12:30 AM | May 12 2016

Volvo se priključio koaliciji koja promoviše bezbjednije samovozeće automobile

Volvo Cars se udružio sa nekim od najinovativnijih kompanija na svijetu kako bi se što prije predstavili samovozeći automobili koji imaju potencijal da dramatično unaprijede bezbijednost na putu.

Koalicija za bezbjednije ulice uz autonomnu vožnju je grupa koju su osnovale kompanije Volvo Cars, Ford, Google, Uber i Lyft. Koalicija ima za cilj da pomogne ostvarivanje bezbjednosnih i društvenih pogodnosti koje nude autonomna vozila u SAD. Sarađivaće sa građanskim organizacijama, opštinama i preduzećima na ostvarivanju vizije o autonomnim vozilima na američkim ulicama i putevima.

David Strickland, direktor Nacionalne uprave za bezbijednost u saobraćaju (NHTSA) - državne agencije u SAd koja je odgovorna za bezbijednost na putevima - će biti savjetnik i portparol Koalicije od 2010-2014. Kao direktor NHTSA Strickland je objavio prvu politiku o autonomnim vozilima i pokrenuo kampanje protiv vožnje pod uticajem i neoprezne vožnje.

G. Strickland je rekao sljedeće: "Zahvaljujući tehnologiji autonomnih vozila američki putevi će biti bezbjedniji i sa manjim gužvama. Za ovu inovaciju je najbolje da bude regulisana jednim jasnim kompletom federalnih standarda, a Koalicija će raditi sa kreatorima politika na pronalaženju pravih rješenja za olakšavanje stavljanja autonomnih vozila u upotrebu."

Unaprijeđivanje bezbijednosti na putevima u SAD je jedan od ključnih ciljeva Koalicije. Tokom 2015. na putevima u SAD poginulo je 33 000 hiljada ljudi, a prema podacima NHTSA, oko 94% saobraćajnih nesreća su bili posljedica ljudske greške.

Koalicija tvrdi da će tehnologija autonomne vožnje unaprijediti i javnu bezbijednost, kao i pokretljivost starijih lica i osoba sa invaliditetom, smanjiti gužve u saobraćaju, unaprijediti životnu sredinu i poboljšati efikasnost prevoza".

The Verge je opisao formiranje grupe kao "potez grupe najmoćnijih imena koja stoje iza tehnologije koja je tek u povoju," dok je Forbes rekao da Koalicija "okuplja neke od najuticajnijih kompanija u ovoj oblasti."

VIJESTI O AUTONOMNOJ VOŽNJI

Otkrijte više o samovozećim automobilima i autonomnoj vožnji sa Volvo automobilima

Arhiva