Seeking the truth with autonomous cars
12:30 AM | October 30 2015

U potrazi za istinom sa autonomnim automobilima

Volvo Cars je potvrdio lidersku poziciju na polju autonomne vožnje predstavivši tehnologiju koja će omogućiti vozilima koja se koriste u Drive Me projektu - pionirsko testiranje autonomnih automobila u stvarnom okruženju - da koriste senzore velike preciznosti.
U autonomnom režimu vožnje ovi automobili se oslanjaju na podatke iz velikog broja senzora da bi dobili jasnu sliku o svom okruženju i kako bi odlučili šta da urade sledeće. Obezbjeđivanje preciznosti tih podataka je od suštinske važnosti za stvaranje autonomnih automobila kojima se može vjerovati. To je ključna obaveza za Volvo Cars inženjere Johan Villyson-a i Mattias Kumlin-a. Inovacija koju su omogućili je proces koji testira podatke sa senzora na automobilu uz pomoć uređaja koji se naziva Velodyne LiDAR senzor za direktno posmatranje.LiDAR senzor je uređaj koji je postavljen na krovu automobila, koji se okreće brzinom od 10 okreta u sekundi i koristi 64 laserska zraka da skenira okolinu obezbeđujući neverovatno detaljne podatke. On daje samo sirove podatke. Međutim, Johan je razvio poseban softver koji ih tumači i identifikuje elemente kao što su druga vozila, linije između traka, pešaci i biciklisti, koji se mogu uporediti sa očitavanjima i akcijama koje preduzima automobil."LiDAR senzor može da obradi gotovo neograničenu količinu podataka", kaže Johan. "Koristimo ga da provjeravamo kompletnu Autopilot funkciju - ne samo senzore - da bismo vidjeli kako se automobil ponaša, na primjer, da li koči na vrijeme ili da li je dao tačan signal za skretanje." Računarski softver omogućava Johan-u i Mattias-u da identifikuju sve greške i da ih isprave.

Čitav proces se tokom prethodne godine odvijao na stvarnim putevima i nastaviće se tokom cjelokupne faze testiranja. To znači da će svi problemi biti riješeni prije nego što pravi kupci sjednu za volan svojih automobila na početku Drive Me testiranja 2017. godine. Oni neće imati nikakav uređaj na krovu svojih automobila - oni mogu biti sigurni da će zahvaljujući inovacijama i posvećenosti Volvo Cars inženjera moći da udobno sjednu, opuste se i puste automobil da vozi.

VIJESTI O AUTONOMNOJ VOŽNJI

Otkrijte više o samovozećim automobilima i autonomnoj vožnji sa Volvo automobilima

Arhiva