Kako Autonomna vožnja funkcioniše

Šta su autonomni automobili?

Autonomni - ili samovozeći automobil - je automobil koji može da ubrzava, koči i da sam upravlja. Takvi automobili su dugo bili dio utopijske vizije budućnosti, zato što će osloboditi ljude od dosadnog aspekta voženja automobila i omogućiti nove, uzbudljive načine putovanja. Mnogi pokušaji da se ova vizija ostvari godinama su bili ograničeni dostupnom tehnologijom. Sada smo u mogućnosti da autonomne automobile pretvorimo u stvarnost.

Definisanje poluautonomne i autonomne vožnje

Autonomna vožnja ima snagu da zauvijek promeni svijet koji poznajemo. Međutim, ova promjena će se odigravati postepeno kako bi se tehnologija prilagodile tome kako i gdje je ljudi koriste.

Danas kompanija Volvo Cars koristi delove ove tehnologije da kreira semi-auotonomne automobile koji putovanje čine jednostavnijim i bezbjednijim, dok vi i dalje imate punu kontrolu. Na primjer, Pilot Assist funkcija koja postoji u modelima S90, V90 i XC90 može da ubrzava, koči i upravlja umjesto Vas, održavajući Vas na zadatoj udaljenosti od automobila ispred i u traci čak i pri brzinama do 130 km/h.

Polu-autonomna vožnja (trenutno: Pilot Assist) Autonomna vožnja (budućnost: IntelliSafe Autopilot)
Princip rada Automobil pomaže vozaču održavajući udaljenost od vozila ispred i održavajući automobil u saobraćajnoj traci (ubrzava, koči i upravlja) pri brzinama i do 80 mph/130 km/h (S90, V90 i XC90). Međutim, vozač je i dalje odgovoran za praćenje, nadzor i za cjelokupno ponašanje vozila i od njega se očekuje da aktivno učestvuje u vožnji. Automobil se samostalno vozi (ubrzava, koči i upravlja), a vozač nije odgovoran za praćenje, nadzor i za cjelokupno ponašanje vozila.
Odgovornost Zakonski, vozač je uvijek odgovoran za vožnju vozila ("aktivno učešće vozača", "ruke na volanu", "oči na put", "pažnja usmjerena na vožnju"). Vozač neće biti odgovoran za vožnju vozila koje je u autonomnom režimu rada ("bez aktivnog učešća vozača").
Pogodnosti za Vas Kupac ponovo stiče udobnost, spokoj i osjećaj kontrole. Pogodnost za kupce će biti sloboda da se bave drugim aktivnostima (opuštaju, stvaraju, zabavljaju se, itd.) dok je vozilo u autonomnom režimu rada.
Pravni status Ovo je trenutno zakonito, jer se ne mijenja osnovna pretpostavka da je vozač (koji posjeduje dozvolu) sve vrijeme odgovoran. Trenutno ne postoji zakonski okvir (osim za testiranje, u pojedinim zakonodavstvima).
Plasiranje na tržište Ove funkcije su plasirane i nastaviće da budu plasirane po fazama (određene brzine, određeni scenariji, itd.). Ove funkcije se plasiraju po fazama (određene brzine, scenariji, uslovi, namjene, tržišta).