Inovacija

XC90 predstavlja… umjetnost ljudske tehnologije

Inovatorica Xin Liu, s glavnim naglaskom na održivim inovacijama, spaja tačke između dizajniranja, inžinjerstva i umjetnosti.

TEKST: STEPHEN WORTHY | FOTO: ANDREW SHAYLOR

Glasovno upravljanje znači da Vam ostaje više vremena za fokusiranje na cestu ispred Vas 

Ništa veći od njenog dlana, uređaj koji drži Xin Liu – Orbit Weaver – rješenje za ličnu mobilnost koje bi moglo bila katalizator za korjenitu promjenu načina na koji se astronauti i svemirski putnici suočavaju sa mikrogravitacijom (stanje gotovo bez gravitacije, prisutno u svemiru).

Učinak mikrogravitacije je razlog što je kretanje u svemiru iznimno teško. Xin, koju je inspirisao način na koji pauci grade svoje mreže,  izumila je uređaj koji ispaljuje niz magnetno prepletenih „niti“ koje djeluju kao povodac, pričvršćen na čvrst predmet, što Vam olakšava kretanje u području mikrogravitacije.

„Počela sam razmišljati o fizički sposobnim astronautima ili sportašima te o tome kako tamo vani (u svemiru) tijelo više ne funkcionira onako kako bi moralo“, navodi Xin. „Nastavila sam sa razmišljanjem o navigaciji i želji da se usidriš kad se odvojiš od gravitacije. Budući da se u svemiru suočavaš s tom krasnom dilemom između slobode i gubitka kontrole.“ 

Xin, koja je studirala mašinstvo u svojoj domovini, potiče iz Xinjianga u zapadnoj Kini. Zatim se preusmjerila u likovnu umjetnost i diplomirala na MIT, jednoj od vodećih svjetskih obrazovnih ustanova. Trenutno je kustosinja za umjetnost u Inicijativi za istraživanje svemira pod okriljem MIT Media Lab. U ekipi od 50 studenata i istraživača, uključujući i biologe, kompjuterske stručnjake, inžinjere mašinstva i čak muzičare, prije dvije godine osnovana je Inicijativa za istraživanje svemira, koja je prema Xininim riječima „demokratizirala pristup i korjenito promijenila budućnost istraživanja svemira“. 

Svoju glavnu ulogu Xin zamišlja u poticanju studenata, naročito onih koji se fokusiraju na mašinstvo, na kreativan, maštovit i umjetnički rad. To se također može primijetiti u Xininim vlastitim kreacijama koje brišu granice između tehnologije i umjetnosti te su djelomično izumi, a djelomično izložbeni materijal. Tehnologija koja izražava ljepotu prepliće se s antropocentrizmom.

„Moja je misija unaprijediti čovječanstvo snagom tehnologije.“ 

„Često na tehnologiju gledamo kao na dehumanizaciju ljudi. Brine nas pomisao da će nas jednog dana zamijeniti mašine, međutim moja je misija unaprijediti čovječanstvo snagom tehnologije“, objašnjava Xin. „Umjetnost i nauka najbolja su kombinacija.“ 

Xin pokazuje zanimanje za tehnologiju dugog životnog vijeka, ne iz profitabilnih razloga već više zato što se razvija skupa s osobom koja je koristi. I to je ta ideja koja je postala odskočna daska za njezinu narednu kreaciju. Upotreba ličnih uređaja za nadzor danas je vrlo zastupljena, i to preko prenosnih pomagala, poput sata ili monitora koji se nose na tijelu, a naročito kad obavljate tjelesnu aktivnost. Međutim, Xin je zabrinuta da idemo u smjeru pretjeranog oslanjanja na takve uređaje. Velika je opasnost, kako navodi, stanje u kojem Vas odmiču od Vaše osobne odgovornosti da vodite brigu o sebi.

Recimo, DermalAbyss, nosiva „tetovaža“ koja Vam nudi informacije o Vašem zdravlju time što mijenja boje s obzirom na stanje intersticijske tekućine u tijelu – rješenje koje obuhvata prostor između vaše kože i organa.

„Ujutro, kad se probudite, pogledat ćete svoju kožu i reći: „Oh, danas izgledam krasno, imala sam odličan san“ ili ćete se ponekad probuditi i vidjeti krug crne boje koji ukazuje na to kako biste morali malo bolje brinuti o sebi“, objašnjava Xin. „Želim razviti takvu vrstu senzibilnosti. To je, prema mom mišljenju, održivost - budući da ćete s vremenom puno bolje razumjeti sebe. Bit ćete sve više i više zainteresovani za ono što se s Vama događa umjesto što se oslanjate na tehnologiju.“ 

„Mislim na održivost u širem smislu“, dodaje Xin. „Na primjer, pri svom radu nastojim razmišljati: „Hoće li to uzrokovati ovisnost? Oduzima li dio njihovog razmišljanja ili stvaralačkog procesa? Ili ipak doista potiče pojedince?“ 

„To je, prema mom mišljenju, održivost.“ 

Novi Volvo XC90 opremljen je tehnologijom koja Vaš život čini lakšim, uključujući responzivni zaslon na ekran u uspravnom formatu i Volvo On Call kako biste telefonom upravljali odabranim funkcijama svoga automobila. To je naša ideja savremene, održive švedske raskoši.