Devet savjeta za uštedu goriva

Sastavili smo listu savjeta koji će vam pomoći postići veću učinkovitost.

Koristite ECO postavke načina vožnje
Koristite ECO postavke načina vožnje

Noviji Volvo modeli opremljeni su ECO postavkama načina vožnje - funkcijom koja vam omogućava da vozite ekonomičnije i smanjite potrošnju goriva. Kada je ovaj način aktivan, automobil će doprinijeti ekonomičnijem načinu vožnje. ECO+ je funkcija u mnogim Volvo automobilima koja smanjuje potrošnju goriva i do 5%, ovisno o ponašanju u vožnji.

Planirajte svoje putovanje
Planirajte svoje putovanje

Koristite satelitsku navigaciju kako bi isplanirali rutu putovanja, izbjegli saobraćajne gužve i radove na cesti te pogrešna skretanja. Ako nemate pristup sistemu satelitske navigacije, isplanirajte svoju rutu uz pomoć interneta prije nego što krenete. Pogledajte rute koje često koristite i procijenite postoje li manje prometne ceste koje možete koristiti. Vaše putovanje će možda biti duže nekoliko kilometara, ali ako spriječite često paljenje-gašenje motora, možete uštedjeti novac.

Predvidite cestovne uslove
Predvidite cestovne uslove

Vozite ujednačeno, izbjegavajte nagla ubrzavanja i kočenja. Na ovaj način štedite gorivo i smanjujete opasnost od nezgoda. Ugasite motor ako ćete duže vremena stajati na mjestu - naprimjer, ako ste zapeli u saobraćaju. Počnite voziti čim upalite motor i ugasite ga čim dosegnete svoju destinaciju.

Pametno koristite dodatke
Pametno koristite dodatke

Dodaci poput krovnih nosača, nosača bicikala i krovnih kutija značajno utiču na aerodinamiku vašeg vozila i smanjuju učinkovitost potrošnje goriva. Stoga ih je bitno maknuti kada nisu u upotrebi. Što je vaše vozilo lakše, to vam je potrebno manje napora za ubrzanje. Zatvorite prozore i sunčani krov kada vozite po autocesti i nemojte nositi nepotrebne predmete na vozilu.

Izbjegavajte nepotrebna putovanja
Izbjegavajte nepotrebna putovanja

Za kratka putovanja nemojte koristiti automobil. Rađe se odlučite za šetnju ili biciklo jer će vaš novčanik, zdravlje i okoliš imati koristi od toga. Dijeljenje automobila je još nešto o čemu trebate razmisliti jer ne samo da vam štedi novac, već i smanjuje saobraćajne gužve. Razmislite može li video ili konferencijski poziv zamijeniti poslovni sastanak koji se nalazi kilometrima dalje od vaše kancelarije.

Izbjegavajte puni gas
Izbjegavajte puni gas

Ubrzavajte postepeno, izbjegavajte pun gas. Ubrzavajte polako; većim pritiskom na papučicu gasa koristite više goriva, a istu brzinu možete postići uz mnogo manje snage - dobro pravilo je promijeniti brzinu prije nego što dostignete 2,500 rpm (benzinac) i 2,000 rpm (diesel).

Redovno provjeravajte svoj pritisak u gumama
Redovno provjeravajte svoj pritisak u gumama

Nedovoljno napuhane gume nisu samo opasne, već povećavaju i trošenje, ali i potrošnju goriva. Zbog toga redovno provjeravajte da pritisak u gumama odgovara onoj u priručniku vašeg vozila.

Isključite klima uređaj
Isključite klima uređaj

Klima uređaj također može povećati potrošnju goriva stoga ga držite isključenog ako vam stvarno nije potreban. Isto se odnosi i na kontrolu klime, iako ne koristi toliko goriva kao ručni klima uređaji.

Održavajte vozilo u dobrom stanju.
Održavajte vozilo u dobrom stanju.

Redovno servisirajte svoje vozilo u skladu s uputstvom. Redovno servisirano vozilo će biti učinkovitije prilikom potrošnje goriva. Koristite samo preporučeno gorivo i ulje kako biste postigli najbolju učinkovitost.