U potrazi za istinom sa autonomnim automobilima

Nazad
HeritageNews TextHeader
HeritageNews PublishedHeader 12:00 AM, October 30 2015

Volvo Cars je potvrdio lidersku poziciju na polju autonomne vožnje predstavivši tehnologiju koja će omogućiti vozilima koja se koriste u Drive Me projektu - pionirsko testiranje autonomnih automobila u stvarnom okruženju - da koriste senzore velike preciznosti.

U autonomnom režimu vožnje ovi automobili se oslanjaju na podatke iz velikog broja senzora da bi dobili jasnu sliku o svom okruženju i kako bi odlučili šta da urade sljedeće. Obezbjeđivanje preciznosti tih podataka je od suštinske važnosti za stvaranje autonomnih automobila kojima se može vjerovati. To je ključna obaveza za Volvo Cars inženjere Johan Villyson-a and Mattias Kumlin-a. Inovacija koju su omogućili je proces koji provjerava podatke dobijene sa senzora na automobilu pomoću uređaja koji se naziva Velodyne LiDAR senzor za direktno posmatranje.LiDAR senzor je uređaj koji je postavljen na krovu automobila, koji se okreće brzinom od 10 okreta u sekundi i koristi 64 laserska zraka da skenira okolinu obezbjeđujući nevjerovatno detaljne podatke. On daje samo sirove podatke. Međutim, Johan je razvio poseban softver koji ih tumači i identificira elemente kao što su druga vozila, linije između traka, pješaci i biciklisti, koji se mogu uporediti sa očitavanjima i akcijama koje preduzima automobil.

"LiDAR senzor može da obradi gotovo neograničenu količinu podataka", kaže Johan. "Koristimo ga da provjeravamo kompletnu Autopilot funkciju - ne samo senzore - da bismo vidjeli kako se automobil ponaša, na primjer, da li koči na vrijeme ili da li je dao tačan signal za skretanje." Računarski softver omogućuje Johan-u i Mattias-u da identifikuju sve greške i da ih isprave.

Čitav proces se tokom prethodne godine odvijao na stvarnim putevima i nastaviće se tokom cjelokupne faze testiranja. To znači da će svi problemi biti riješeni prije nego što pravi kupci sednu za volan svojih automobila na početku Drive Me testiranje 2017. godine. Oni neće imati nikakav uređaj na krovu svojih automobila - oni mogu biti sigurni da će zahvaljujući inovacijama i posvećenosti Volvo Cars inženjera moći da udobno sjednu, opuste se i puste automobil da vozi.