12:30 AM | September 15 2016

Iza kulisa: saznajte kako će funkcionisati samovozeći automobili

Sam Mehrafzoon, glavni Inženjer za preventivnu bezbjednost u Volvo Cars-u objašnjava kako će raditi senzori koji omogućavaju rad samovozećih automobila.

Senzori, koji već igraju veliku ulogu u bezbjednosti današnjih automobila, biće ključni dio samovozećih automobila. Kažite nam zašto./strong>

"Oni su oči automobila. Imamo senzore po cijelom automobilu koji detektuju što se događa u njegovoj okolini. Na prednjem dijelu se nalazi naprijed usmjerena kamera koja se u autonomnom vozilu zapravo sastoji od tri kamere, naspram jedne u običnim i polu-autonomnim automobilima.  

"Imamo i jedan prednji i dva zadnja radara koji detektuju vozila kada, na primjer, prelazite iz jedne trake u drugu. Moramo imati domet od nekoliko stotina metara da bismo vidjeli da li se neki automobil približava velikom brzinom. Tu je i Lidar - laserski skener koji uočava prepreke na putu."

Da li postoje senzori u kabini?

"Da, imamo i Sistem za praćenje vozača (Driver Monitoring System - DMS) koji čini kamera koja će pratiti ponašanje vozača - u kojem pravcu gleda, da li je pospan i da li je prestao da gleda na put.

"Ova tehnologija ništa ne snima - tu je samo da bi vam pomogla. Ovo je moja omiljena tehnologija zbog načina na koji bi mogla da bude upotrijebljena u budućnosti. U budućnosti prepoznavanje lica može, na primjer, zamijeniti ključ, pa se automobil može pokretati skeniranjem lica."

Kako se testiraju senzori?

"Kompanija Volvo se uvijek dodatno trudi, jer je bezbjednost u srži svega što radimo. Testiranja se vrše na sjeveru Švedske, u pustinji Nevade, a vrše se i opsežnija testiranja da bi se postigla predvidljivost kojoj stremimo. Mnoga testiranja obavljamo i na obilaznici oko Geteborga koja će biti korišćena i za naš Drive Me program testiranja.

Kako postavljate senzore na automobil?

"Moramo da vodimo računa da senzore postavljamo tako da imaju položaj koji im omogućava da najbolje rade, ali i da ne utiču na izgled vozila. Još je teže sa enterijerom - na primjer, pri postavljanju kamere za praćenje vozača.Kako to da uklopimo?Unutrašnjost naših vozila je jako jednostavna, sa tako malo dugmića i čistim površinama da svako odstupanje mora biti dobro promišljeno, kako ne bi bilo upadljivo ili umanjilo ljepotu enterijera."

Dakle, mjesto gdje ćete ih postaviti je bitno?

"Da. Kod spoljnih senzora postoji problem moguće kontaminacije blatom, snijegom, ledom i slično. Na primjer, moramo da predvidimo što će se dogoditi kada veći sloj snijega prekrije auto i zaledi se. Zbog toga ćemo upakovati senzore tako da ne utiču na spoljnji dizajn."

Što se dešava ukoliko neki senzor otkaže?

"Imamo integrisanu redundantnost. To znači da koristimo više senzora, tako da ako jedan otkaže, imamo zamjenski. Ovo će funkcionisati samostalno, bez potrebe da vozač interveniše. Senzori mogu da detektuju kada su blokirani i obavještavaju automobil ako ne mogu da "vide", a automobil potom može da ignoriše taj senzor. Na taj način se senzor zapravo isključuje."

Da li može da se dogodi da svi senzori moraju da se isključe?

"Pa, prva generacija Autopilot samovozećih automobila svakako neće biti autonomna u slučaju sniježne mećave, jer se rukovodi prema linijama koje ograničavaju saobraćajne trake. U tom slučaju sistem će se isključiti i sprovešće bezbjedno automobil pored puta a zatim će se zaustaviti. Tačno znamo gdje da zaustavimo vozilo i gdje da parkiramo."

Gdje se u ovu priču uklapa Drive Me pilot projekat?

"To je sljedeći korak. Kada provjerimo senzore na našim testovima, oni će se koristiti i na Drive Me testiranju poslije ljeta 2017. godine."

VIJESTI O AUTONOMNOJ VOŽNJI

Otkrijte više o samovozećim automobilima i autonomnoj vožnji sa Volvo automobilima

Arhiva