DINAMIČNA VOŽNJA

RITAM I TOK

Više je do dinamike šasije nego do čiste fizike. Volvo Cars-ov, Roger Wallgren, objašnjava umjetnost iza kreiranja iskustva vožnje u novom Volvou XC60.

"Za buduće Volvo inženjere tražimo ljude koji su zainteresovani za sport, muziku ili ples", objašnjava Roger Wallgren, glavni inženjer dinamike vozila. "Ljude koji cijene kontrolu, ravnotežu i vrijeme."

Roger razvija dinamiku vožnje novih generacija Volvo automobila, kao što je Volvo XC60. Ovi kvaliteti, poput kontrole, ravnoteže i dobrog tajminga, suština su iskustva kada vozite novi Volvo XC60. To je automobil dizajniran da biste se Vi osjećali sigurno i pod kontrolom, bez obzira na put. Opisujući razvoj šasija kao spoj umjetnosti i nauke, Roger se može shvatiti kao umjetnik, koji uzima sirove sastojke i pretvara ih u iskustvo vožnje jedinstveno Volvou. On to iskustvo opisuje kao "sofisticirano uživanje u vožnji".""Ja sam nešto poput kuvara ili kompozitora. Uzimam sirove sastojke i iz njih stvaram nešto jedinstveno", dodaje Roger.

Baš kao svaki veliki kuvar ili muzičar, Roger konstantno ispituje i poboljšava svoj rad kako bi pronašao savršenu ravnotežu između upravljanja i udobnosti. "Da bi drugi ljudi bili zadovoljni, treba prvo ja da budem zadovoljan", objašnjava on. "Moram učiniti iskustvo vožnje svojim vlastitim."

Roger upoređuje vožnju sa svojim hobijima, plesom i skijanjem. "Vožnja je kao ples. Morate pronaći ritam. Ritam muzike i puta. Kod skijanja riječ je o pronalaženju savršene ravnoteže. Kada dodate muziku bilo kojoj od tih stvari, dodajete emociju, što Vam daje prirodan tok. Tako vožnja postaje intuitivna, ugodna i prirodna. Ne morate razmišljati o njoj."

Volvo XC60 ima i vazdušno oslanjanje i elektronski kontrolisane amortizere koji Vam omogućuju da imate četiri automobila u jednom, objašnjava Roger.

"Čak i u zadanom načinu rada, Volvo XC60 je automobil koji će biti jako ugodan kod dugih vožnji, baš kao i kada ga želite provozati izazovnijim putevima." Dodirom tastera možete automobil učiniti još angažovanijim, sa više nivoa povratnih informacija, boljom kontrolom i poboljšanim povratnim informacijama upravljača."

"Možete odabrati dinamičan način vožnje kada ste na seoskom putu i želite sportskiju vožnju", kaže Roger.

Zatim tu je i off-road način vožnje, koji podiže oslanjanje za 40 mm kako bi Vam omogućio dodatni razmak od tla. ""Veoma korisno kada ste u dubokom snijegu, na primjer"" objašnjava Roger.

"Uz vazdušno oslanjanje, ovaj automobil postaje multi-funkcionalan. To Vam čak pomaže i kada ne vozite. Na primjer, možete spustiti automobil kako biste lakše u njega ušli ili izašli ili stavili nešto u prtljažnik. "

Istražite Novi Volvo XC60