CHARLES CAUDRELIER

Razumijevanje odlučnosti

Skiper tima Dongfeng Race Team Charles Caudrelier nikada ne odustaje, što mu daje energiju za duga putovanja.

Kada danima putujete uzburkanim morem, lako se umorite i postanete slabi. Ali ponosan je što je iz prve ruke saznao koliko daleko mnogo odlučnosti može da vas odvede u bilo kojoj situaciji.

Preživjeli su Južni Okean, najpodmukliju etapu Volvo Ocean Race-a, i slavili kada su kad su obišli Rt Horn, slavili su. To je značajna tačka za sve mornare. Odatle, vazduh postaje topliji i more je sve mirnije. Dok su stigli do Urugvajske obale, vodili su sa malom razlikom, a cilj je bio na vidiku, na samo 677 nautičkih milja odatle. A onda se sve promijenilo.

"Plovili smo uz vjetar - nije bilo puno vjetrovito - i stanje mora je bilo prilično dobro. Najednom se začuo jak prasak"rekao je Charles Caudrelier, član posade Groupama broda tokom trke iz 2011-12. "Prvih nekoliko sekundi gledate oko sebe, a zatim shvatite da je puklo jedro."

CHARLES CAUDRELIER - Skiper, tim Dongfeng Race Team

Nikad ne odustaj. To je ono što uvijek moram da imam na umu i što želim da naučim momke iz moje ekipe. Ne gubite volju nakon prve etape u slučaju da nismo najbolji ili ako smo razočarani rezultatom. Možemo da napredujemo.

Jarbo je Groupama timu pukao oko 10 metara iznad palube dok su jurili ka cilju 5. etape od Novog Zelanda do Brazila. Ostalih 21 metara jarbola i jedara su se obrušili na palubu i zatim pali u okean. Brod se zaustavio.

''Ono što je čudno je da nije bilo zvuka'' - rekao je Caudrelier. "Na par minuta smo mislili da je trka gotova ili da ćemo izgubiti.''

Nakon što je posada zbrinuta, započeta je operacija skupljanja svih dijelova iz vode.

Tim je imao dvije opcije: da se povuku i da izgube sve poene dok su čekali zamjenski jarbol ili da pokušaju da zaplove sa improviziranim jarbolom i jedrom koji bi im omogućili da nastave trku ali mnogo sporijim tempom.

Odluka je donesena lako. 

Nedjelju dana kasnije, odlučna ekipa je prešla putanju u Itaji, Brazilu, i završila trku na trećem mjestu sa osvojenih 20 poena. U to vrijeme, mi smo sav svoj fokus usmjerili na pobjedu, a kada se jarbol polomio, morali smo brzo da promijenimo strategiju, priznao je skiper Groupama tima, Franck Cammas. "To je naravno veliko razočaranje, ali mislim da možemo biti veoma ponosni na ono što smo postigli. Ovako nešto vas ojača, ako možete to da prevaziđete.  

"Mi nismo heroji, nadam se da smo samo dobri mornari," rekao je Cammas.

Zamjensko jedro je stiglo u Brazil, a tim je uspješno završio preostale četiri etape trke. Nakon zbrajanja svih poena koje su prikupili do prolaska kroz cilj, Groupama je proglašena pobjednikom 2011-12 Volvo Ocean Race. Svaki poen je bio vrijedan.

Caudrelier je priznao da plovljenje sa rezervnom katarkom bio izazov i avantura, ali i da mu je drago što je u tome učestvovao. Uspjeh nije nagrađujući ukoliko je lak.

Sada, kao skiper Dongfeng Race Tima u trci 2014-15, on posjeduje istu odlučnost i stav. Njegova posada sačinjena od Kineza i mornara drugih nacionalnosti ima nekoliko ljudi koji po prvi put putuju oko svijeta.

 "Nikad ne odustaj," kaže Caudrelier. "To je ono što uvijek moram da imam na umu i što želim da naučim momke iz moje ekipe. Ne gubite volju nakon prve etape u slučaju da nismo najbolji ili ako smo razočarani rezultatom. Možemo da napredujemo."

Više o događanjima na trci

Volvo Ocean Race Edition

Naš omaž trci – jedinstveni elementi dizajna koji oživljavaju samu suštinu ljudskog izazova.

Pratite trku uživo

Pogledajte kartu i vidite gdje se nalaze, kako napreduju i šta slijedi.