EU prihvata da uvede samovozeće automobile na puteve

Nazad
. 12:00 AM, April 20 2016

EU agrees to bring self-driving cars to the roads

Dr Trent Victor, viši tehnički rukovodilac za izbjegavanje sudara u Volvo Cars Centru za bezbjednost, objašnjava kako je kompanija Volvo Cars pomogla promovisanju samovozećih automobila na sastanku održanom sa evropskim ministrima za saobraćaj u Amsterdamu.

"Ove nedjelje samovozeći automobili koji će učiniti putovanje bezbjednijim i prijatnijim napravili su korak ka svom uvođenju u Evropi. Sastao sam se sa evropskim ministrima saobraćaja na događaju u Amsterdamu i postigli smo sporazum o saradnji na nesmetanom uvođenju autonomnih automobila širom EU.

Volvo je aktivno zagovarao ovakvu vrstu sporazuma, jer je to način da se usvoje pravi zakonski propisi. To znači da će moći da se ostvare sve pogodnosti koje nude samovozeći automobili. U Švedskoj su ranije tokom mjeseca najavljeni novi zakoni koji će omogućiti testiranje samovozećih automobila.

Važna je i saradnja između zemalja. Postoje problemi kao što su vozačke dozvole i prelazak granice, na primjer - što ako jedna zemlja kaže da je u redu da putujete bez ruku na volanu a druga kaže da bi to moglo da predstavlja problem.

Željeli bismo da izbjegnemo mnoštvo različitih propisa. O tome smo razgovarali u Vašingtonu prethodne godine i u Kini prošle nedjelje, i ako Evropa želi da preuzme vođstvo, mora da djeluje jedinstveno.

Za ministre smo pripremili demonstraciju rada posljednje verzije naše IntelliSafe Autopilot tehnologije u našem XC90 i novom V90 Jedna od najvećih razlika kod naše najnovije Autopilot tehnologije je da više ne morate da držite ruke na volanu kada ste u autonomnom režimu (čak i ako vozač snosi zakonsku odgovornost za vozilo, tj. mora da vrši nadzor). Ovo je veliki korak i uspjeli smo da postignemo izuzeće od redovnih zakona kako bismo demonstrirali ovo funkcionalno rješenje na stvarnim putevima.

Još jedan napredak predstavlja uvođenje automatskog prestrojavanja. Još jednom, nijeste u obavezi da držite ruke na volanu - samo pomjerite ručicu za signalizaciju pravca i auto se sam prestrojava, ako to može bezbjedno da uradi. Poboljšana je i funkcija praćenja puta koja je finija i može više da okrene volan pri prolasku kroz krivine.

Mi stalno radimo na razvoju Autopilot tehnologije i u hodu joj dodajemo nove funkcije. Ovo su tehnička unapređenja koja će poboljšati iskustvo kupaca kako bismo imali prave karakteristike u automobilima koji će se koristiti za Drive Me projekat i, na kraju, za proizvodnju"

POGLEDAJ VIDEO