Volvo's first seatbelt

NASLEĐE INOVACIJE

Volvo je bio pionir u svakoj generaciji.

Nils Bohlin with Volvo seatbelt

1959. – sigurnosni pojas sa tri tačke vezivanja

Malo je ljudi na planeti koji su spasili toliko života kao što je Volvo inženjer Nils Bohlin koji je uveo sigurnosne pojaseve sa tri tačke vezivanja u serijsku proizvodnju modela PV544. Procjenjuje se da je od tada spašeno više od milion života zato što se kompanija Volvo Cars odrekla prava na patent kako bi svi od toga imali koristi.

1972. – bezbjednosno sjedište za djecu okrenuto unazad

Sjećate li se onih ranih snimaka astronauta na kojima leže na leđima tokom polijetanja kako bi ujednačili sile? Pa, to je bio osnovni princip koji smo primjenili da bismo kod sedišta za decu okrenutih unazad raspodelili opterećenje i umanjili povrede. Zatim smo ga 1976. godine unaprijedili sa podesivim dječjim autosjedalicama, a 1990. godine sa integrisanim podesivim jastukom ugrađenim u samo sjedište.

Front of vintage Volvo

1976. – lambda sonda

Lambda sonda je bila još jedan doprinos kompanije Volvo Cars čistijoj životnoj sredini. Mali uređaj veličine prsta, zapravo je sonda za mjerenje kisika, čime smo smanjili emisiju štetnih gasova za 90%. Nakon skoro 40 godina, lambda sondu ima praktično svaki automobil sa benzinskim motorom u svijetu.

1991. – zaštita od bočnog udara

Još jedan veliki korak naprijed za bezbijednost napravljen je sa našim sistemom za zaštitu od bočnog udara ili SIPS (Side Impact Protection System). On je bio sastavni dio dizajna automobila i posjedovao je veoma čvrstu konstrukciju i materijale koji apsorbuju energiju sa unutarnje strane, prečku u podu, pa čak i ojačana sjedišta. Na osnovu toga smo 1994. godine napravili još jedno pionirsko rješenje – bočne zračne jastuke.

Volvo side impact protection seat
Volvo whiplash protection system

1998. – sistem za zaštitu od povreda pri trzaju

Povreda vrata usljed naglog trzaja je bolna i potencijalno skupa povreda. Osim toga, dosta je česta, pa smo se fokusirali na to da smanjimo broj povreda do kojih dolazi usljed sudara pri malim brzinama. Sistem podrazumijeva vrlo robustan naslon za glave putnika, kao i domišljat dizajn sjedišta koje pri sudaru daje ujednačeno raspoređenu potrporu. Rezultat je da je rizik od dugoročnih medicinskih problema na ovaj način prepolovljen.

1998. – zavjesa na napuhavanje

Zračna zavjesa na napuhavanje je još jedan korak unaprijed po pitanju bezbijednosti za kompaniju Volvo Cars. Skrivena je u tapacirungu krova i ide od prednjeg do zadnjeg kraja kabine – u slučaju bočnog udara, zračna zavjesa se napuhuje za samo 25 hiljaditih dijelova sekunde i može da apsorbuje 75% energije koja se generiše pri bočnom trzaju glave.

Volvo inflatable curtain 1998
2002 Volvo roll over protection system (ROPS)

2002. – sistem za zaštitu od prevrtanja (ROPS)

Usljed sve veće popularnosti SUV vozila, smatrali smo da je vrijeme da predstavimo svoju sljedeću bezbijednosnu inovaciju – zaštitu od prevrtanja. Problemu smo pristupili na dva načina. Prvo smo poboljšali stabilnost svog SUV vozila koristeći moderan elektronski sistem za kontrolu stabilnosti, a zatim smo poboljšali bezbijednosnu konstrukciju automobila koristeći vrlo izdržljiv čelik legiran borom za izradu krova.

2003. – sistem upozorenja na mrtvi ugao (BLIS)

Kada vozač mijenja traku, trenutak neopreznosti može imati katastrofalne posljedice, ako ne primijeti drugi automobili u mrtvom uglu. Zato smo odlučili da i naši automobili treba da budu na oprezu – BLIS sistem koristi kamere i radar za uočavanje vozila koja se kreću pred ili iza Volvo automobila. Kada je auto u mrtvom uglu, pali se lampica upozorenja na bližem retrovizoru, dajući vozaču dovoljno vremena za reakciju.

Volvo blind spot information system (blish)
Volvo city safety

2008 – Bezbijednost u gradu

Evo nekih zapanjujućih statističkih podataka – 75% svih prijavljenih sudara se dešava pri brzinama do 30 km/h, a u 50% sudara otpozadi vozač iza uopšte nije ni kočio. Vidjeli smo priliku da to znatno poboljšamo – naš sistem - Bezbijednost u gradu - laserski detektira da li postoji vjerovatnoća sudara sa vozilom ispred, pa u slučaju da vozač ne zakoči, koči automobil. Inače, sistem funkcionira do 50 km/h.

2010. – detekcija pješaka sa potpuno automatskim kočenjem

Želimo da naše bezbijednosne inovacije koriste i onima koji su izvan automobila. Zbog toga smo razvili sistem sa radarima i kamerama koji upozorava vozača ako neko zakorači ispred automobila i koji automatski koči ako vozač to ne uradi. I ovo je ogroman korak naprijed: pješaci u SAD čine 11% svih saobraćajnih žrtava, u Evropi 14%, a u Kini nevjerovatnih 26%.

Volvo pedestrian detection with full auto brake
Volvo pedestrian detection with full auto brake

2014 - Zaštita od silaska sa puta

Silazak sa puta je razlog polovine saobraćajnih nezgoda u Sjedinjenim Američkim Državama. Volvo je opet bio prvi u testiranju nezgoda izazvanih skretanjem sa puta, koje su obično rezultat umora, loših vremenskih uslova ili manjka pažnje vozača. Fokusirali smo se na to da putnike zadržimo čvrsto na mjestima, uvođenjem jedinstvenih funkcionalnosti za apsorbovanje energije u sjedišta kojima se ublažavaju povrede kičme.

2016-Povezana Bezbijednost

Volvo Cars stvara potpuno nov tip sistema za bezbijednost na putu u svijetu povezanih automobila. Naše posljednje inovacije na polju povezanosti - Upozorenje na klizav put i Upozorenje na upaljena četiri pokazivača pravca - koriste oblak tehnologiju za dijeljenje kritičnih podataka među automobilima, upozoravajući vozače na dijelove puta koji su klizavi ili vozila koja su uključila sva četiri pokazivača pravca i čime im se omogućuje više vremena za usporavanje.

Volvo pedestrian detection with full auto brake