DRIVE-E MOTORI

UŽIVAJTE VIŠE, TROŠITE MANJE

Novi Volvo XC60 ima kompaktan, lagan motor koji će Vam omogućiti više užitka u vožnji i manju emisiju štetnih gasova. To je čar Drive-E tehnologije i T8 Twin motora, objašnjava Michael Fleiss, potpredsjednik inženjeringa pogonskih sistema.

"Odličan automobil počinje odličnim motorom, "tvrdi Michael Fleiss, potpredsjednik inženjeringa pogonskih sistema u Volvo Cars-u." To je tako veliki dio onoga što čini kakav osjećaj imate kada vozite. "

Michael i njegov tim razvili su niz Drive-E pogonskih sistema za novi Volvo XC60 koji će učiniti svaku vožnju užitkom. U srcu svakog je kompaktan, četvorocilindarski turbo motor. U kombinaciji sa inovacijama poput elektrifikacije, turbo punjača i  tehnologije smanjenog trenja, rezultat je maksimalna efikasnost i minimalna potrošnja goriva i emisija štetnih gasova.

Ova nova generacija pogona je primjer inovativne tehnologije, za koju je Michael jedan od pionira u automobilskoj industriji. "Ja radim na ovoj vrsti tehnologije već neko vrijeme i još uvijek mi je uzbudljivo", kaže Michael. "Mi smo na na prvoj liniji stvaranja ovih stvari i veoma je zadovoljavajuće videti pozitivnu reakciju na ono što radite."

Volvo XC60 je sljedeći korak naprijed, a temelji se na Michaelovom radu na novom XC90 modelu. "Pokazali smo sa XC90 modelom kako možemo spojiti V6 performanse sa četvorocilindarskim motorom, uz postizanje niže emisije štetnih gasova", kaže Michael. ""Kompaktni motori daju prostor za sofisticirano oslanjanje koji pruža veću udobnost i omogućuje zabavniju vožnju. I smanjenje težine preko prednjih točkova čini automobil okretnijim."
"Volvo XC60 T8 Twin motor je otjelotvorenje svega što čini Drive-E. Ovaj plug-in hibridni model najmoćniji je u svojoj klasi, a ujedno ima i najnižu emisiju štetnih gasova.

"Mislim da je fantastično da je naš najbolji automobil u klasi, plug-in hibrid", kaže Michael.

T8 Twin motor kombinuje turbo i kompresorski benzinski motor sa elektromotorom kako bi stvorio automobil sa vrhunskim performansama i sa načinom vožnje za svako putovanje. Odaberite "Pure" način za vožnju isključivo električnim motorom, sa nultom emisijom gasova dometa do 40 kilometara - dovoljno za većinu vožnji do posla ili kuće. Odaberite Power način rada za postizanje maksimalnih performansi, ili ga ostavite u zadatom Hybrid načinu rada i neka automobil sam bira između dva izvora energije ili ih kombinuje, kako bi Vaša vožnja bila što ugodnija i efikasnija. Tu je i mogućnost pogona na sve točkove kada Vam je to potrebno.

S istim prtljažnim prostorom kao kod bilo kojeg drugog Volvoa XC60 i lijepom Orrefors kristalnom ručicom mjenjača kao standardom, T8 Twin motor nudi najbolje od svega. Kao što Michael kaže: "Drive-E se temelji na snazi bez kompromisa.''


Michael Fleiss - Potpredsednik odjeljenja inženjeringa pogonskih sistema, Volvo Cars

Stvar je u osjećaju motora koji odgovara na Vaše inpute, a ne u onom što je ispod poklopca motora.

Istražite Novi Volvo XC60