Klimatske promjene su

Vrhunski test sigurnosti

Naslovna slika snimka događaja o održivosti kompanije Volvo Cars.

"Održivost nam je sada važna koliko i sigurnost."

Håkan Samuelsson, izvršni direktor kompanije Volvo Cars

Posvetili smo se svom poslu kako bismo zaštitili živote ljudi kako u našim automobilima tako i izvan njih.

Sada ćemo pokazati istu posvećenost da zaštitimo planetu.

Dio smo problema pa moramo biti dio rješenja.

Volvo Cars za cilj ima ubrzati prodaju elektrificiranih automobila.
Rad na klimatskoj neutralnosti

Naša ambicija je da postanemo klimatski neutralna kompanija do 2040. godine. Međutim, elektrifikacija naše flote nije dovoljna. Moramo se pozabaviti emisijama kroz naš lanac vrijednosti. To uključuje upotrebu više klimatski neutralne energije kako u vlastitom poslovanju, tako i među dobavljačima, kao i bolju upotrebu materijala i komponenata. Ali moramo djelovati sada. Dakle, cilj nam je smanjiti emisiju životnog ciklusa po vozilu za 40 posto do 2025. godine.

Volvo Cars za cilj ima ubrzati prodaju elektrificiranih automobila.
Potpuno električno do 2030

Globalna tranzicija na elektrificirane automobile ključna je ako svijet želi postići nultu neto emisiju do 2050. godine i ograničiti utjecaj klimatskih promjena. Do 2025. godine težimo da 50 posto naše prodaje bude potpuno električno, a do 2030. proizvodit ćemo samo potpuno električna vozila.

Volvo Cars pokreće transformativni online salon.
Transformativni online salon

Naš novi vodeći izložbeni salon bit će upravo ovdje na ovoj stranici. Naša ambicija je također omogućiti više online ponuda i usluga, što olakšava odabir automobila bez emisije štetnih plinova.

Inicijative koje čine razliku

Fjord plavi Volvo V317 parkiran u tamnoplavoj sobi.

Klimatski neutralna proizvodnja

Cilj Volvo Cars je da do 2025. godine ima globalne klimatski neutralne proizvodne operacije. Na tome radimo kroz nabavku i proizvodnju vlastite klimatski neutralne energije, kao i povećanje energetske efikasnosti u našim pogonima. Dobro napredujemo. Sve naše evropske fabrike rade na obnovljivu električnu energiju od 2008. godine, a 2020. godine naše globalne elektrane napajalo je 51 posto klimatski neutralne energije. Naša najveća kineska fabrika u Chengduu nedavno je osigurala 100% klimatski neutralnu opskrbu električnom energijom.

Maksimalna reproizvodnja

U poređenju sa proizvodnjom novih dijelova, obnovljeni dijelovi koriste oko 85 posto manje sirovina i 80 posto manje energije. Trenutno obnovljamo više od 50 različitih dijelova, uključujući motore, mjenjače, turbo kompresore i kvačila. U 2020. godini uštedjeli smo gotovo 3.000 tona CO2 obnovom više od 40.000 dijelova.

Volvo Cars koristi blockchain tehnologiju kako bi se povećala transparentnost i mogućnost praćenja lanca opskrbe kobaltom.
Volvo Cars koristi blockchain tehnologiju kako bi se povećala transparentnost i mogućnost praćenja lanca opskrbe kobaltom.

Minimiziranje proizvodnog otpada

Godine 2020. reciklirano je 95 posto našeg globalnog proizvodnog otpada, što znači da ne samo da smo izbjegli stvaranje dodatnih emisija ugljika, već smo uspjeli zadržati vrijedan materijal u opticaju i smanjiti količinu materijala koji je trebalo proizvesti. Velika većina otpada koji recikliramo je čelik. U 2020. godini reciklirali smo preko 176 000 tona, izbjegavajući stvaranje oko 640 000 tona CO2.

Usklađena maloprodajna mreža

Radimo s našim prodavcima kako bismo osigurali da naša cijela mreža bude klimatski neutralna do 2040. godine. To uključuje mjere efikasnosti vožnje i osiguravanje veće upotrebe obnovljive energije u svakom dijelu njihovog poslovanja. Brojni naši prodavci širom svijeta već imaju vlastitu opskrbu obnovljivom energijom na licu mjesta.

Volvo Cars koristi blockchain tehnologiju kako bi se povećala transparentnost i mogućnost praćenja lanca opskrbe kobaltom.
Volvo Cars koristi blockchain tehnologiju kako bi se povećala transparentnost i mogućnost praćenja lanca opskrbe kobaltom.

Odgovorna nabavka kobalta

Kobalt je vitalna komponenta u proizvodnji električnih baterija za automobile. U nekim slučajevima, vađenje kobalta može imati utjecaj na ljudska prava.

Mi koristimo blockchain tehnologiju kako bismo povećali transparentnost i mogućnost praćenja našeg lanca nabavke kobalta osiguravajući da se informacije o porijeklu materijala ne mogu neprimijećeno promijeniti. Koristimo i nekoliko drugih procesa, zajedno sa našim dobavljačima, uključujući inspekcije lokacija vađenja kobalta i GPS praćenja kako bismo osigurali da kobalt u našim baterijama bude prikupljen na društveno odgovoran način.

Oblik stvari koje dolaze

C 40 Recharge je naš prvi Volvo koji je ikada predstavljen samo kao električni model, dizajniran da smanji utjecaj na okoliš. Unutrašnjost bez kože predstavlja novu interpretaciju luksuza, dok naše umirujuće sigurnosne funkcije ostaju vitalne kao i uvijek.
Saznajte više o punjenju C40
Fjord plavi Volvo V317 parkiran u tamnoplavoj sobi.

Dizajniran sa svrhom

Otkrijte XC40 Recharge - naš potpuno električni kompaktni SUV, dizajniran za moderan urbani život i šire.
Srebreni električni terenac Volvo XC40 Recharge puni se u ružičastom okruženju.
Održivi materijali

Povećavanje upotrebe održivih materijala samo je jedan od načina na koji XC40 Recharge pomaže u smanjenju utjecaja na okoliš.

Nula kompromisa

Dvostruki električni motori znače da nema emisije štetnih plinova, održavajući vaš pogon što čišćim.

Prostor za život

Prostrana unutrašnjost XC40 Recharge može udobno smjestiti vas, vaš život i onoga s kim ga odlučite podijeliti.

Prikazane funkcije možda nisu standardne ili dostupne za sve pakete opreme i opcije motora.