Volvo pomaže Australiji da se pripremi za samovozeće automobile

Nazad
HeritageNews TextHeader
HeritageNews PublishedHeader 12:00 AM, November 26 2015

Volvo Cars je uspješno sproveo prvi test autonomnog automobila na putevima u Australiji , utirući na taj način put za uvođenje ove tehnologije. Test, održan u okviru Međunarodne konferencije o samovozećim automobilima u Adelaidi, je prvi korak ka uvođenju autonomnih automobila u Australiji.

XC90 opremljen sa Volvo IntelliSafe Autopilot tehnologijom provezao se zatvorenom deonicom južnog autoputa kod Adelaide, dok je u vozilu bio premijer Južne Australije Jay Weatherill. Država Južna Australija je posvećena razvoju samovozećih automobila, rekao je Weatherhill. "Želimo da budemo na čelu ove promjene paradigme koja će stvoriti industriju čija će očekivana globalna vrijednost do 2030. godine dostići 90 miliona australijskih dolara," rekao je on.

Demonstracija koju je Volvo Cars održao predstavlja početak uvođenja samovozećih automobila u Australiji. U saradnji sa australijiskim odborom za istraživanje puteva i vladama australijskih država, Volvo će u projekt unijeti sveobuhvatno znanje o tehnologiji.

ABC News izvijestio je da
je probna vožnja prošla bez problema, dok je Sydney Morning iznio komentar o prednostima koje tehnologija omogućuje u oblasti bezbijednosti. Australian je rekao da je demonstracija dokazala da je nova era sa samovozećim automobilima neizbježna a Business Insider Australia opisao je događaj kao: "Važnu prekretnicu za evoluciju tehnologije samovozećih automobila u Australiji."

Volvo Cars viši tehnički lider za izbjegavanje sudara, Trent Victor, rekao je da je Australija savršeno mjesto za korištenje prednosti koje nude samovozeći automobili. Autonomna vozila će omogućiti da velike razdaljine i duga putovanja koja su karakteristična za Australiju postanu manje zamorna i dosadna, rekao je on.

Dodao je i da je "za Australiju važno da zadrži momentum razvoja, kako bi se u narednih par godina pripremila za samovozeće automobile."