"Šta možemo da učinimo kako bismo stvari učinili jednostavnijim? To je ono što se pitamo", kaže Johannes Hedberg, dizajner interakcija u Volvo Cars-u.

Johannes govori o filozofiji kompanije što se tehnologije tiče. On je odgovoran za dodirne funkcije u novom Volvou XC60. Ova karakteristika omogućuje Vam da pišete poruke, tražite kontakte, unesete odredišta i pronađete omiljenu pjesmu jednostavno pisanjem slova ili cijelih riječi na centralnom ekranu osjetljivom na dodir. On čak radi i kada nosite rukavice.

Johannesova pozadina je u kognitivnoj nauci, širokom području koje odgovara na pitanja poput: kako ljudski um funkcioniše i na koji način smo mi u interakciji sa svijetom oko nas. To duboko razumijevanje kako ljudi funkcionišu je polazište za izradu tehnologije sa ljudskim, prirodnim osjećajem.

To je cilj Sensus sistema, inovacije Volvo Cars-a koja povezuje Vas, Vaš Volvo i svijet oko Vas. U novom Volvou XC60, Sensus sistem čini to povezivanje jednostavnijim nego ikad prije."

Prirodna jednostavnost

Doktor fizike koji je karijeru proveo proučavajući ekrane sa tečnim kristalima, tzv. LCD tehnologiju, Dr. David Hermann, dobar je izbor da se osigura da ekran bude jednostavan za korišćenje, bez obzira na uslove. Dr Hermann, koji je tehnički stručnjak za vizuelne performanse i tehnologiju ekrana u Volvo Carsu pomogao nam je da razvijemo centralni ekran osjetljiv na dodir.

"Mnogo smo radili kako bismo bili sigurni da će se ekran moći čitati na jakom suncu, kaže David. "Mat završni sloj kod nekih ekrana na dodir stvara veliki prostor reflektovanog, difuznog svjetla, ali površina visokog sjaja i niske refleksije koju koristimo u Volvo automobilima, rješava taj problem i daje oštriju sliku. To je jednostavno, moderno rješenje, inspirisano pametnim telefonima."

Sensus navigacija je potpuno integrisana, povezana Volvo navigaciona tehnologija. Ona čini veći dio centralnog ekrana sa ekranom osjetljivim na dodir u portretnom formatu, prikazujući više puta po kom se krećete nego što bi to radio klasičan ekran.

Navigacija se sa novim podacima i ažuriranjima šalje direktno u automobil, tako da ne morate brinuti o tome gdje možete pronaći mapu ili kako je preuzeti. "

Istražite Novi Volvo XC60