12:30 AM | April 1 2016

Samovozeći automobili: Da li Kina može da preuzme vođstvo?

Kina će imati veoma važnu ulogu u razvoju samovozećih automobila koji će izmijeniti način kretanja u prenaseljenim gradovima. Ovo će biti tema međunarodnog seminara o autonomnoj vožnji koji će Volvo Cars održati 7. aprila u Pekingu.
Nevjerovatan razvoj i prateći brzi porast broja ličnih prevoznih sredstava u Kini znače da se zemlja suočava sa izazova po pitanju gradskog prevoza, kao što su gužve, kvalitet vazduha i gubljenje vremena u saobraćaju. Samovozeći automobili mogu da pomognu u vezi sa ovim problemima, kao i po pitanju bezbijednosti i efikasnosti.

Seminar u Pekingu će se baviti ovim pitanjima i diskutovaće se o ulozi Kine kao moguće svjetskog lidera u razvoju samovozećih automobila. Među 400 učesnika biće zvaničnici švedske i kineske vlade, kao i predstavnici auto industrije iz Volvo Cars i predstavnici akademskih institucija, međunarodnih i lokalnih kineskih medija. Događaj će biti dio pokušaja kompanije Volvo da pokrene saradnju između vlasti, zakonodavaca i industrije na polju razvoja samovozećih automobila, što je princip rada već uveden u Švedskoj putem Drive Me projekta u kom Volvo zajedno sa drugim partnerima, koji predstavljaju privatni i javni sektor, sarađuje na pretvaranju samovozećih automobila u stvarnost.

Pored razgovora o tome kako će samovozeći automobili unaprijediti saobraćajnu mrežu Kine, skup će se baviti i izazovima u vezi sa dobijanjem odobrenja za testiranje samovozećih automobila na javnim putevima. Na prvom seminaru, održanom u Vašingtonu, glavni izvršni direktor Hakan Samuelsson objavio je da će Volvo Cars preuzeti punu odgovornost za radnje autonomnog automobila. Nakon toga je uslijedila debata u švedskom parlamentu u Stokholmu u martu 2016. godine, pod nazivom “Budućnost sa samovozećim automobilima - prijetnja ili prilika?"

Sljedeći događaj biće održan u Londonu i baviće se implikacijama koje samovozeći automobili imaju na industriju osiguranja.

VIJESTI O AUTONOMNOJ VOŽNJI

Otkrijte više o samovozećim automobilima i autonomnoj vožnji sa Volvo automobilima

Arhiva