12:30 AM | November 18 2015

Koncept 26 - luksuzno vrijeme

Volvo Koncept 26 je naša vizija kako bi autonomna tehnologija mogla da preoblikuje enterijer automobila i transformira putovanje u prijatno, luksuzno iskustvo.

Koncept 26 je prvi put predstavljen na Sajmu automobila u Los Anđelesu 2015. godine, a naziv je dobio po vremenu koje vozači u prosjeku provedu u svakodnevnom putu od/do posla. Istraživanje Volvo Cars pokazuje da za mnoge ljude putovanje od i do posla i - duga putovanja na autoputu - predstavljaju vrijeme kada bi najradije prepustili vožnju autonomnom automobilu.

Koncept 26 je razvijen da bi pokazao kako kabina samovozećeg Volvo automobila može da omogući da ovo vrijeme provedete smisleno. Također, ovaj koncept pokazuje kako će autonomna tehnologija stvoriti novu vrstu luksuznog doživljaja.

Robin Page, potpredsjednik za dizajn enterijera u Volvo Cars, rekao je sljedeće: "Sve se tiče ljudi. Naša istraživanja jasno pokazuju da će neki ljudi željeti da vrijeme potpuno autonomne vožnje iskoriste kreativno, dok će drugi jednostavno željeti da se zavale i opuste, gledaju medijske sadržaje sa interneta ili slušaju muziku. Autonomna vožnja sve ovo omogućava. To je Koncept 26 uspio da prikaže iz korjena osmišljavajući kompletan doživljaj vožnje u automobilu.

C26 zasnovan je na istoj platformi sa Unapredivom arhitekturom proizvoda (SPA) koja se nalazi u osnovi novog XC90 i predstavlja radikalan enterijer koji je spoj skandinavskog dizajna sa najsavremenijom tehnologijom.

C26

U njegovom središtu je patentirani dizajn sjedišta koji vozaču omogućuje maksimalnu udobnost i kada vozi i kada radi nešto drugo. Kada vozač odluči da vožnju prepusti automobilu, volan može da se uvuče, a naslon sjedišta spusti kako bi se što je više moguće iskoristio prostor. Sklopivi stolić daje dodatni prostor za rad ili zabavu, dok 25-inčni ekran izlazi iz suvozačkog dijela komandne table omogućujući zabavu ili informiranje.

Koncept 26 nudi tri režima uređenja enterijera u zavisnosti od potreba vozača: Drive, Create i Relax.

Režim Drive uklanja sva ometanje kada automobilom upravlja vozač, omogućujući čist doživljaj vožnje. Režim Create omogućuje drugačiji raspored sjedišta, stolića i displeja koji omogućuje rad ili zabavu. U Relax režimu sjedišta su u spuštenom položaju, tako da omogućuju vozaču da se zavali i uživa u vožnji.br />
Koncept 26 pokazuje veliki potencijalni uticaj koji autonomna tehnologija ima na unaprijeđenje kvaliteta života ljudi, i ističe status Volvo Cars kao pionira u ovoj oblasti. Dr Peter Mertens, viši potpredsjednik istraživanja i razvoja u Volvo Car Grupi, rekao je: "Uložili smo veliki trud da bismo razumjeli izazove i mogućnosti koje će autonomni automobili pružiti ljudima u narednim godinama, a naš fleksibilan pristup projektovanju i dizajnu, koji omogućuje naša nova Unaprediva arhitektura proizvoda, znači da sa lakoćom možemo ovaj koncept pretvoriti u stvarnost." 

SAZNAJTE VIŠE

VIJESTI O AUTONOMNOJ VOŽNJI

Otkrijte više o samovozećim automobilima i autonomnoj vožnji sa Volvo automobilima

Arhiva