CITY SAFETY I PILOT ASSIST SISTEMI

VAŠ ANĐEO ČUVAR

Volvo Cars inženjeri Andreas Lindberg i Fredrik Lundholm objasnili su kako City Safety i Pilot Assist sistemi mogu učiniti Vaš život lakšim i zaštititi Vas.

"City Safety sistem je tehnologija koja Vam pomaže da izbjegnete opasnost od sudara," kaže Andreas Lindberg, inženjer u odjeljenju za izbjegavanje sudara u Volvo Cars-u.

Nova generacija City Safety sistema u Volvou XC60 koristi napredan sistem radara i tehnologiju kamere kako bi otkrila potencijalne opasnosti poput drugih vozila, pešaka, biciklista i velikih životinja ispred Vas. Ona Vas upozorava i može pomoći kod kočenja, kako bi Vam pomogla da izbjegnete ili ublažite sudar kada Vi ne reagujete na vrijeme.

Volvo Cars City Safety tehnologija može Vam pomoći da izbjegnete nadolazeći automobil.

"Djeluje kao posljednje sredstvo, a uvek ga možete nadjačati," kaže Andreas. "Čak i ako ovu funkciju koristite samo jednom u životu, verujte mi, biće Vam drago da je imate jer ona može učiniti veliku razliku."
"BLIS-u, našoj Blind Spot Information tehnologiji, dodali smo i podršku upravljanja", kaže Andreas.

Blind Spot Information tehnologija daje Vam vizuelno upozorenje u retrovizoru, kada Vam se neko vozilo približava u susjednoj traci. Ako pokažete da želite skrenuti u tu traku, svijetleće upozorenje počinje da trepti.

Ako djelujete suprotno upozorenjima i automobil i dalje nastavi da ulazi u traku u kojoj se približava drugi automobil, nova funkcija podrške upravljanja nježno usmjerava Vaš automobil nazad u prvobitnu traku kako bi izbjegao sudar.
Pilot Assist tehnologija u novom Volvou XC60 čini vožnju u gustom saobraćaju manje napornom. Ona Vam pomaže da održavate automobil na određenoj udaljenosti od vozila ispred Vas i koristi male upravljačke inpute koji će vam pomoći da zadržite automobil unutar trake.

"Ove stvari ne zahtijevaju mnogo napora pojedinačno, ali su veoma zamorne na duge staze jer okupiraju Vaše podsvjesno razmišljanje", kaže Fredrik Lundholm, Pilot Assist inženjer u Volvo Cars-u.

Istražite Novi Volvo XC60