Kada bi svi automobili bili autonomni

Samovozeći automobili imaju potencijal da transformišu svijet u kom živimo. Kada bi svi automobili bili autonomni, društvo, ekonomija i okruženje bi profitirali. Evo kako...

Društvo

Manje sudara, bolja vožnja

Autonomna tehnologija će iskorijeniti ljudske greške, što će vožnju učiniti bezbjednijom za sve. Samovozeći automobili će poštovati saobraćajne propise, te neće postojati mogućnost za neracionalnim, emocionalnim ponašanjem za volanom. Mogućnost izbjegavanja sudara i spasavanja života je ogromna.

Poboljšana mobilnost

Ukoliko niste dovoljno pokretni da biste vozili, bićete slobodniji uz autonomni automobil koji će voziti umjesto vas. Samovozeći automobili će mnogim ljudima omogućiti da žive na način koji im daje nezavisnost.

Više prostora u gradu

Automobili koji se sami parkiraju će načiniti preokret u urbanističkom planiranju tako što će smanjiti potrebu za parkinzima pored kancelarija i oblasti sa prodavnicama. Autonomni automobil će moći da vas ostavi na jednom mjestu i da se sam parkira na drugom, a da se na zahtjev vrati po vas. Prostori koji se sada koriste za parking bi se mogli koristiti za nešto drugo.

Bolji protok saobraćaja

U budućnosti kada autonomna vozila budu komunicirala međusobno i sa drumskom mrežom preko tehnologije oblaka, saobraćaj će teći neometano, sa manje gužvi, ćime će i vaša putovanja postati još prijatnija. Samovozeći automobili će također biti sposobni da se efikasnije uključuju u saobraćaj i planiraju unaprijed bolje od vozača.

Privreda

Manje gužve

Tehnologija povezivanja i bolja opšta svijest znači da će autonomni automobili umanjiti gužve, štedeći milione sati potrošenih u saobraćaju.

Povećana produktivnost

Autonomni automobili će omogućiti vozačima da vrijeme provedeno u automobilu iskoriste kako oni izaberu - opuštajući se ili radeći. Automobil može postati dio kancelarije i omogućiti putnicima da stižu na posao manje napeti i bolje pripremljeni.

Manje skupih nezgoda

Smanjenjem ljudskih grešaka i vjerovatnoće nesreća, autonomna tehnologija će drastično umanjiti količinu novca koji se gubi usljed sudara. Odštete, izgubljeno vrijeme i zdravstveno osiguranje trenutno globalnu privredu koštaju milijarde.

Novi izvori prihoda

Vozači će moći da se opuste i rade druge stvari u samovozećim automobilima, čime će automobili postati mjesto za razonodu i posao. Povezivanjem preko interneta će omogućiti putnicima da kupuju i da uživaju u sadržajima, što otvara nove prodajne i marketinške mogućnosti brendovima i uslugama.

Životna sredina

Bolja potrošnja goriva, manja emisija štetnih gasova

Autonomni, povezani automobili će biti efikasniji, uz smanjenu potrošnju goriva i štetne emisije. Naprednije predviđanje i komunikacija sa drugim automobilima će umanjiti kretanje u kolonama i naglo kočenje, a moći će da formiraju bezbijedne, zbijene "drumske vozove" koji umanjuju otpor zraka pri većim brzinama.

Lakši automobili

Kada bi sva vozila bila autonomna i mogla da međusobno komuniciraju, sudari bi bili gotovo iskorijenjeni. To znači da bi automobili mogli da budu bezbijedni bez teških bezbjednosnih karakteristika, čime bi se značajno smanjila njihova ukupna težina. Na taj način oni bi zapravo postali efikasniji.

Lakše je preći na električne automobile

Zahvaljujući autonomnoj tehnologiji električni automobili bez emisije štetnih gasova postaće opcija dostupna većem broju vozača. Električni samovozeći automobili će moći sami da se odvezu i dovezu do mjesta punjenja ili stanice za zamjenu baterije, tako da vozačima više neće biti potrebna mjesto za punjenje kod kuće ili na radnom mjestu.

Fleksibilnije vlasništvo

Autonomni automobili će stvoriti mogućnost novih oblika posjedovanja automobila, čime bi se umanjio ukupan broj vozila, a samim tim i zagađenje. Autonomni automobil nećete morati da vozite ili parkirate sami, a pošto bi mogli da budu pozivani samo kada su potrebni, zajedničko vlasništvo bi moglo postati češće.