IntelliSafe Surround

Tehnologija koja štiti

Ključ do svjesnosti o situaciji

Sigurnost od 360°

IntelliSafe Surround čine brojne visokotehnološke funkcije koje su osmišljene kako bi Vam pomogle tokom vožnje. Osiguravanjem pomoći prilikom upravljanja i pružanjem podrške kočnica kad Vam najviše trebaju, ovaj paket sigurnosnih funkcija osigurava smirenost i spokoj.

Sistem nadzora mrtvog ugla (BLIS) i pomoć prilikom upravljanja

BLIS vam pomaže u sigurnoj i pouzdanoj promjeni trake dok vozite autoputem tako što ste više osviješteni o drugim učesnicima u cestovnom saobraćaju oko sebe. Ova inovacija koristi radarske senzore za prepoznavanje vozila koja se približavaju od nazad, na desnoj ili lijevoj traci, a zatim Vas upozorava na njihovu prisutnost.

Kad BLIS otkrije vozilo koje se približava od nazad na lijevoj ili desnoj traci, zasvijetlit će svjetlo na vanjskom ogledalu s iste strane sa koje se približava vozilo kako bi Vas upozorilo i ostaje upaljeno dok mrtvi ugao ne bude ponovno čist. Ako ukažete na promjenu smjera na traku vozila koje se približava, svjetlo zatreperi. Ova Vas tehnologija obavještava u kritičnom trenutku i može Vam pomoći u izbjegavanju sudara s vozilima koja pretiču. BLIS je trenutno na raspolaganju i s pomoći prilikom upravljanja koja pruža pomoć pri ruci onda kad Vam treba.

Cross Traffic Alert sa automatskim kočenjem

Upozorenje na nadolazeća vozila (Cross Traffic Alert) pruža Vam veću osviještenost o potencijalnim učesnicima u saobraćaju koji su iza Vas, u pravom trenutku prilikom vožnje unazad sa parkirnog mjesta. Može otkriti bicikliste, pješake i vozila te Vam pomaže u sigurnom manevrisanju — čak i kad je vidljivost iz automobila smanjena. Senzori u zadnjoj karambolci optički očitavaju do 30 metara lijevo i desno od njegovog zadnjeg dijela kako bi otkrile vozila koja se približavaju i koja će vjerojatno proći pored Vas. Bicikliste i pješake može otkriti i na kraćim udaljenostima. Vozača upozorava zvuk upozorenja iz lijevog ili desnog zvučnika skladno lokaciji opasnosti te vizuelnim upozorenjem na centralnom ekranu.

Ne samo što Cross Traffic Alert omogućava lakše i sigurnije napuštanje parking mjesta, također unapređuje sigurnost za druge učesnike u saobraćaju, poput biciklista i pješaka.

Rear Collision Warning

Nalijetanje drugog vozila na Vaše vozilo od nazad jedna je od najčešćih vrsta sudara. Da bi se takav sudar izbjegao, razvili smo radarski
sistem za upozoravanje na mogućnost sudara od nazad.

Ako se vozilo približi od nazad i sistem izračuna da postoji opasnost od sudara, pomaže upozoriti vozača u vozilu koje se približava tako što aktivira sigurnosno svjetlo sa brzim treperenjem. I ako se sudar i dalje ne može izbjeći, sistem Rear Collision Warning zateže sigurnosne pojaseve netom prije udarca. Za dodatnu pomoć smanjenju opterećenja putnika prilikom sudara, također aktivira kočnice, ako je Vaš automobil u mirovanju.

Naši sigurnosni pojasevi razmišljaju unaprijed

Naši sigurnosni pojasevi osmišljeni su kako bi pružili inercijsko namotavanje koje pomaže u očuvanju položaja putnika na prednjim sjedištima prije potencijalnog sudara. Ova opciona funkcija radi na principu provedene vučne sile iznad ramena putnika, koja se prema potrebi i dodatno povećava upotrebom pirotehničkog zatezača sigurnosnog pojasa. Ako je opasnost od nesreće prošla, zategnutost sigurnosnog pojasa automatski popušta.