12:30 AM | August 24 2016

Prvi napredni autonomni automobil kompanije Volvo Cars je spreman za akciju

Danas se nalazimo u prelomnom trenutku za razvoj autonomnih automobila. Volvo Cars je završio proizvodnju svog prvog naprednog autonomnog automobila koji će učestvovati u javnim testovima u sklopu Drive Me projekta, gdje će stvarni kupci imati priliku da isprobaju potpuno autonomne automobile na švedskim putevima.

Autonomni Volvo XC90 SUV napravljen je u posebnom proizvodnom postrojenju u Geteborgu, Švedska, i prvi je u nizu autonomnih automobila koji će koristiti stvarne porodice iz Geteborga i koji će biti voženi na javnim putevima.

"Ovo je važna prekretnica u Drive Me projektu, kaže Erik Coelingh, viši tehnički rukovodilac za aktivnu bezbjednost u Volvo Cars-u. "Kupci na automobile gledaju drugačije od nas inženjera, pa očekujemo da nešto naučimo o načinu na koji koriste automobile u svakodnevnom životu i iščekujemo njihove povratne informacije."

Usmerenost na kupce je ono što Drive Me projekat čini različitim od drugih eksperimenata sa autonomnom vožnjom. Umjesto da se u potpunosti oslanja na istraživanje svojih inženjera, Volvo Cars prikuplja i komentare stvarnih kupaca koji koriste ove automobile u svakodnevnom životu.

Nakon silaska sa proizvodne trake, automobili kupaca koji učestvuju u projektu Drive Me će proći fazu rigoroznog testiranja kako bismo bili sigurni da tehnologija autonomne vožnje u tim automoblima funkcioniše tačno onako kako se od nje očekuje. Kada se završi faza testiranja, koju će nadgledati izuzetno obučeni inženjeri, automobili će biti predati kupcima koji učestvuju u Drive Me pilot projektu.

Drive Me pilot projekat u Geteborgu je prvi u nizu predviđenih javnih testiranja Volvo autonomnih automobila. Projekat sličan ovom koji se održava u Geteborgu biće pokrenut sljedeće godine u Londonu, a Volvo Cars razmatra i ponude gradova iz Kine koji su zainteresovani da se u njima tokom narednih godina pokrene Drive Me projekat. Volvo Cars očekuje da pokrene komercijalnu proizvodnju ovih automobila do 2021. godine.

PROČITAJ CIJELO SAOPŠTENJE

VIJESTI O AUTONOMNOJ VOŽNJI

Otkrijte više o samovozećim automobilima i autonomnoj vožnji sa Volvo automobilima

Arhiva