Događaji

Zajednički duh

Timski duh je izuzetno bitan za uspjeh bilo koje saradnje - bilo da se radi o utrkivanju širom svijeta na jedrilici koju pokreće samo vjetar ili izradi inovativnog novog automobila.

Moć ljudi

Volvo Cars i Volvo Ocean Race dijele istu strast, a duh timskog rada je u središtu svega. Vjerovanje da možemo učiniti nevjerojatne stvari ako radimo zajedno izvlači ono najbolje u nama. Upravo to vam je potrebno za takmičenje u Volvo Ocean Race i za stvaranje inovativnih automobila koji ljudske živote čine ugodnijima.

Povezivanje ljudi koji su ujedinjeni jasnom vizijom onoga što žele postići je ključ uspjeha u Volvo Ocean Race, kaže Martin Strömberg, pobjednik 2011./2012. "Imali smo raznoliku ekipu u godini kada smo pobijedili," kaže Martin. "Različite nacionalnosti, kulture i set vještina su se spojili i nadopunjavali. Možda je lakše i ugodnije kad svi pričaju isti jezik i dolaze iz iste kulture, ali uskoro naučite da različite vještine mogu poboljšati performanse."

Dvije Volvo Ocean Race jedrilice u blizini Cape Town-a

Ekipe u takmičenju trebaju predanost i pozitivnost kako bi bile uspješne. Sve je u zajedničkom duhu, kaže Amerikanka Sara Hastreiter, jedna od najmlađih takmičarki u trci 2014./2015.: "Postoji određena bliskost među ljudima sa kojima plovite. Kada radite skupa jednostavno možete postići stvari za koje biste obično mislili da su nemoguće," kaže Sara. "Koordinacija i komunikacija su ključne - ipak može biti mrak, a okean grub. Na udarima ste vjetra i mora, vjetar zavija, a vaše riječi samo nestaju. U takvim slučajevima je trening i timski rad iznimno važan. Možete učiniti nadljudske stvari. Činite ih jer morate."

Bliska suradnja leži u srcu svega što čini Volvo Ocean Race posebnim događajem i što gura Volvo Cars naprijed. Thomas Ingenlath, glavni dizajner u Volvu kaže: "Današnji dizajn automobila nije samo u stvaranju prekrasnih oblika. Morate imati holistički pogled. Morate surađivati s kolegama u odjeljenjima za elektroniku i komunikaciju i svim drugim."
Posada tokom olujnog mora dok se talasi razbijaju o palubu

Snaga za vodstvo

Osjećaj zajedništva i timskog duha je od velike važnosti za način rada u Volvu, a dobro vođstvo takođe igra veliku ulogu. Kako skiper navodi svoju posadu kroz teške uslove, tako i lieri u Volvo Cars moraju svoje uloge odrađivati na snažan način i prenijeti pravu poruku svom timu.

Henrik Svensson, menadzer zadužen za audio sustem u Volvu: "U Volvu sve započinje ljudima, a kao menadžer služim za primjer članovima svoje ekipe. Moj je zadatak nadahnuti ih, poduprijeti ih te izazivati da rade bolje."
HENRIK SVENSSON Audio systems manager, Volvo Cars
Volvo Ocean Race 65 jedrilica na moru

"U Švedskoj postoji duga istorija vjerovanja ljudima da će riješiti problem na svoj način, bez da ih neko nadgleda."

HENRIK SVENSSON

Menadzer zadužen za audio sustem, Volvo Cars

"Želimo biti vodeća kompanija u svim područjima," kaže Henrik. "Ne želimo samo pružati najbolje proizvode, već želimo biti najbolji i u načinu na koji radimo."

Švedski način rada je da je svaki glas važan. Conny Blommé, stariji menadžer unutrašnjeg dizajna kaže: "Stil vodstva u Volvu reflektira švedsku kulturu. U Švedskoj postoji duga istorija vjerovanja ljudima da će riješiti problem na svoj način, bez da ih neko nadgleda i upravo to je stvorilo brojna genijalna rješenja. Ovaj način podstiče ljude da pronađu nova rješenja na kreativan način."

Zajednički rad sa jednim ciljem omogućava ljudima da postignu više. Taj duh ujedinjuje Volvo Ocean Race i Volvo Cars.