustvo vožnje.

Plug-in hibrid

Naši Twin Engine pogoni pružaju vrhunske performanse bez emisije plinova.

Čisti električni Volvo automobili
Čisti električni pogoni

Budućnost leži u tihoj vožnji bez emisije plinova.

Volvo ponuda električnih automobila

XC90
XC90 T8 Twin Engine

400 KS
do 7 putnika>br>

Volvo S90
S90 T8 Twin Engine

400 KS
do 5 putnika>br>

Volvo V90
V90 T8 Twin Engine

400 KS
do 5 putnika

XC60
XC60 T8 Twin Engine

400 KS
do 5 putnika

Novi Volvo S60
S60 T8 Twin Engine

400 KS
do 5 putnika

Volvo V60
V60 T8 Twin Engine

400 KS
do 5 putnika

Prikaz Volvo XC60 plug-in hibridnog Twin Engine modela dok se puni

Tehnologija koja osnažuje ljude

Ponosimo se dizajniranjem automobila koji čine život lakšim i udobnijim. Ključ toga je razumjeti kako tehnologija može raditi za Vas. Upravo to je osnovni princip koji primjenjujemo na sve što radimo.
Unutrašnja struktura Volvo litij-ionske baterije koja se koristi za napajanje Twin Engine automobila.
Tehnologija baterija

Tehnologija baterija je u fazi brzog razvoja. To znači da su električni automobili danas isplativa i pametna alternativa motoru s unutrašnjim sagorijevanjem. Koristimo litij-ionske baterije za napajanje naših Twin Engine automobila. Ove baterije su dizajnirane kako bi trajale cijeli životni vijek vozila.

Crni Volvo S60 Polestar Twin Engine plug-in hibrid se puni tokom noći
Pure način

Prilikom vožnje svog Twin Engine ili čistog električnog Volvo modela u Pure načinu, odmah ćete primijetiti nešto drugačije: nevjerojatno je tiši od automobila s motorom na unutrašnje sagorijevanje. Također ćete primijetiti povećane performanse ubrzanja zahvaljujući trenutnoj ispostavi snage u točkove.

Prikaz žene koja sjedi u vozačevom sjedalu svog udobnog Volvo modela

Često postavljana pitanja

Zašto je Volvo Cars odlučio preći na električne pogone?
Bavimo se inovacijama na polju električnih pogona još od 1970-ih. Za nas se radi o prirodnom napretku tehnologije i jasnoj izjavi o našoj predanosti održivoj mobilnosti i smanjenju emisije plinova.

Koje su glavne prednosti električnog pogona nad pogonom s unutrašnjim sagorijevanjem?
Električni pogoni pružaju cijeli niz prednosti - od smanjenja emisije plinova i troškova goriva do omogućavanja veće responzivnosti pri ubrzanju.

Nisu li električni pogoni skuplji od benzinskih i dizelskih motora?
Zavisi. Uskoro ćemo u ponudi imati cijeli niz električnih pogona koji uključuju blage hibride, plug-in hibride i čista električna vozila. Električni pogoni zahtijevaju manje održavanja te imaju manju potrošnju goriva, a cijena baterija je nadomak postizanja vrijednosti koja će predstavljati tačku u kojoj je bolje odabrati električni automobil.

Što je plug-in hibridni automobil?
Plug-in hibridni automobili, također poznati kao PHEV, automobili su koji koriste konvencionalni motor s unutrašnjim sagorijevanjem i električni motor na bateriju kako bi točkovima pružili više snage.

Koja vrsta baterije se koristi u Volvo Twin Engine plug-in hibridima?
Volvo Cars trenutno koristi litij-ionsku bateriju u svojim Twin Engine vozilima. Baterija je dizajnirana kako bi trajala cijeli životni vijek automobila.

Koliki je domet plug-in hibridnih vozila?
Naši Twin Engine plug-in hibridi stvoreni su kako bi trajali za vrijeme putovanja na posao većine ljudi. Domet naravno ovisi o modelu, stilu vožnje, topografiji i uslovima na cesti. Glavna prednost plug-in hibridnog modela je da uvijek na raspolaganju imate benzinski motor koji vam služi kao podrška između punjenja tako da Vam domet nikada neće predstavljati problem.

Kako i gdje mogu puniti svoj automobil?
Većina ljudi svoje automobile puni kod kuće tokom noći uz pomoć zidne kutije instalirane na prilazima ili u garažama. Drugi imaju opciju punjenja svojih vozila na poslu ili javnim stanicama za punjenje koje je sve lakše pronaći u današnje vrijeme.

Koliko dugo traje punjenje baterije?
Vrijeme punjenja uveliko ovisi o izvoru energije i njenoj jakosti. Precizna vremena punjenja možete pronaći u tehničkim specifikacijama za svaki dostupni električni model.

Koji Volvo modeli su dostupni kao Twin Engine plug-in hibridni modeli?
Naše serije automobila 90 i 60 dostupne su s Twin Engine tehnologijom. Model XC40 će se pridružiti ovim modelima u bliskoj budućnosti.