12:30 AM | November 6 2015

Autopilot - očekuje neočekivano

Volvo Cars je objavio više informacija o tome kako će samovozeći automobili pomoći da putevi postanu bezbedniji za sve. Govoreći na Međunarodnoj konferenciji o samovozećim automobilima u Adelaidi, Australija, Dr Trent Viktor, viši tehnički rukovodilac za izbjegavanje sudara u Volvo Cars Centru za bezbijednost, rekao je da će samovozeći automobili naše kompanije "biti spreman za ekstremne situacije".

U okviru Volvo Cars Drive Me testiranja 100 samovozećih automobila će od 2017. godine biti na putevima, a IntelliSafe Autopilot tehnologija koju koriste će biti sposobna za sve aspekte vožnje, uključujući i procjenjivanje opasnih situacija, rekao je Trent. "Samovozeći automobili koji učestvuju u Drive Me projektu su izuzetno pametni - za razliku od ljudi oni imaju pogled oko automobila od 360 stepeni. Njima se nikada ne može dogoditi da izgube fokus ili zaspu. Oni su programirani da voze pažljivo i da se ne upuštaju u kritične situacije. U vanrednim situacijama, oni reagiraju brže od većine ljudi,"

Iako se ne može garantirati da će Volvo Cars samovozeći automobili moći da izbjegnu sve sudare, oni će biti pripremljeni za ekstremne situacije, rekao je Trent. "Ako dođe do situacije koja se nije mogla predvidjeti, sistem je programiran da postupa u skladu sa saobraćajnim propisima, da ostane u traci i koči što je jače moguće da bi izbjegao ili ublažio situaciju," objasnio je Trent. Naš automobil nikada neće morati da bira između, na primjer, udaranja pješaka ili drugog automobila.

Trent Victor

 

VIJESTI O AUTONOMNOJ VOŽNJI

Otkrijte više o samovozećim automobilima i autonomnoj vožnji sa Volvo automobilima

Arhiva