Optimizacija motora sa unutrašnjim sagorijevanjem

Blaga hibridna tehnologija

Nas u kompaniji Volvo Cars pokreće želja za boljim radom. Naš korak ka elektrifikaciji uključuje prethodnike električnih automobila, priključne hibride i sad blage hibridne pogone koji osiguravaju bezbrižan užitak vožnje i novi nivo učinkovitosti.

Nova generacija snage

Blagi hibridi nude učinkovito rješenje sistema prenosa koji aktivno smanjuje opterećenja motora i time unaprjeđuje ekonomičnost potrošnje goriva te iskustvo vožnje. Blagi hibrid kombinuje elektromotor, akumulatorsku bateriju od 48 volti i pretvarač od 12 ili 48 volti s motorom sa unutrašnjim sagorijevanjem. Elektromotor djeluje kao starter kako bi se motor glatko kretao. Također radi kao generator, prikupljajući energiju prilikom kočenja, koju zatim pohranjuje u bateriju od 48 volti. To osigurava električnu energiju koja omogućava bolja ubrzanja.

Često postavljena pitanja

 • Šta je blagi hibrid?

  Blagi se hibrid također smatra električnim automobilom. Blagi hibridi koriste motor sa unutrašnjim sagorijevanjem i električni motor u svrhu smanjenja emisija i unaprjeđenja ekonomičnosti potrošnje goriva. To postižu upotrebom energije koja se čuva u bateriji od 48 volti, a koja nastaje prilikom kočenja. Zatim se ta energija koristi za povećanje snage motora sa unutrašnjim sagorijevanjem u fazi zagrijavanja te prilikom pokretanja.

 • Da li blagi hibird pokreće elektromotor?

  Ne. Elektromotor je tu kako bi pomogao motoru sa unutrašnjim sagorijevanjem i smanjio količinu posla koju mora obaviti.

 • Što je glavna prednost blagih hibrida?

  Blagi će hibrid omogućiti manju potrošnju goriva, a time i niže emisije. Općenito su blagi hibridi lakše dostupni od potpunih i plug-in hibrida.

 • Koja je razlika između blagog, potpunog i plug-in hibrida?

  Blagi hibrid koristi elektromotor kao pomoć motoru sa unutrašnjim sagorijevanjem. Potpuni hibrid ima veći elektromotor i bateriju poput baterije blagog hibrida. Može pokretati automobil sa elektromotorom na kratke razdaljine, a svoju bateriju puni koristeći motor ili regenerativno kočenje. Plug-in hibrid može su puniti tako što ga doslovno priključite na domaću, odnosno javnu stanicu za punjenje. Nudi veći potpuno električni domet zahvaljujući većem baterijskom paketu i elektromotoru. Plug-in hibrid zadovoljit će dnevne potrebe prevoza na posao mnogih ljudi.

 • Koji je hibrid najbolji za moje dnevne potrebe prevoza

  To zavisi od udaljenosti Vašeg radnog mjesta i nivoa elektrifikacije koju želite. Svi hibridi pružaju prednosti manje potrošnje goriva i nižih emisija te čak nižeg oporezivanja u cestovnom saobraćaju nekih zemalja. Mnoge zemlje trenutno nude poticaje za kupovinu električnog vozila. Molimo, provjerite kod svog zastupnika vozila Volvo lokalne relevantne informacije.

 • Mogu li iznajmiti ili se pretplatiti na električni automobil?

  Da. Volvo nudi mogućnosti unajmljivanja, kao i novu pretplatničku uslugu, tzv. Care by Volvo, koja vam omogućava iskusiti prednosti električnog automobila. Trenutno su u ponudi plug-in hibridi, a uskoro ćemo im dodati i blage hibride.