Dizajn

XC90 predstavlja… održive materijale

Dizajnerica i poduzetnica Kelly Harris Smith je pionirka u području upotrebe vunenog filca u SAD. Sad svoju pažnju usmjerava u inspiriranje nove generacije kreativaca u području održivog razvoja.

TEKST: IAN DICKSON | FOTO: ANDREW SHAYLOR

Biološki razgradiv i održiv, vuneni filc je prirodni materijal 

„Mališanima pomažemo u oblikovanju velikih stvari“, objašnjava Kelly Harris Smith, dizajnerica proizvodnih linija i osnivačica Minnija, dječjeg umjetničkog ateljea u bostonskom okrugu South End. Na tom kreativnom prostoru djeca učestvuju u sklopu predmeta koji obuhvataju arhitekturu, dizajn interijera, nosivu umjetnost i igračke. Također slušaju predmet oblikovanja namještaja za kućice za djevojčice.

„Dok sam odrastala bavila sam se  samo sportom, premda sam bila kreativna osoba“, objašnjava Kelly. „Kad sam navršila osam godina roditelji su mi za Božić poklonili šivaću mašinu i već od ranog djetinjstva zanimala me izrada stvari. Međutim, poslije nastave nisam pohađala nijedan kurs iz umjetnosti ili oblikovanja. Nisam ni bila svjesna toga da je industrijski dizajn nešto što bih mogla  diplomirati na faktultetu, sve dok nisam diplomirala.“ Iza Minni se krije poticaj na uključivanje i inspirisanje mladih stvaralačkih talenata. To je prostor u kojem djeca od 18 mjeseci do 10 godina uče dizajniranje, razvijaju kreativno razmišljanje i općenito o stvarima razmišljaju drukčije. „Prostor, poput našeg, jača razvoj drukčijeg mišića“, objašnjava Kelly.

Po završetku obrazovanja i nakon rane karijere u arhitekturi, Kelly se preselila u industrijsko dizajniranje gotovo slučajno. „Dok sam radila kao arhitektica, radila sam na usputnom projektu izrade torbi za prenosne kompjutere i etuija za iPode za saradnike i prijatelje. Izrađivala sam ih od vunenog filca jer je 100% prirodan, biološki razgradiv i održiv materijal. To je zapravo jedan od najstarijih sintetičkih materijala.“ 

Otporan i lagan, vuneni filc je tkanina od presovanih i prepletenih vlakana. Kelly ga je počela uvoziti iz pogona u Njemačkoj jer u SAD nije mogla pronaći dovoljno dobar kvalitet. Koristi ga u izradi velikih skulptura, pregradnih zidova prostorija, tepiha i zidnih obloga za akustičnu izolaciju koje su održive i lijepo izgledaju. „Mislim da me materijal od filca doveo do toga da sam prešla s jedne stvari na drugu“, dodaje dok se sjeća svojeg prelaska iz arhitekture u industrijski dizajn.

Kelly opisuje svoj dizajnerski pristup kao fokusiranost na prirodne, održive materijale koji se mogu reciklirati i uvijek kreće od osobe koja će ih koristiti. „Kako stvar djeluje? Kako će je osoba koristiti? To su koncepti koji mi trebaju prilikom dizajniranja.“

Nedavno je osvojila nagradu NYCxDesign za 2018. godinu za svoju kolekciju sjedišta Button Ottomans koja su izrađena od jedinstvene prošivene tkanine, prvenstveno sa sadržajem vune. Sa portugalskom kompanijom razgovara o razvoju novog materijala od ostataka pluta i vune. Također radi na projektima koji ponovno primjenjuju ljepenku. „To je potraga za novom upotrebom nečega što je inače otpadak“, dodaje Kelly. „Taj mentalitet nastojim uključiti u posao koji obavljamo u Minniju. Inovacije mogu početi već u ranoj mladosti.“ 

Novi Volvo XC90 opremljen je prilagođenim tekstilnim presvlakama od mješavine vune. To je naša ideja savremene, održive švedske raskoši.