12:30 AM | September 15 2016

Iza kulisa: saznajte kako će funkcionisati samovozeći automobili

Sam Mehrafzoon, Glavni Inženjer za preventivnu bezbijednost u Volvo Cars objašnjava kako će raditi senzori koji omogućuju rad samovozećih automobila.

Senzori, koji već igraju veliku ulogu u bezbijednosti današnjih automobila, će biti ključni dio samovozećih automobila. Kažite nam zašto./strong>

"Oni su oči automobila. Imamo senzore po cijelom automobilu koji detektiraju šta se događa u njegovoj okolini. Sprijeda se nalazi naprijed usmjerena kamera, koja se u autonomnom vozilu zapravo sastoji od tri kamere, naspram jedne u običnim i polu-autonomnim automobilima.  

"Imamo i jedan prednji i dva zadnja radara koji detektiraju vozila kada, na primjer, prelazite iz jedne trake u drugu. Moramo imati domet od nekoliko stotina metara da bismo vidjeli da li se neki automobil približava velikom brzinom. Tu je i Lidar - laserski skener koji uočava prepreke na putu."

Da li postoje senzori u kabini?

"Da, imamo i Sistem za praćenje vozača (Driver Monitoring System - DMS) koji čini kamera koja će pratiti ponašanje vozača - u kom pravcu gleda, da li je pospan i da li je prestao da gleda na put.

"Ova tehnologija ništa ne snima - tu je samo da bi vam pomogla. Ovo je moja omiljena tehnologija, zbog načina na koji bi mogla da bude upotrijebljena u budućnosti. U budućnosti, prepoznavanje lica može, na primjer, zamijeniti ključ, pa se automobil može pokretati skeniranjem lica."

Kako se testiraju senzori?

"Kompanija Volvo se uvijek dodatno trudi, jer je bezbijednost u srži svega što radimo. Testiranja se vrše na sjeveru Švedske, u pustinji Nevade, a vrše se i opsežnija testiranja da bi se postigla predvidljivost kojoj strijemimo. Mnoga testiranja obavljamo i na obilaznici oko Geteborga, koja će biti korišćena i za naš Drive Me program testiranja.

Kako postavljate senzora na automobil?

"Moramo da vodimo računa da senzore postavljamo tako da imaju položaj koji im omogućuje da najbolje rade, ali i da ne utiču na izgled vozila. Još je teže sa enterijerom - na primjer, pri postavljanju kamere za praćenje vozača.Kako to da uklopimo?Unutrašnjost naših vozila je jako jednostavna, sa tako malo dugmića i čistim površinama da svako odstupanje mora biti dobro promišljeno, kako ne bi bilo upadljivo ili umanjilo ljepotu enterijera."

Dakle, mjesto gdje ćete ih postaviti je bitno?

"Da. Kod spoljnih senzora postoji problem moguće kontaminacije blatom, snijegom, ledom i slično. Na primjer, moramo da predvidimo šta će se dogoditi kada veći sloj snijega prekrije auto i zaledi se. Zbog toga ćemo upakovati senzore tako da ne utiču na spoljnji dizajn."

Šta se dešava ukoliko neki senzor otkaže?

"Imamo integrisanu redundantnost. To znači da koristimo više senzora, tako da ako jedan otkaže, imamo zamjenski. Ovo će funkcionirati samostalno, bez potrebe da vozač intervenira. Senzori mogu da detektiraju kada su blokirani i obavještavaju automobil ako ne mogu da "vide", a automobil potom može da ignoriše taj senzor. Na taj način se senzor zapravo isključuje."

Da li može da se dogodi da svi senzori moraju da se isključe?

"Pa, prva generacija Autopilot samovozećih automobila svakako neće biti autonomna u slučaju snježne mećave, jer se rukovodi prema linijama koje ograničavaju saobraćajne trake. U tom slučaju sistem će se isključiti i bezbijedno sprovesti automobil pored puta i zaustaviti se. Tačno znamo gdje da zaustavimo vozilo i gdje da parkiramo."

gdje se u ovu priču uklapa Drive Me pilot projekat?

"To je sljedeći korak. Kada provjerimo senzore na našim testovima, oni će se koristiti i Drive Me testiranju poslije ljeta 2017."

VIJESTI O AUTONOMNOJ VOŽNJI

Otkrijte više o samovozećim automobilima i autonomnoj vožnji sa Volvo automobilima

Arhiva