2006-2012

C30

Sa novim modelom C30, Volvo je debitovao u segmentu premijum automobila sa 2 vrata. Sportski dizajn sa dvoja vrata, četiri zasebna sjedišta i staklena vrata prtljažnika su ono što je mlađoj i dinamičnoj grupi kupaca dalo "Volvo po njihovoj mjeri".

Automobil je ponudio kupcima moderan izgled sa ponosnim nasljeđem, jer je Volvo C30 imao vidljive elemente klasičnih Volvo modela sa sportskim pedigreom, kao što je Volvo 1800 ES. Svi koji se sjećaju nagrađivanog Volvo SCC (Safety Concept Car) prepoznaće ekskluzivna i praktična staklena vrata prtljažnika.

Prednja maska modela C30 imala je jedinstvenu šaru sa uvećanim gvozdenim znakom u centru. Gledano sa strane, naglašeni blatobrani i zakošen krov dali su C30 brzu siluetu koja je dalje unaprijeđena upadljivim bočnim prozorima u obliku čamca. Ovakav izgled je postignut sužavanjem krova i proširenjem donje ivice bočnih prozora. Donja ivica prozora u zadnjem dijelu je zaobljena i naglašena rasporedom zadnjih svjetala u obliku potkovice i staklenim vratima prtljažnika.
 
Što se tiče unutrašnjosti, C30 je imao prostora za četiri odrasle osobe zahvaljujući 2 odvojena zadnja sjedišta sa izdašnim prostorom za glavu i noge.
 
Zahvaljujući malim dimenzijama, Volvo C30 je bio veoma okretan, čak i na veoma malom prostoru. Karoserija izuzetno otporna na torziju, širok razmak između točkova i relativno dug međuosovinski razmak su omogućili C30 da bude izuzetno lak za upravljanje i stabilan.
 
C30 je također bio uspješan trkaći auto za Volvo, a kompanija se takmičila na Swedish Touring Car Championship (STCC) i World Touring Car Championship (WTCC) sa C30 koji je pripremio Volvo Polestar Racing.

Tehničke informacije

Model: C30

Proizvodnja: 209 674 (zaključno sa 31.12.2012.)

Karoserija: Hečbek sa 3 vrata
Motor: 4-cilindarski, redni DOHC, 1,999 ccm, 5-cilindarski, redni DOHC, 2,521 ccm, 4-cilindarski, redni, SOHC turbo dizel, 1.560 ccm, 5-cilindarski, redni DOHC turbo dizel, 1984 ccm.
Mjenjač: 5-stepeni ili 6-stepeni manuelni, 6-stepeni automatski
Kočnice: Hidraulične disk kočnice na svim točkovima.
Dimenzije: Ukupna dužina 427 cm, međuosovinsko rastojanje 264 cm.