Nasljeđe sigurnosnih inovacija

U svakoj generaciji Volvo je bio pionir. Stojimo iza nekih od najvažnijih izuma i inovacija u istoriji sigurnosti automobila i kontinuirano poboljšavamo vašu sigurnost.

1959. - Sigurnosni pojas u tri tačke

Na planeti može biti malo ljudi koji su spasili toliko života kao Volvo inženjer Nils Bohlin - uveo je sigurnosne pojaseve u tri tačke u serijsku proizvodnju PV544. Od tada se procjenjuje da je spašeno preko milion života kao rezultat odricanja Volvo automobila od svojih patentnih prava kako bi svi mogli imati koristi.

1972 - Dječja sjedalica okrenuta prema nazad

Sjećate se onih ranih slika astronauta kako leže na leđima tokom polijetanja kako bi ujednačili silu na svojim tijelima? Pa, to je bio osnovni princip naših prvih dječjih sjedišta okrenutih unazad u industriji. Za širenje tereta i minimalizovanje povreda.

1978 - Produženje sjedišta

Izumili smo prvo produženje sjedišta na svijetu koji je omogućio djeci od 4 godine da putuju okrenuta prema naprijed, uz povećanu zaštitu i udobnost.

1990. - Prvi integrisani produžetak sjedišta

Uvođenje prvog integrisanog produžetka sjedišta bio je još jedan veliki korak naprijed za sigurnost djece. Pored prednosti povećane sigurnosti i udobnosti, integrisani produžetak takođe pruža bolji položaj za sjedenje djeteta, omogućavajući im da gledaju kroz prozore.

1991 - Sistem zaštite od bočnog udara (SIPS)

Još jedna prekretnica u sigurnosti došla je s našim sistemom zaštite od bočnog udara. Ovo je bio sastavni dio dizajna automobila i uključivalo je vrlo jaku strukturu i materijale koji apsorbiraju energiju iznutra, poprečni nosač u podu, pa čak i ojačana sjedišta. Prateći to smo 1994. godine smo opet prvi na svijetu sa: bočnim zračnim jastucima.

1998. - Sistem zaštite od udara (WHIPS)

Povrede kičme su najčešće povrede u sudaru automobila i mogu rezultirati dugotrajnim bolom i invaliditetom. WHIPS pruža ujednačenu potporu i apsorpciju energije nazad i ublažava udare zahvaljujući pametnom dizajnu sjedišta i naslona za glavu. Rezultat je prepolovljenje rizika od dugoročnih medicinskih problema.

1998 - Zavjesa na naduvavanje

Zavjesa na naduvavanje bila je još jedan sigurnosni korak za Volvo Cars. Vazdušni jastuk je skriven u pokrivaču i brzo se naduvava kako bi zaštitio glavu putnika tokom bočnog udara ili prevrtanja. To je prvi sistem vazdušnih jastuka koji nudi poboljšanu zaštitu i za putnike na prednjim i na zadnjim sedištima.

2002 - Sistem zaštite od prevrtanja (ROPS)

S rastućom popularnošću SUV vozila, računali smo da je vrijeme da predstavimo našu sledeću sigurnosnu inovaciju - zaštitu od prevrtanja. Rješavali smo problem iz dva pravca. Prvo, poboljšali smo stabilnost naših SUV-ova sofisticiranim elektronskim sistemom kontrole stabilnosti kotrljanja, a drugo, poboljšali smo njihov dizajn i strukturu karoserije kako bismo bolje zaštitili putnike u slučaju nesreće sa prevrtanjem.

2003. - Informativni sistem za mrtve tačke (BLIS)

Kada vozači promijene traku, trenutak nepažnje može imati katastrofalne posljedice ako vozač nije primjetio drugi automobil u mrtvom uglu. Tako smo odlučili da će nam i automobili pomoći da pazimo na probleme. Naš BLIS sistem koristi kamere ili radare za detekciju vozila pored i sa zadnje strane Volva. Kada automobil uđe u područje mrtvog ugla, lampica upozorenjana u ogledalu na vratima se pali, dajući vozaču više vremena za reakciju.

2008 - Gradska sigurnost

Počevši od prve generacije Volva XC60, uveli smo autonomni sistem kočenja u nuždi City Safety kao standardnu opremu u svim novim automobilima. Sistem je koristio lasersku detekciju i razvijen je za smanjenje rizika i posljedica sudara sa zadnje strane pri brzinama do 30 km / h.

2010 - Detekcija pješaka sa potpuno automatskom kočnicom

Želimo da naše sigurnosne inovacije donesu korist i ljudima izvan naših automobila. Dakle, razvili smo sistem - koji koristi radar i kamere - koji je dizajniran da upozori vozača ako neko izađe ispred automobila, a zatim da automatski koči ako vozač to ne učini.

2014 - Zaštita od sletanja sa puta

Volvo je bio pionir u testiranju udesa kod kretanja - često je rezultat umor, loših vremenski uslovi ili nedostatak pažnje vozača. Fokusirali smo se na to da putnici ostanu čvrsto u položaju, zatezanjem sigurnosnog pojasa i uvođenjem jedinstvene funkcionalnosti koja apsorbuje energiju u sedišta za ublažavanje povreda kičme.

2016. - Povezana sigurnost

Volvo Cars definiše potpuno novu vrstu sistema sigurnosti na putu u svijetu povezanih automobila. Povezane inovacije - Upozorenje o klizavom putu i svjetlosno upozorenje opasnosti - koriste oblak za razmjenu kritičnih podataka između vozila, upozoravajući vozača o klizavim dionicama ceste ili vozilima koja su aktivirala svoja upozoravajuća svjetla, pomažući vozaču pružiti dovoljno vremena da uspori.

2018 - Nadolazeće ublažavanje kočenjem

Ublažavanje nadolazećeg kočenja još je jedna jedinstvena karakteristika Volva. Sistem vam može pomoći da aktivirate kočnice za nadolazeće vozilo u vašoj traci. Ako se vozilo koje dolazi nadoveže u vašu traku i sudar je neizbježan, sistem može pomoći u smanjenju brzine vašeg vozila kako bi pokušao ublažiti silu sudara.

2019. - Inicijativa EVA (Jednaka vozila za sve)

Podatke o nesrećama prikupljamo od 1970-ih kako bismo bolje razumjeli šta se događa tokom sudara - bez obzira na veličinu, pol ili oblik tijela. Inicijativom EVA učinili smo da naša sigurnosna istraživanja budu lako dostupna u digitalnoj biblioteci, otvorenoj za preuzimanje. Za sigurnost svih.

Saznajte više

2020 - Ograničenje brzine

Da bismo poslali snažan signal o opasnostima prebrze vožnje, smanjili smo maksimalnu brzinu svih novih automobila na 180 km / h u 2020. godini. Ova inicijativa ilustrira kako možemo preuzeti aktivnu odgovornost pomažući u postizanju nula smrtnih slučajeva u prometu podržavajući bolje ponašanje vozača.

Prikazane karakteristike možda nisu standardne ili dostupne za sve stilove, motore, opcije i regije.