Iker Martínez

RAZUMIJEVANJE PORAZA

''Biti u velikoj prednosti i posrnuti ne mora neminovno biti poraz'' - kaže bivši Telefonikin skiper Iker Martinez. To je samo stimulacija za narednu trku.

Mjesecima su držali vodeću poziciju na tabeli da bi je za nekoliko sati izgubili nakon što su se oba kormila polomila. Međutim, lekcije o prevazilaženju izazova i učenje na greškama mogli bi ponovo da vrate Martíneza na vrh tokom trke 2014/15.

Iker Martínez razumije zašto je neuspjeh neophodan. Osjetio je to iz prve ruke - i na velikoj pozornici. Njegov tim Telefónica je nedjeljama bio lider trke Volvo Ocean Race za 2011/12. zahvaljujući presudnim pobedama u prve tri etape. To je za Martíneza bila poznata situacija. On i njegov dugogodišnji timski partner Xabier Fernandez dva puta su osvajali olimpijske medalje i pobijedili na više svjetskih šampionata.

Ipak, tim Groupama im je bio za petama, pa se borba zahuktala. Groupama je bila samo sedam bodova iza njih kada se flota zaputila preko Atlantskog okeana. Preostale su još samo tri luke na putu oko svijeta.

Iker Martínez - Nekadašnji skiper, tim Telefónica

"Mislili smo da je ovo bila naša šansa i željeli smo da je iskoristimo. Svi shvatamo šta se dogodilo. To nije bila ničija greška. To nije bila posljedica neke velike greške koju smo napravili. To je bila samo trka -Volvo Ocean Race. To je sport."

Ubrzo nakon početka osme etape od Lisabona do Lorijena u Francuskoj, počela je sjevernoatlantska oluja sa snažnim vjetrovima. Telefónica je putovala najbrže pa je oborila rekordnu brzinu postignutu te godine i prešla 564 nautičke milje za 24 sata.

Ubrzo zatim, Telefónica je stala.

Nekoliko minuta nakon što se kormilo polomilo, posada je izgubila kontrolu i brod se okrenuo u vjetar. Nakon što je tim podigao slomljeno kormilo, jedan član vezan užadima je montirao rezervno kormilo sa spoljne strane. Telefónica je nastavila trku, nadoknađujući sve što je izgubila. A onda je ponovo došlo do katastrofe.

"Kada smo donijeli važnu odluku da okrenemo jedro 350 milja prije Lorijena, ponovo smo polomili kormilo na istoj strani" rekao je Martínez. "Izgubili smo kontrolu i ponovo bili u komplikovanoj situaciji."

Telefónica je bila prinuđena da uspori i da jedri sa jednim ispravnim i jednim oštećenim kormilom. Tim je završio trku kao četvrti u konačnom plasmanu. Međutim, baš to iskustvo je pomoglo timskim drugovima Martínezu i Fernandezu da definišu svoju poglede, što ih podstiče da ponovo potraže pobjedu kao članovi posade MAPFRE u trci za 2014/15.

"Nadam se da smo naučili da moramo stalno da se trudimo“, kaže Martínez. "Drugi timovi će se uvijek truditi da se unaprijeđuju. Uvijek ćete vidjeti stvari koje želite da radite drugačije. Ipak, ako se svojski trudite, na kraju će vam se pružiti prilika." 

"Trudili smo se koliko smo mogli i nismo uspjeli rekao je Martínez ." "To je Volvo Ocean Race. To je avantura.

Više o događanjima na trci

Specijalno izdanje

Naš omaž trci – jedinstveni elementi dizajna koji oživljavaju samu suštinu ljudskog izazova.

Pratite trku uživo

Pogledajte kartu i vidite gdje se nalaze, kako napreduju i šta slijedi.