CLEANZONE

UDIŠITE ŠVEDSKI VAZDUH, SVUDA

U Švedskoj je dobar kvalitet vazduha način života, a ne luksuz, objašnjava Anders Löfvendahl iz Volvo Cars-a.

"Odrastanje u Švedskoj navikne vas na čist vazduh pa kad dođete u grad koji ima problema sa zagađenjem vazduha zaista počnete da cijenite vrijeme provedeno u švedskim šumama ", kaže Anders Löfvendahl, inženjer kvaliteta vazduha u Volvo Cars-u.

Anders je vrlo strastven po pitanju kvaliteta vazduha. Švedska je poznata po čistoći svog vazduha, a njegov rad, baziran na problemu zagađenja vazduha i kako se boriti protiv njega, naučio ga je da razumije učinak čistog, zdravog vazduha na um i tijelo.

"Volim da trčim, a kada je vazduh oko mene čist, osjećam se kao da ne postoji ništa što me može zaustaviti", kaže Anders. "Nedavno sam bio u velikom gradu i nisam ni pomislio na trčanje napolju, jer stvarno možete osjetiti kako nije dobro za Vas da budete izloženi takvom okruženju. Ne želim da unosim sve one štetne čestice u svoja pluća."

Uklanjanje tih sitnih, štetnih čestica, glavna je okupacija Löfvendahla. Njegov rad na CleanZone sistemu bazira se na poboljšanju opšteg stanja vazduha na svakom putovanju. Čak i ako je to putovanje u zagušen, zagađen grad.

"Što je manja čestica, to je ona veći rizik za zdravlje", ističe Anders. Prošle godine testirali smo kvalitet vazduha u zemljama koje se bore sa problemom zagađenosti. Izmjerili smo nivoe čestica izvan i unutar automobila. Mjerač je bio van sklale izvan automobila, ali kada je mjereno stanje unutar automobila, zahvaljujući sistemu kvaliteta vazduha, čestice su pale na vrlo nizak nivo. Bilo je to vrlo impresivno.

"U srcu CleanZone sistema je Volvo sistem kvaliteta unutrašnjeg vazduha, koji ima senzor za mjerenje kvaliteta vazduha koji dolazi u automobil. Ako se otkrije pad kvaliteta, npr. kod vožnje kroz tunel u kojem može postojati visok nivo izduvnih gasova, automobil automatski zatvara svoj dovod vazduha i prebacuje se na recirkulaciju vazduha.

Uz to, sav vazduh, čak i ako je cirkularan, prolazi kroz više filtera koji minimiziraju nivo prašine, polena i drugih čestica koje ulaze u kabinu. Sloj aktivnog uglja čini isto za hemijske mirise, kao što su tečnosti za pranje vjetrobrana. Takođe, filtriraju se i štetne supstance, kao što su čestice izduvnih gasova.

CleanZone Vas zapravo počinje da štiti prije nego što uopšte sjednete u automobil. Čim otključate vrata, ventilacija se uključuje na veliku brzinu kako bi istjerala napolje sav ustajali vazduh.

Anders je ponosan na Volvo pristup poboljšanju kvaliteta vazduha u automobilu. "Mi ne razvijamo to samo za sebe", kaže on. "Razvijamo ga kako bi vazduh u unutrašnjosti bio bolji za ljude. A testirali smo ga u stvarnim životnim situacijama, tako da možemo sa sigurnošću tvrditi kako tehnologija zaista funkcioniše."

Anders Löfvendahl, - Inženjer kvaliteta vazduha

Zahvaljujući sistemu kvaliteta vazduha i multi-filteru, sada ste znatno bolje zaštićeni unutar Volvoa XC60, nego napolju.

Istražite Novi Volvo XC60