Samovozeći automobili: budućnost medijskog iskustva u automobilu

Nazad
. 12:00 AM, March 14 2016

Self-driving cars: the future of in-car media experiences

Filmovi, muzika i video sadržaji koji se uživo preuzimaju sa interneta u vašem vozilu će postati dio iskustva vožnje u samovozećem automobilu uz internet brzog protoka koji trenutno razvijaju Volvo Cars i naš tehnološki partner kompanija Ericsson.

Na Sajmu potrošačke elektronike 2016. godine (CES) u Las Vegasu, Volvo je otkrio da sarađuje sa Ericssonom na razvoju pametnih rješenja za preuzimanje sadržaja putem brzog interneta koja će omogućiti putnicima u samovozećim automobilima da gledaju svoje omiljene TV emisije tokom vožnje.

"Zamislite auto-put prepun autonomnih automobila i putnike u njima koji zavaljeni gledaju svoje omiljene TV emisije u visokoj rezoluciji. Nov način prevoza će zahtijevati novu tehnologiju i mnogo brži protok kako bi se osiguralo prijatno iskustvo bez smetnji," rekao je Anders Tylman, generalni direktor Volvo Cars Centra za monitoring i konceptna rješenja.

Koristeći stručna znanja kompanije Ericsson iz oblasti mreža i tehnologije oblaka, Volvo Cars ima za cilj da obezbijedi doživljaj visokog kvaliteta, bez prekida u svojim automobilima u pokretu. Predviđajući rutu i planirajući buduće stanje mreže, sadržaj će biti prilagođen trajanju puta i pametno sačuvan kako bi omogućio kvalitetan i neprekidan doživljaj gledanja sadržaja.

"Naše istraživanje pokazuje da će u narednim godinama skoro 70 procenata cijelokupnog saobraćaja na mobilnom internetu poticati od video sadržaja," rekao je Claes Herlitz, Direktor odjeljenja za automobilske usluge u kompaniji Ericsson. "Za to su nam potrebni inovativni pristup konektivnosti, tehnologija oblaka i analitička rješenja koja istovremeno mogu da koriste više vozila na auto-putu, ali i veći kapacitet koji bi omogućio visok kvalitet i neprekidnost video usluge na koju su današnji potrošači navikli."

Direktno preuzimanje medijskih sadržaja sa interneta u samovozećim automobilima će promijeniti način putovanja. Sposobnost samovozećih automobila da izaberu putanju sa dužim trajanjem autonomne vožnje znači da će moći, na osnovu trajanja putovanja, da izabere dužinu vaših omiljenih TV emisija. Ili pronalaženjem sadržaja iste dužine kao i vaš put, automobil vam može ponuditi izbor koji je pripremljen prema vašim navikama i preferencijama u pogledu medijskih sadržaja koje gledate.

"Sa pojavom autonomne vožnje suština više nije samo u brzom dolasku od tačke A do tačke B. Suština je u iskustvu koje želite da imate u automobilu i kako želite da potrošite vrijeme koje ste uštedjeli. Naša buduća tehnologija autonomne vožnje će dati ljudima slobodu da biraju način na koji žele da se voze i sadržaje koje žele da dožive," rekao je Anders Tylman.