Život ve městě

Tvůrčí prostor

Chytré využití prostoru je v dnešních přeplněných městech stále důležitější. Pojďte se s námi podívat na to, jak se naši architekti a designéři oprostili od zažitých řešení a vytvořili prostor, který vytěží z možností kompaktního městského vozu maximum.

Seznamte se s Beatrice Simonsson

Vlastní pojízdný prostor

Volvo XC40

“Řekla bych, že budou lidé překvapeni, kolik prostoru pro všechny své věci najdou uvnitř vozu,” říká Beatrice Simonsson, vedoucí týmu designérů ve společnosti Volvo Cars. “Najdete zde spoustu důvtipně řešených úložných funkcí, k jejichž vytvoření nás inspiroval průzkum, který jsme provedli, abychom zjistili, jak lidé ve městě žijí. Velmi nás překvapilo, kolik věcí s sebou lidé ve svých autech vozí. Jeden z dotazovaných dokonce stále vozí v kufru svého vozu grilovací soupravu.”

Řešení, se kterými přišla Beatrice a její tým, sahají od maličkostí jako je háček na příruční tašku nebo na tašku s jídlem, který se vyklápí z víka schránky v palubní desce, až po velké odkládací prostory, mezi které patří např. schránka pod přední středovou loketní opěrkou. “Schránka pod přední středovou loketní opěrkou je natolik velká, že do ní lze uložit běžnou krabici s papírovými kapesníčky, což zákazníci chtějí,” vysvětluje. “Pod dotykovým displejem středové konzoly se nachází prostor, do kterého lze uložit mobilní telefon a zároveň ho zde i bezdrátově dobít. Tím odpadá nutnost vozit s sebou napájecí kabel a zároveň je telefon vždy pohodlně po ruce.”

Touha našich zákazníků po pohodlných a praktických odkládacích místech nás přivedla k vytvoření neobvykle dlouhých a hlubokých kapes v předních dveřích. Ty jsou dostatečně velké na to, aby do nich bylo možné vložit tři litrové lahve s pitím. K tomuto řešení jsme mohli přistoupit díky vzduchem chlazenému basovému reproduktoru nahrazujícímu reproduktory v předních dveřích. Jedná se o vůbec první reproduktor svého typu integrovaný v sériově vyráběném voze.

“Chytré využívání prostoru znamená flexibilitu a snadnou dostupnost,” uvádí Beatrice. Proto je Volvo XC40 k dispozici s elektricky ovládanými dveřmi zavazadlového prostoru s funkcí komfortního otevírání, díky níž nepotřebujete mít pro otevření kufru prázdné ruce - stačí jednoduše mávnout nohou pod zadním nárazníkem a dveře se automaticky otevřou nebo zavřou. Vůz je dále vybaven výklopnou a odnímatelnou podlahou zavazadlového prostoru, kterou si lze nastavit do polohy odpovídající aktuálním potřebám, a opěradly zadních sedadel, které lze sklápět pouhým stisknutím tlačítka. “Volvo XC40 je především o praktických řešeních a o hledání způsobů, jak lidem usnadnit jejich komplikované životy ve městě,” uzavírá Beatrice.

Riverside House, Tokio

Prostor pro život

Riverside House, Tokio

Tokio je jedním z nejhustěji osídlených měst, takže je pro místní architekty maximální využití prostoru základní prioritou, nikoliv přidanou hodnotou. Kota Mizuishi a je ho tým z ateliéru Mizuishi Architect Atelier při navrhování velmi zajímavého domu Riverside House v tomto směru zvedli hozenou rukavici. Dům je vyrobený z plechů pozinkované oceli, hliníku, břízového dřeva a sádrokartonu a v důsledku maximálního využití malého prostoru, na kterém je postaven, jakoby seděl na podpatku.

V přízemí domu Riverside House najdete podél celé jedné strany obytné zóny důvtipně řešené úložné prostory. V horním patře jsou různé obytné zóny rozděleny velmi úzkými stavebními stěnami, které vychází z linie střechy a perfektně zapadají do celého prostoru. Dům je vzhledem ke své velikosti překvapivě vybaven i kuchyňským a jídelním koutem s vysokým stropem. Obývací pokoj je z obou stran osvětlen velkými okny. Na východní straně je dokonce i hostinský pokoj a podkrovní patro se dvěma vikýři, které nabízí výhled na řeku i na nebe.

Dům, který se stal domovem mladého páru a jejich malé dcery, je postaven na trojúhelníkové ploše v místě, kde se kříží řeka a silnice. Podle slov architekta Koty byl dům navržen v reakci na okolní prostředí, obzvláště řeku. Kota vysvětluje, že ačkoliv se jedná o velmi malou stavební plochu, chtěl vytvořit budovu, která by působila otevřeným dojmem a různými způsoby navazovala na motiv řeky.

Friggatto, Stockholm

Inovativní pojetí prostoru

Friggatto, Stockholm

Další ukázku kreativního švédského způsobu myšlení není nutné hledat daleko, stačí se podívat na Friggatto. Tato inovativní budova z dílny stockholmského studia Full Scale Studio (součást školy architektury KTH School of Architecture) je tvořena vlastně dvěma samostatnými stavbami, které lze posunovat dle aktuálních potřeb, aby se z daného místa vytěžilo maximum. Jednotlivé komponenty, dům Friggebod o rozloze 15 m2 a dům Attefallshus s 25 m2 lze rozdělit a poté vzájemně spojit, aby vznikl buď velkorysý otevřený prostor pro letní venkovní aktivity nebo velká budova pro zimní posezení uvnitř.

Dům Friggebod je postaven z polystyrenových desek a z překližky vyrobené ze švédské jedle. Překližka použitá na venkovních plochách je ošetřena dehtem, zatímco jsou vnitřní plochy bez povrchové úpravy dekorovány černou kůží. Tato lehká konstrukce byla posazena na kolečkové pojezdy. K posunutí domu Friggebod stačí jeden silný člověk, přičemž ho lze ve dvou nebo třech lidech přesunout, aniž by se přitom někdo zapotil. Dům Attefallshus byl navržen jako otevřený prostor ve stylu ateliéru, ve kterém se nachází místo pro práci, kuchyň i vstupní část. Stěny, střecha a střešní trám jsou obloženy jedlovou překližkou. Podlaha je vyrobena z renovovaného mahagonového dřeva a jsou v ní integrovány různé poklopy, pod kterými jsou uloženy různé nástroje a stroje.

Jedná se o budovu koncipovanou tak, aby měla minimální dopad na životní prostředí. K ochraně fasády domu Friggatto před povětrnostními vlivy využil tým tradiční japonskou metodu vykuřování dřeva, takže ji nebylo nutné chránit prostřednictvím laku nebo jiných chemikálií.