Potpuno električno vozilo - XC40 Recharge

Potpuno električna vozila

Naša tehnologija potpuno električnog pogona promijenit će Vaš način vožnje. Bez emisija ispušnih plinova, s isključivo električnom energijom.

Bez emisija ispušnih plinova

Vožnja bez emisija ugljikovog dioksida ili dušikovih oksida. Samo čisti užitak slobode – bez utjecaja na okoliš.

Nova vrsta pogona

Pogon koji koristi isključivo električnu energiju osigurava nevjerojatno nadahnjujuću, nečujnu i usavršenu vožnju s trenutačnim razvojem okretnog momenta za brzo kretanje s mjesta i uglađeno, linearno ubrzanje pri svakoj brzini.

Jednostavnost upotrebe

Velika baterija pobrinut će za velik domet i ne treba često puniti. Kad nastupi trenutak, koncept vozila omogućava jednostavno i praktično punjenje – i kod kuće.

XC40 Recharge

XC40 Recharge

Naš prvi potpuno električni SUV stiže na tržište krajem 2020. godine Kombinacija pravog oblika SUV, električnog pogon visokih performansi, velikog dometa i pametne praktičnosti omogućava održiviju vožnju.

Potpuno električno vozilo – kako funkcioniše?

Potpuno električno vozilo pokreću plug-in baterija i isključivo elektromotori. Provjerite ovdje kako to funkcioniše.

Elektromotori - XC40 SUV Pure electric
Elektromotori

Električni pogon modela XC40 Recharge čini par elektromotora od 150 kW/300 Nm. Time su osigurani visoke performanse i iskustvo uglađene vožnje.

Generiranje energije - švedski krajobraz u zalazak Sunca
Regeneracija energije kočenja

Prilikom kočenja, odnosno usporavanja, energija kočenja prenosi se nazad u bateriju, a time je osiguran veliki domet. Dakle, na raspolaganju je i sistem One Pedal Drive za uglađeniju vožnju s više nadzora.

Snažna baterija - XC40 Recharge tijekom punjenja
Snažna baterija

Velika baterija od 78 kWh omogućava domet oko 400 km* i jednostavno je možete puniti u vlastitoj postaji za punjenje ili postaji za brzo punjenje jednosmjernom strujom. Također omogućava učinkovito prethodno zagrijavanje, odnosno hlađenje kabine.

* Domet za novo vozilo definisan je sukladno ciklusima vožnje WLTP i EPA pod kontroliranim uvjetima. Stvarni se domet može razlikovati u određenoj mjeri. Vrijednosti su utemeljene na prethodno definisanom cilju. Konačna potvrda za vozilo jest u razmatranju.

Što želite saznati o potpuno električnim vozilima?

 • Koliku udaljenost mogu preći prije nego što moram napuniti bateriju?

  Bateriju potpuno električnog XC40 Recharge odlikuje nominalni kapacitet od 78 kWh. Potpuno napunjena baterija omogućava predviđen domet od približno 400 km za kombiniranu vožnju. Na stvarni domet pak utječu i Vaš stil vožnje i druge okolnosti popust vanjske temperature, vremena, vjetra, topografije i ceste. Drugi faktori koji utiču na domet obuhvataju i potrošnju električne energije za funkcije vozila, poput zagrijavanja i hlađenja kabine. Jedna od mogućnosti za povećanje dometa također je i prethodna priprema vozila tokom punjenja kako bi već na početku vožnje bilo ugodno klimatizirano. Također možete dodati toplinsku pumpu koja će uštedjeti dragocjenu energiju. Pa ipak ćete prilikom svakodnevne potrošnje vjerojatno puniti bateriju svaki put kad to bude moguće – bilo to kod kuće ili u gradu. Dakle, domet ne smije biti poteškoća za svakodnevnu vožnju, dakako, ako imate odgovarajući pristup mogućnosti punjenja. * Domet za novo vozilo definisan je sukladno ciklusima vožnje WLTP i EPA u kontrolisanim uslovima. Stvarni se domet može razlikovati u određenoj mjeri. Vrijednosti su utemeljene na prethodno definisanom cilju. Konačna potvrda za vozilo jest u razmatranju.

 • Koliko traje punjenje kod kuće?

  Trajanje punjenja dolazećeg potpuno električnog XC40 Recharge ovisi o opremi za punjenje koju koristite i Vaše kućanske električne instalacije. Standardni kabal za punjenje s priključkom za kućansku utičnicu zapravo je pomoćni kabal te se ne preporučuje za redovito punjenje. Punjenje ispražnjene baterije do 80 % napunjenosti tim kablom traje približno od 30 do 55 sati, ovisno o tržištu. Ono što je možda još važnije: približno od 7,5 do 14 km dometa na sat. Za redovito i bitno kraće punjenje kod kuće preporučuje se upotreba kabla snage punjenja od 3,5 kW ili 11 kW. Takvi kablovi omogućavaju punjenje od 18,5 do 5,5 sati (približno od 20 do 60 km dometa na sat). Za najučinkovitije i integrirano rješenje za punjenje kod kuće preporučuje se pak stanica za punjenje Volvo Cars Wallbox. Ta snažna stanica od 11 kW, 32 A napunit će ispražnjenu bateriju do 80 % za približno 5,5 sati, odnosno 60 km dometa na sat. Na javnim stanicama za punjenje najčešće će punjenje baterije trajati kraće, na primjer s 40 % na 80 % (dvosmjerna struja od 11 kW pruža približno od 55 do 60 km dometa na sat). Na dužim putovanjima pak možete puniti bateriju na stanicama za brzo punjenje jednosmjernom strujom. Na stanicii za punjenje dvosmjernom strujom od 150 kW možete napuniti bateriju s približno 10 na 80 % u roku od oko 40 minuta (odnosno oko 100 km dometa za 10 minuta). Upravo dovoljno vremena za odmor i osvježenje. Upozorenje: trajanje punjenja može se razlikovati i ovisi o faktorima poput vanjske temperature, trenutne temperature baterije, opreme za punjenje, stanja baterije i stanje vozila.

 • Koliki je trošak punjenja električnog vozila?

  Troškovi električne energije razlikuju se u ovisnosti o lokalnim uslovima, ali ipak su niži u usporedbi s troškovima benzinskog ili dizelskog goriva. Niži troškovi goriva također su jedan od razloga za prelaz na električno vozilo. Za dodatno smanjenje troškova pak možete prethodno podesiti XC40 Recharge kako bi se punio dok je struja povoljnija, prije svega noću.

 • Mogu li koristiti potpuno električno vozilo za duge vožnje?

  Naš potpuno električni XC40 Recharge posve je primjeren za dugu vožnju. Baterija velikog kapaciteta s predviđenim dometom oko 400 km* omogućava Vam bezbrižnu vožnju. Ako na putu morate napuniti bateriju, to možete učiniti na stanici za punjenje dvosmjernom strujom ili brzoj stanici za punjenje jednosmjernom strujom. Brzo punjenje jednosmjernom strujom snage do 150 kW omogućava punjenje baterije s 10 % na 80 % u roku od oko 40 minuta (odnosno 100 km dometa za 10 minuta) – što je upravo dovoljno vremena za odmor ili možda neki obrok. * Domet za novo vozilo definisan je sukladno ciklusima vožnje WLTP i EPA u kontroliranim uvjetima. Stvarni se domet može razlikovati u određenoj mjeri. Vrijednosti su utemeljene na prethodno definisanom cilju. Konačna potvrda za vozilo jest u razmatranju.

 • Koliko je sigurno električno vozilo?

  Sva električna vozila s baterijom podvrgavaju se jednakim provjerama kao benzinski ili dizelski automobili. Kao standard za sigurnost vozila u Europi vrijedi provjera Euro NCAP. Provjere su postale još strožije s novim zahtjevima, na primjer za automatsko kočenje. Sva vozila serije modela Volvo osvojila su najviše ocjene na predmetnim provjerama. Zahvaljujući naprednoj sigurnosnoj tehnologiji modela XC40 Recharge pak predstavljamo jedno od najsigurnijih električnih vozila na svijetu.

Naši drugi elektrificirani pogoni

Znak za plug-in hibrid
Recharge plug-in hibrid

Snažna kombinacija benzinskog i elektromotora omogućava vožnju bez emisija ispušnih gasova u načinu Pure electric, kao i duže vožnje u načinu Hybrid s nižom potrošnjom goriva.

Znak za meki hibrid
Meki hibrid

Učinkovita tehnologija pogona kod kojeg električna energija podržava rad benzinskog ili dilezskog motora za uglađeniju vožnju s manjom potrošnjom goriva.